Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Празник у Крушевцу, Напредак дочекује шампиона

Жаргонски речено, црвено-бели су ,,одрадили” заостали меч десетог кола против екипе Вождовца.
Победили, уписали нова три бода, примакли се Партизану на само три бода заостатка и сада поглед на табелу много лепше изгледа, него после утакмице са Радником из Сурдулице.
Уз то су одморили и неке од носиоца и спремно дочекују дерби кола, у којем гостују екипи крушевачког Напретка, која ће на стадиону под Багдалом, у Недељу од 13 часова и 30 минута, угостити екипу нашег шампиона, Црвену звезду.

Меч са Напретком поред тога што носи епитет дербија кола, представљаће и генералну пробу за црвено-беле пред одлучујући меч групе Ф, овогодишњег издања Лиге Европе у којем фудбалери Црвене звезде гостују екипи португалске Браге, меч у којем ће у директном дуелу одлучивати о европском путу који црвено-беле очекује на пролеће.

Може се рећи да је Напредак једно од најпријатнијих изненађења овогодишњег издања Суперлиге.
После осамнаест одиграних кола, заузимају високо пето место, са 27 освојених бодова, два више од Радничког из Ниша који заузима шесту позицију, односно два мање од четвртопласиране екипе Војводине.

Сезону су отворили победом против новог суперлигаша Колубаре (3:0), када је заблистао млади Ђорђе Јовановић, новајлија, који је у летњем прелазном року појачао екипу Напретка, прешавши у редове ,,Чарапана” из пожешке Слоге, који је два пута затресао мрежу Лазаревчана.
У првих осам кола Напредак је забележио пет победа и три пораза, занимљиво је истаћи да су код куће побеђивали, а у гостима губили.
Редом су падали Колубара (3:0), крагујевачки Раднички (1:0), Младост из Лучана (2:1), Војводина (2:0) и Радник (1:0), док су на гостујућем терену положили оружје пред Радничким у Нишу (4:2), против Црвене звезде (1:0) и Спартака у Суботици, када је Лазар Туфегџић у петом минуту надокнаде времена био прецизан са беле тачке 3:2 и велику радост ,,Голубова”.
Да би први гостујући тријумф забележили у деветом колу, када су били бољи од екипе ТСЦ-а у Бачкој Паланци, славивши са 2:1.
Међутим у наредних пет кола, Напредак је нагло пао у форми, па су од могућих петнаест, освојили само два бода.
Прво су уследила три везана пораза, Чукарички је био прва екипа која је стадион ,,под Багдалом” напустила уздигнутих руку, да би у следећем колу, у Новом Саду,  Пролетер био бољи, славивши са 1:0.
У 12. колу, Напредак је дочекао Партизан и у једној равноправној утакмици, тек након поновљеног једанаестерца, положио оружје пред тренутним лидером, који је славио са 1:0.
Следећа два кола, Напредак је ремизирао, прво против Вождовца на ,,Крову” (0:0) у једној утакмици са не баш много изгледних прилика.
А затим и са екипом Новог Пазара, када је било 1:1 и ако је Напредак осамдесет и кусур минута имао играча више, пошто је код гостију, Немања Младеновић ,,поцрвенео” већ након десет минута од првог судијског звиждука.
Очигледно да је репрезентативна пауза пријала фудбалерима Напретка, па су у једној узбудљивој утакмици одиграној у Горњем Милановцу, били бољи и савладали младу екипу Металца (3:2).
Тренд ,,победа-кикс”, наставили су у Лазаревцу, овај пут Колубара је била боља (1:0), која се на тај начин осветила Напретку за пораз у првом колу.
Да би у последња два кола уследили дуели против имењака, Радничког из Ниша и Радничког из Крагујевца.
Прво су на свом стадиону, у утакмици са доста лепих прилика на обе стране, поделили бодове са Нишлијама.
Да би у Крагујевцу, у утакмицу у којој су преовладавали аутоголови, савладали Раднички са 2:1.
Да све не буде идеално, постарала се екипа Рада, која је на ,,Бањици”, у 1/8 финала Купа Србије, била боља од екипе Напретка, славивши са 1:0, голом младог штопера Николе Ђорића, који је погодио у 19. минуту, што ће се касније испоставити као коначан резултат.
Треба напоменути да је Напредак у 1/16 финала Купа Србије, идентичним резултатом славио против екипе Железничара из Панчева.

Црвена звезда и Напредак до сада су се састали у 60 наврата.
Црвено-бели сз славили 42 пута, 14 сусрета је завршено без победника, док је екипа Напретка забележила само четири поведе.  Укупна гол разлика је очекивано на страни Звезде, 137:47.
Прва званична утакмица између фудбалера Црвене звезде и Напретка одиграна је у Крушевцу 21. Новембра 1948. године, а славила је Црвена звезда резултатом 4:1.
У последњих десет сусрета екипе Напретка, црвено-бели су уписали исто толико победа, уз укупну гол разлику 25:2.
Последњи тријумф против Црвене звезде, екипа Напретка остварила је 1. Октобра 2017. године, када је Никола Митровић, у седмом минуту судијске надокнаде, прелепим голом, поставио коначних 1:0, за велику радост домаћих присталица.
Први овосезонски дуел између Црвене звезде и Напретка, одигран 6. Августа, у оквиру 4. кола Суперлиге Србије, припао је црвено-белима, који су у утакмици са преко 25 удараца према голу некадашњег звездиног ђака Растка Шуљагића, били бољи и заслужено славили резултатом 1:0, једини гол на овом сусрету, дело је Милана Гајића.

Највише су се истакли млади Ђорђе Јовановић и некадашњи фудбалер Партизана, искусни Саша Марјановић, са по пет погодака.
По два су додали Керкез, Коцић и Кунић.

За очекивати је да шеф стручног штаба Напретка, Милан Ђуричић нашем шампиону следећи састав:

Васиљевић – С. Јовановић, Керкез, Мршић, Ћуковић – Марјановић – Миловановић, Ђуричковић, Д. Јовановић, Стевановић – Бачанин.

Са друге стране, црвено-бели и ако некомплетни, спремно дочекују завршницу јесењег дела сезоне, где их поред три првенствена окршаја, од чега два на гостујућим теренима, очекују обавезе и у групној фази Лиге Европе.
Дуел са Напретком у Крушевцу, представљаће генералну пробу пред последњи меч у групи Ф, овогодишњег издања Лиге Европе, који је на програму у Четвртак, 9. Децембра, када црвено-бели гостују екипи португалске Браге.

Пред дуел са ,,Чарапанима”, тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

Очекивања се не мењају и циљеви су исти. Пред нама је тешко гостовање. Свака три дана смо на терену и осети се умор и фали мало енергије, али воља и однос су увек прави. И за ову утакмицу се спремамо као да је последња, знамо колико нам значи. Још мало их има до полусезоне и све су битне. Оптимистично гледамо на све. Сутра ће најјачи тим изаћи у Крушевцу – почео је Станковић.

Свестан је Станковић какав терен их чека у Крушевцу и да ће црвено-бели морати што пре да се адаптирају.

Мораћемо што пре да се адаптирамо на терен, од првог минута. Тренер Ђуричић ради одличан посао, стил му је препознатљив, екипа је пуна самопоуздања. Зна у сваком моменту шта ради, одлична транзиција, одузимају лопте, одмах је пас у напред и напад на дубину. Захтевни су као противник. Уз дужно поштоване, ценим његов рад, искусан је тренер и „стари лисац“. Честитам му на свему што је урадио до сада. Надам се да је боље здравствено и да ће бити на клупи да се поздравимо. Нама ништа сем победе не игра. Искусна су екипа. Марјановић ми се свиђа фудбалски. Много причамо о њему, лидер на терену, где год да га ставиш – сналази се врхунски, показао је то и у Крагујевцу против Радничког, где је ушао сам у две шансе, дао гол. Такође, нападач Бачанин, добро задржава лопту, отвара простор. Наравно, и наш Васиљевић. Стицајем околности, два пута је био на припрема са нама, на Дивчибарама је доживео тешку повреду. За њега је битно да брани и гради каријеру. Стамен је, висок, технички добар голман, имаће мотив да се докаже.

Осврнуо се Станковић и не здравствени  билтен.

– Само Саного и Николић су ван строја. Драговић се вратио, Живковић такође, биће у протоколу обојица, а Диони неће. Има ту истегнућа, проблема, али гледамо велике ствари. Неће играти само онај који баш не буде могао.

Црвено-беле до полусезоне чекају четири важне утакмице, свестан је тога и млади стручњак.

– Много су важне утакмице. Кључне су у низу који води до завршетка првенства, али не мислим да ће оне одлучити ко ће бити први. Да, имамо два тешка гостовања, Напретку и ТСЦ-у, поготово ће бити незгодно јер играмо на свака три дана. Ту је и Брага. То је практично утакмица као шеснаестина финала Лиге Европе. Можеш да направиш нешто огромно за клуб и навијаче. Биће нам тешко. То су два јака фронта, али нећемо одустати. Утакмице ће бити кључне и морају се добити. Тако размишљамо.

Тренер нашег шампиона сматра да фудбалери нису засићени играња у Звезди.

– Замор можда, али засићеност не. Однос им је максималан. Не може сваки пут да се буде бриљантан и да то буде како треба. Моја тактика против Вождовца је било да са мало напора дођемо до максималног учинка. Нисмо ми рискирали да смо могли да изгубимо, али нисмо били онакви на шта је публика навикла. Има и до тактике, изашли смо 4-4-2. Могли смо дати још један или два гола, а циљ је био да са мање енергије дођемо до пуног учинка. Разумем, навијач Звезде има право да очекује од нас и боље, и јаче, и ефикасније, али не можемо од дрвета да не видимо шуму. То је маратон који трчимо, да ли ће то бити спринт или ћемо некад да ходамо, све улази у службу циља – титуле. Навијач Звезде има право да покаже шта мисли, али изјаве после меча које дајем су такве да са будем превише емотиван. Много емотивно све доживљавам. Када би избацили то обраћање после утакмице, о неким стварима не би ни причали. И ја сам пре свега навијач Звезде и хоћу да заштитим играче, али хајде да будемо сви заједно. Чека нас доста битака да победимо у „рату“.

Но такође сматра да увек треба тежити ка бољем.

У Лучанима смо победили 5:1, па Спартак 3:0, нико тад није питао може ли брже или ефикасније. Може и брже и боље, али и то је одабир играча и тактике и свега како бисмо имали утакмицу под контролом. Нисам желео превише ризика и умора. Хтео сам и да одморим играче, а нико не прича о томе ко је био ван тима услед кадровских проблема. Ослањам се на сваког првотимца, јер сви заслужују дрес Звезде. Битан је коначан циљ, добили смо заосталу утакмицу.

Ритам је такав да се утакмице играју на свака три дана, а корекције се врше у ходу.

На крају сводимо рачуне. Немамо времена да видимо дал је неко могао боље да центрира, затвори или скочи. Сигурно да јесте, али просто немамо довољно времена између утакмица. Гледам да их освежим и одморим, да им ум и тело буду спремни за све то. Може боље, причам о томе, више кроз анализу, него сам рад на терену. Незгодно је деловати у високом интензитету кад се игра на три дана. Али да, анализа, прича и корекције како би се исправило шта треба – закључио је Станковић.

Правду на утакмици између фудбалера Црвене звезде и Напретка делиће Новак Симовић из Ловћенца, помагаће му Никола Ђоровић (Крагујевац) и Милош Симовић (Ловћенац).
У ВАР соби ће седети Момчило Марковић и Милан Шутуловић.

Директан пренос са стадиона „Младост“ у Крушевцу моћи ћете да пратите на телевизији Аренаспорт Перминум 1 са почетком од 13 часова и 30 минута.

Повезане вести

Leave a Comment