Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновијеТрансфери

Мута Николић: „Звезда ће са Стефаном изгледати још јаче“

Годинама већ траје “плес” Стефана Марковића и Црвене звезде. Љубитељи кошарке, а посебно навијачи Црвене звезде знају да по правилу увек иду приче на лето о евентуалном доласку Марковића на Мали Калемегдан и никада се те приче не обистине. На крају, у новембру 2021. године, после 16 година професионалне каријере, популарни Пефи облачи вољени црвено-бели дрес. Сада се поставља логично питање. Шта Црвена звезда може да очекује од Марковића и како ће искусни плејмејкер да се уклопи у систем Дејана Радоњића?

Тешко да неко може да да боље одговоре од Мирослава Муте Николића. Старог тренерског вука који је лансирао Марковића у професионалне кошаркашке воде пре 15 година. Брзоноги плеј је почео у Атласу, али афирмацију стиче код популарног Муте у Хемофарму.

– „Познавао сам му родитеље, мајка му је била одбојкашица, а отац рукометаш. Фантастична спортска фамилија и знао сам да Стефан има све предиспозиције да настави њиховим корацима, чак и да их превазиђе. Зато сам га довео у Вршац код мене да игра у Хемофарму. Одмах сам му дао шансу пошто му је било потребно да игра и има лопту у рукама. Нисам погрешио што сам му дао шансу, а ни он није погрешио што је дошао, одличан момак, Звезда је направила велики посао са њим“, почиње Николић разговор за „MaxBet sport“.

Само у суперлативима је Мута причао о новој аквизицији црвено-белих.

– „Нећете наћи већег професионалца и борца од Стефана Марковића, то гарантујем. Он је момак који сваки тренинг доживљава као финале Купа шампиона. Увек је спреман, без обзира на изазов или ситуацију. То му је највећа предност, фантастично се уклапа у сваки систем. Он је кошаркаш који је већ прекаљен, много тога је прошао, много освојио. Зна шта је потребно за побеђивање.“

Присетили смо се у разговору са искусним тренером и великог успеха из 2007. године. Наиме, тада је Николић био селектор младе репрезентације до 19 година која је у Новом Саду постала шампион Света савладавши у финалу Сједињене Америчке Државе. Део тог тима је био и Стефан Марковић који је имао изузетно битну улогу.

– „Већ тада је показао оно што ће да га красти током читаве каријере. Био је повређен, али је стисао зубе и одиграо све. Показао се као вођа екипе када је карактер у питању. Такав дух се пренео и на остатак тима и момци су успели да направе велики успех. Није била мала ствар победити Амере који су у тој екипи имали играче који су направили велике НБА каријере.“

За крај упитали смо Муту Николића шта очекује од Црвене звезде заједно са Стефаном Марковићем у екипи.

– „Видите, рекао сам да Стефан може да се убаци у било какав систем, систем Дејана Радоњића му вероватно перфектно лежи. Када је одбрана у питању, Стефан је изванредан. Транзиција такође. С`њим у тиму Звезда ће да изгледа још јаче, ту нема дилеме, тешко да ће се неко надавати кошева против њих. Направили су одличну одлуку када су довели Стефана“, закључио је Николић разговор.

Занимљиво, Црвена звезда је Стефану 10. клуб у каријери. Као што смо истакли играо је за Атлас и Хемофарм, а потом следи успешна интернационалца каријера. Прво је био у Италији где је бранио боје Бенетона, потом се сели у Шпанију где је играо за Валенсију и Уникаху, У Турској је бранио боје Банвита, а у Русији Зенита и Химкија. Претходне две сезоне је играо у Италији у дресу Виртуса код Александра Ђорђевића.

Што се тиче трофеја, био је шампион Италије са Виртусом, а са репрезентацијом је освојио сребрне медаље уз већ поменуто злато у млађим селекцијама.

Марковић ће имати право да игра за Звезду већ против Асвела, али тешко да ћемо га одмах видети на паркету, с обзиром на мали број тренинга који ће да одради с екипом. Додуше, ништа није немогуће…

(извор: maxbetsport.rs)

Повезане вести

Leave a Comment