Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Лични став: Како за тепсију бурека исплива сва бахатост и малициозност спортског новинарства

До када спортско медијско блато Србије намерава да удара по једној таквој људској и спортској величини као што је тренер фудбалера Црвене звезде, Дејан Станковић и по актуелном шампиону наше земље, највећем и најтрофејнијем клубу на нашим просторима, свиђао се некоме тај термин или не?!
Питање је које стоји без одговора!!!

Непримерно и крајње безобразно било је питање новинара ,,једног радија” како гласи ,,идентитет” дотичног, на конференцији после утакмице са Војводином, које ће остати без последица за онога који га је поставио, али зато са сензационалним насловима као што су наслови Нова С ,,Хаос у српском фудбалу, Станковић напустио конференцију, Звезда ударила на ФСС”, редакције Директно: ,,Станковић као Вучић напустио конференцију због једног питања”, не доводећи у питање основ за такво питање и кредибилитет онога који га је поставио.  Ако се вратимо мало у прошлост и ,,загребемо”, видећемо да је сличан ,,третман” код ,,објективних медија” имао и Владан Милојевић.
Истини за вољу, покушали су и са Миодрагом Грофом Божовићем, по истој матрици, али су народски речено, наишли на тврдо.
Зашто је то тако, откуд толико ,,уметничке слободе”, чији су ти ,,објективни” медији, још је једно питање које стоји без одговора.
Мада имена Шарановића, Јоксића, Бориса Јовановића, Љујкића, Радуловића…довољно говоре сама за себе.

Да ли су фудбалски клуб Црвена звезда, својим господским ставом, односом и манирима као и сам њен тренер, не желећи да се спуштају у блато новинских наслова и писанија, индиректно дали ветар у леђа онима који мазохистички, нападају по узору на сеоског силеџију, који своје комплексе, простачке, малограђанске манире и пориве показује на онима који су тихи и ненаметљиви, без намере да престану?!

Крајње тенденциозни и злонамерни били су натписи у нашим како штампаним, тако и у електронским медијима , без имало поштовања, када је у питању највећи спортски колектив на нашим просторима.  Како функционише медијска ,,хоботница” која не преза ни од гнусних лажи можемо да се уверимо из дана у дан, из недеље у недељу.
О поштовању и ,,третману” од стране тих медија и портала, излишно је говорити.
Реткост је и прави раритет не наићи на ситуацију где су насловне стране, извештаји, интервјуи резервисани за све друге, осим за оне који то реално највише заслужују, за шампионе и за најуспешнији фудбалски клуб југоисточне Европе, који са великим успехом већ пету сезону репрезентује Србију и српски фудбал у европским такмичењима, а то је ,,нова реалност” спортских медија у Србији!

Па да кренемо од лажи и обмана.
Три дана пред меч са данским представником у Лиги Европе, где је већ у медијима представљена слика епског неуспеха уколико Звезда не добије тај меч и да све до тад учињено пада у воду, појављује се текст под насловом: ,,Суспендован на десет година због намештања-са Звездом”, коју су пренели махом сви спортски и ,,неспосртски” медији, а на који се одмах ,,накачио” и једносмерни Мирко Поледица.
Да би у току читања тог истог ,,текста” дошли до дела где пише да УЕФА није званично навела због чега је суспендован бивши играч летонског представника.  Истог дана Србија Данас под насловом ,,Хаос у јутарњем програму, испливали тајни разговори Беливука са навијачима…”, ставља слику дотичног кољача и нарко боса изнад северне трибине нашег највећег стадиона, покушавајући визуелно да превари неупућене и ако се зна да је дотични, био вођа навијача Паризана, као и где је и на чијем стадиону Беливук имао чувени ,,бункер”, под чијим патронатом и аминовањем је то могао себи да приушти и да своја монструозна дела спроводи и на самом терену стадиона Југословенске Народне Армије.
Медијски муљ, којем до тада није ништа било страно иде и корак даље.
Па након утакмице са Митјиландом крећу наслови почев од ,,бетинг партнера” Моцартспорта ,,Звезди се не пише добро, погођен и судија”, затим редакције Данас ,,Нови проблем за Звезду, погођен судија”, Блица ,,Звезди се црно пише”, Информера ,,Звезди се црно пише. Навијачи погодили и судију? УЕФА неће имати милости”, да би отишли и корак даље у наслову Журнала ,,УЕФА закључава Маракану, могуће и избацивање из Европе”, где у истом контексту наставља и Хот Спорт ,,Да ли Звезди прети избацивање”, да би из редакције Вечерњих Новости отишли још један корак даље (као да ово није било превише) не демантујући све ово и ако је фоторепортер потврдио да је снимао судије јер како и сам каже: ,,Држао сам у кадру главног судију, претпоставио сам да ће њега да гађају…”, или је само скупљао материјал за колегу Љујкића који ево већ неколико дана пише и моли УЕФА, да избаце Звезду из европских такмичења, али нажалост по њега и колеге му, без ваљаних аргумената.

Идемо даље у хронологији обмана, па је тако након гостовања генералног директора Црвене звезде, Звездана Терзића, на телевизији Панчево, који је изнео једну непобитну чињеницу да је фудбалски клуб Црвена звезда најзаслужнији за тренутни коефицијент Србије и 12 позицију коју још увек држи и коју ако задржи, имаће два представника у квалификацијама за Лигу Шампиона у сезони 2023/2024, јавили су се ,,објективни медији и још објективнији новинари” са калкулаторима у рукама, да свима нама објасне како је Партизан у овом веку освојио највише бодова за наш национални коефицијент, али свесно занемарујући ону главну чињеницу, да се за тренутни коефицијент вреднују бодови само из последњих пет сезона, а ту им на њихову жалост, калкулатори не могу много помоћи.
Јер док су једни освајали бодове против Ливерпула, Наполија, Олимпијакоса, Милана, Салсбурга, Арсенала, Келна…други су их просипали против никад јаче Санта Кларе, Гента, који је па бар за класу Јеремчука слабији него прошле године…али се то у нашим ,,објективним муљ медијима”, ипак другачије представља.

Представљање Звезде као режимског клуба од стране независних ,,опозиционих” медија, где предњаче Н1 и Нова С, који дају легитимитет искреном мрзитељу Звезде, Владимиру Вулетићу, са друге стране представљајући Партизан као угњетаван клуб и борца против режима, који је тај исти режим својим ,,донацијама” одржао у животу, поставио их ,,на ноге” и обезбедио им излаз у Европу у више наврата, је само још једна у низу обмана која се потура јавности.

Посебно је занимљиво кад су у питању спорне ситуације у домаћим такмичењима, где након ситуација које су очигледне, иду натписи уз неизоставно ФОТО+ВИДЕО ,,Да ли је нападач Звезде био у недозвољеној позицији”, па анкетирање ,,Да ли је био пенал за Звезду”…,,Да ли је играч Звезде играо руком”… 

Док о јучерашњој очигледној судијској пљачки, где је Звезда уз консултацију ВАР технологије директно покрадена за два чиста једанаестерца, јер откад се ударац ногом-ђоном у главу рачуна као прекршај, ајте молим вас, па ово је теквондо, ниједан медиј није огласио са питањем да ли је Звезда оштећена, него ћемо вероватно чути ,,стручњаке” и ,,фудбалске аналитичаре” који кажу како је све било чисто и ако се на лицу Мирка Топића након ударања Александра Драговића видело да је свестан шта је учинио.
Док са друге стране, након пенала у Хумској који је једино видио коментатор Радуловић и господа из ВАР собе, без шансе да то покажу и широком аудиторијуму нема ништа спорно, осим да је Јојић шутирао, можда га је он и досудио, не би му био први пут.
О ,,неспретним грешкама” Рајковића, Дамјанца, младог голмана Металца…тешко да ће се ишта наћи, прочитати, сем да су погрешили, али о томе ћемо неком другом приликом.

Такође су интересантни наслови, посебно нашег ,,бетинг партнера” Моцартспорта и ,,објективног” Дарјана Недељковића, који се пред утакмице Црвене звезде труди да подигне тензију до максимума, представљајући исте као нешто апокалиптично, после чега или има или нема живота, а које прате остале редакције.
Да би после Звездиних победа , исте окарактерисали насловима ,,Звезда преживела…”, затим ,,Звезда се извукла…”, у истом тону иде и ,,Звезда се провукла…”, па ,,Звезда крварила…”, све само да би се умањио значај победе и да би одјек у јавности био што мањи, насупрот неуспеха, који оглашавају уз помоћ Јерихонских труба.
Док са друге стране те исте редакције, ремије, поразе, стативе…величају као победе, предвођене војводама и сердарима.
О низовима победа где су се са једне стране Звездини преиспитивали и ако је имала потврду и у Европи, са друге се подразумевају као нешто нормално, али ћемо и о томе другом приликом.

Бахатост, безобразлук, малициозност…су само неки од термина којима се може окарактерисати понашање новинара на конференцијама фудбалског клуба Црвена звезда.
Да ли ПР служба Црвене звезде и њен тренер треба да промене однос према истим?
Јер ако погледамо сем европских и пар домаћих утакмица, ти исти новинари се не удостоје да дођу на конференцију за штампу и да испоштују клуб и тренера, код којих моле за акредитације и бесплатна путовања када дође време европских гостовања, али то је опет она стара, народна ,,Храни куче, да те уједе”.
Јер много је примера, а ми ћемо издвојити само пар, да не би отишли у недоглед.
На конференцијама за штампу Црвене звезде, неизоставан део постала су питања и поређења са екипом Партизана, у циљу да се испровоцира реакција Дејана Станковића, који је на конференцији пред Митјиланд, одговорио на провокацију новинара, говорићи о убедљивој победи над Колубаром, на дигресију новинара да и Партизан побеђује убедљиво, узвратио је речима ,,Је ли ово конференција Звезде или чега?-Па што онда причамо о некоме другом.”
Провокације су настављене и на конференцији за штампу пред Војводину, када је новинар  упитавши за стање Федерика Пононћинија, беспотребно, али циљано поставио питање око његовог повратка у Црвену звезду.
На истој конференцији Дарјан Недељковић је допустио себи да за тренера Звезде каже да је био убијен против Митјиланда, што је још један одраз ,,уметничке слободе” и вређања човека који је у најмању руку увек био коректан према свима, посебно према медијима.
Да би кулминацију бахатости, безобразлука, малициозности и генерално општег стања спортског новинарства у Србији достигло после питања неименованог новинара на конференцији за штампу након утакмице између Војводине и Црвене звезде, када је дотични поставио следеће питање тренеру нашег шампиона: ,,Да ли је Војводина данас морала да изгуби, јер би у том случају била велика бодовна разлика између Црвене звезде и Партизана”, након чега је Дејан Станковић напустио конференцију.

Остаје питање, чиме су фудбалски клуб Црвена звезда и тренер Дејан Станковић заслужили овакав третман?
Можда зато што су најбољи, а успех се најтеже прашта.

Повезане вести

2 comments

Dragan нов 9, 2021 at 01:33

Odlican i činjenični tekst. Ali fali na kraju jedno pitanje: zasto se mi bunimo i protestujemo, a uprava SD, fudbalskog, košarkaškog i vaterpolo kluba se ne bune i ne protestuju zbog ponižavajućeg statusa u medijima i u državi!!!!? Sve dok uprave ćute – sve će više da nas gaze. A zašto ćute??? Vreme je za to pitanje i za odgovore!

Reply
Dragan нов 9, 2021 at 01:39

U kontrkstu gornje teme je i moj komentar nakon poraza od groblja u vaterpolu…
„Mi igramo Ligu šampiona, a u domaćem prvenstvu smo bližu dnu nego vrhu!!?? Država(čitaj: Vučić) svima dala sredstva, samo nama i Naisu nije!!? I mi ćutimo ko mule! Ne pitamo da li smo i mi srpski tim… Šta smo mi? Ostali dobili pare, reprezentativce povratnike iz inostranstva, bazene….MI NIŠTA! I ćutimo. Nadamo se da će gospodar možda da nam udeli neku mrvicu. Ćutimo, trpimo, krijemo se po ćoškovima…Nigde glasa! Da li stvarno postajemo jadni sendvičari u skoro svim sportovima koji ližu skute gospodaru, a on ih šutira nogom. Drugi viču ono:“… pederu“ pa dobiju pare odavde do neba, a mi se uvlačimo…i ništa. Jad i beda, nebitni , nevažni i BEZOPASNI mali botovi. Šta smo to postali? Ima li nekog u SD Crvena Zvezda da digne glavu? P.S. groblje nas pobedilo u odbojci i vaterpolu, gde su do pre samo nekoliko meseci bili pred rasformiranjem!

Reply

Leave a Comment