Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима: Летња Лига шампиона 1973.

Црвена звезда је у својој богатој историји низала успехе и освајала велике трофеје који данас красе витрине стадиона „Рајко Митић”, а ми вам овог пута доносимо причу о трофеју „Летња Лига шампиона” који су црвено-бели освојили 1973. године.

Такмичење под именом „Летња лига шампиона” одржавало се у периоду од 1969. до 1973. године и у њему су поред Црвене звезде учествовали сви послератни шампиони тадашње Југославије, изузев управо 1973. године, када је поред клубова у шампионату наступила и репрезентација Југославије. Сама лига се играла током јула и августа, у периоду када је била пауза између сезона. Наш клуб је освајао ово такмичење 1971. године, као најбољи тим у конкуренцији са још пет екипа.

Само такмичење 1973. године се играло у посебном формату од три кола, који се разликовао од претходних година, када су тимови играли по принципу “свако са сваким”. У борби за престижни трофеј нашли су се, поред нашег тима, Партизан, Војводина, Динамо из Загреба, Хајдук, Жељезничар и Сарајево, а поред поменутих клубова у лиги је наступила и репрезентација Југославије. Први сусрет црвено-бели су одиграли 1. августа, када су на стадиону ЈНА пред око 25 хиљада гледалаца ремизирали са екипом Партизана резултатом 1:1. Цветковић је довео вечитог ривала у вођство већ у седмом минуту утакмице, док је изједначујући гол за коначних 1:1 постигао Кери у 65. минуту након једанаестерца. У другом колу, наши фудбалери су убедљиво славили на гостовању против Сарајева резултатом 3:0. Пред око 20 хиљада гледалаца, питање победника било је решено у другом полувремену. Владимир Петровић је прво погодио у 55. минуту, да би потом исти играч затресао мрежу и у 67. минуту. Коначан резултат је поставио Ђурић, уписавши се у листу стрелаца седам минута пре краја сусрета. У последњем, трећем колу, Звезда је гостовала екипи Хајдука у Сплиту. На стадиону „Под Марјаном” пред око 15 хиљада гледалаца, виђена је доста тврда утакмица, што је на крају потврдио и резултат 0:0. То је уједно била и последња утакмица коју је наш тим одиграо у престижном такмичењу, а након утакмице у Сплиту, црвено-бели су као најбоље пласиран клуб са пет освојених бодова освојили трофеј првака „Летње Лиге шампиона”.

Табела Летње Лиге шампиона 1973. године:

1.Репрезентација Југославије, 9 бодова, гол разлика 16:4
2.Црвена звезда, 5 бодова, гол разлика 4:1
3.Партизан, 5 бодова, гол разлика 9:8
4.Војводина, 4 бода, 9:11
5.Динамо, 2 бода, гол разлика 6:7
6.Хајдук, 2 бода, гол разлика 2:3
7.Жељезничар, 2 бода, гол разлика 3:6
8.Сарајево, 1 бод, гол разлика 2:11

За Црвену звезду су играли: О. Петровић, Радука, Кери, Рацић, Јовановић, Бингулац, Јакшић, Дојчиновски, Баралић, Јанковић, Авдагић, Караси, Ђурић, Ђорђевић, Филиповић, Радовић, В. Петровић.

The post Приче о Звездиним трофејима: Летња Лига шампиона 1973. appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment