Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоДруги пишуНајновије

Суботић: „Звезда има реалне шансе да оде на Ф8 Лиге шампиона“

Повремени репрезентативац Србије у разговору за „Mozzartsport“ говорио о предстојећем вечитом дербију, разлозима повратка у српски ватерполо и јачању националног шампионата наше земље, будућности у државном тиму

Има нека тајна веза између ВК Црвена звезда и породице Суботић. У освајању првих националних титула црвено-белих учествовао је Васо Суботић, а навијачи Црвене звезде су са усхићењем дочекали долазак у клуб његовог сина – Гаврила Суботића. Разлог је једноставан: виде га како иде очевим стопама и пуни клупске витрине трофејима. Један пехар дигао је у првој сезони са Црвеном звездом – Куп Србије, али ту не намерава да се заустави. Уметник у базену жели да попут оца црвено-белима донесе шампионску круну, пету у клупској историји, води Звезду макар до Фајнал-ејта Лиге шампиона, настави низ успеха против Партизана, чије је боје бранио, али и постане стандардни репрезентативац Србије.

У иностранству је лепо дизати трофеје, али је ипак мало лепше то чинити у Србији. Нарочито у тренутку када је српска лига по мишљењу многих, па и Гаврила Суботића, најјача на свету. А то поткрепљује и чињеница да Србија има три представника у Лиги шампиона – Црвену звезду, Раднички и Нови Београд. Други не више од два. Поменути трио и Партизан водиће рат за наслов првака у Србији, а овога викенда на програму је први овосезонски вечити дерби.

Гаврил Суботић пред суботњи вечити дерби (21.00) има једну жељу – пуне трибине и ватрену атмосферу као против Савоне у плеј-офу за Лигу шампиона. Вечити дерби сам је по себи празник, утакмица свих утакмица, а предстојећи би требало да буде спектакуларан. Црвена звезда игра Лигу шампиона, Партизан враћа стари сјај, у базену Стефан Митровић, Гаврил Суботић, Милан Алексић, Никола Рађен… Целу причу заокружиле би само пуне крцате трибине базена “Милан Гале Мушкатировић”.

– “У суботу се игра вечити дерби, а зна се у какав спектакл прераста тај празник ватерпола када навијачи дођу организовано. Имао сам прилику да играм у оном чувеном финалу Купа Србије са неколико хиљада навијача, али и још неколико пута да играм пред дупке пуним трибинама и то је нешто посебно. Последњи пут против Савоне. Та атмосфера која се створи нема цену, а додатну специфичност тој атмосфери додаје и моменат тај што су базени мали и акустични. И онда се све то диже на виши ниво. На базену 100 навијача прави ефекат као 20.000 на стадиону. Када навијачи дођу диже се ниво игре, мотива, жеље. То се показало против Савоне, видело се то и по мојим реакцијама и прослави голова. Искрено се надам да ће доћи да нас подрже. Заслужујемо то, српски ватерполо заслужује пуне трибине. Квалитет игре је врхунски, долазак навијача би увеличао цео тај догађај”, почео је Гаврил Суботић разговор за „Mozzartsport“.

Искористио је прилику Гаврил Суботић да искаже захвалност навијачима за невероватну подршку у плеј-офу за Лигу шампиона, као и да их позове да ватерполистима Црвене звезде буду ветар у леђа против Партизана, у суботу од 21.00.

– “Захваљујем се навијачима за оно што су нам приредили против Савоне, оно је незаборавно. То ко не осети у води тешко да може да зна о чему причам. Не осећаш умор, летиш у базену. Надам се да ће успети да се организују и да ће нас подржати против Партизана.”

Црвена звезда је уочи вечитог дербија остварила тријумф над Земуном у заосталом мечу трећег кола, док је Партизан за викенд претрпео убедљив пораз на “Бањици” од Новог Београда – 20:6. Нешто слично се догодило црно-белима у протеклој сезоне, када су декласирани у вечитом дербију. Звезда је била немилосрдна у плеј-офу, а ударна игла црвено-белих свесна је да то није права слика Партизана. Тешке поразе црно-белих оставља по страни, јер дерби је прича за себе.

– “Што се тиче самог дербија, утакмице као утакмице и искључиво онога што ће се догађати у базену, мислим да се Партизан изузетно појачао. Овај резултат и пораз од 20:6 са Новим Београдом ништа не значи, исто као и она прошлогодишња победа Звезде у вечитом дербију када је било 14:2. То не треба да узимамо као неки параметар. Некада се и то деси, то су моменти када кола крену низбрдо и нема ко да повуче ручну. Ми нисмо толико били бољи од њих прошле године, а и сада је мала разлика између тимова. Морам да подвучем да је та прошлогодишња екипа Партизана била састављена од изузетно младих играча, који су показали да имају потенцијал, поприлично су нас намучили у полуфиналу Купа Србије, ито тако и у Јадранској лиги. Не бих у први план истицао ни ту победу Звезде, а ни ову Новог Београда.”

Предност Црвене звезде у односу на Партизан јесте што је већ одиграла неколико великих утакмица на крв и нож, док је црно-белима Нови Београд био прва права проведа. Великан са “Бањице” ангажовао је неколико звучних појачања – хрватски ватерполиста Ловре Милош до јануара неће имати право наступа – и Гаврил Суботић истиче да се у Партизану поново ради добро, као некада, када се због доброг рада са младим играчима одлучио да потпише за црно-беле и напусти Јадран из Херцег Новог.

– “Мислим да се у Партизану квалитетно ради, да ће се још подићи и да се вратио. Верујем да ће се вратити на путеве старе славе и да ће се стабилизовати. Они су и прошле сезоне у континуитету играли добро, и ето тај убедљив пораз у плеј-офу им је једина мрља. Ове године имају одличан, моћан тим, састављен од репрезентативаца (Стефана Митровића и Милана Алексића), ту су и Немања Вицо, Алекс Боуен, Димитрије Ристичевић је врхунски голман, Филип Радојевић… Такође и Лазар Вићковић, који је прошле године био члан Црвене звезде, док је годину дана раније носио капицу Партизана. Петар Велкић је често био на репрезентативним припремама и у Партизан је дошао из Шапца, издвојио бих и младог Бараћа, који је показао и прошле године да поседује одређени квалитет, као и Петра Јакшића. Добио је Партизан на искуству доласком бројних играча током лета, физички су добро спремни. Сви знамо шта је Партизанова школа, прошао сам је и ја, знамо сви какав ментални склоп имају Партизанови играчи.”

Однос снага у српском ватерполу се може мењати, али никада ниједно ривалство неће бити јако, нити ће привлачити пажњу, као оно између Партизана и Црвене звезде.

– “Очекује нас сјајан дерби и пошто играмо на нашем базену уверен сам да имамо реалне шансе да тријумфујемо, а нема ништа лепше од победе у вечитом дербију. Биће то истински ватерполо спектакл, и само се наставља и потврђује да је српска лига најјача у Европи и на свету. То се потврђује и кроз то да се треће коло у низу игра макар један дерби, а у прошлом и више од једног (Црвена звезда – Раднички, Партизан – Нови Београд, Шабац – Војводина). Мала је разлика између тимова, свако сваког намучи. Направио бих паралелу са сезоном у Солноку. Тада сам свима говорио да је шампионат Мађарске добар, не само због добрих играча, већ и из разлога што се у свакој утакмици игра ватерполо. Није битно да ли је прво или последње коло, први против петог или десетог… Не дешава се да тренинг буде јачи од утакмице, да се утакмица одради са пола мозга, него мораш да се помучиш против свих.”

Гаврил Суботић од доласка у Црвену звезду није изгубио у вечитом дербију. Црвено-бели су у претходној сезони шест пута играли против Партизана и свих шест дербија су добили. А, ове године Звезда је славила и у припремној утакмици на којој су црно-бели играли без најбољих играча.

– “Седам утакмица заредом смо добили Партизан, почев од прошле сезоне. Били смо бољи два пута у првенству, два пута у плеј-офу Суперлиге, једном у Купу Србије и Јадранској лиги, и сада у припремном периоду. Биће то Партизану додатни мотив, јер никада није пријатно изгубити у дербију, а камоли толико пута заредом. У Србији ће увек ривалство Црвене звезде и Партизана бити нешто посебно. А, када смо код ривалства и дербија, осврнуо бих се и на период каријере када сам био у Италији, у Посилипу. У Напуљу постоје три ватерполо клуба – Аква Кјара, Кататијери и Посилипо. Играју се три градска дербија, екипе нису слично квалитета, али је свака утакмица на гол. И то је дерби. Утакмица за себе. Резултати и анализе се за дерби остављају по страни, дерби се игра срцем. Игра се за престиж и славу.”

Вратио се Гаврил Суботић годину дана уназад, присетио ситуације када је био без клуба и објаснио разлоге повратка у српски ватерполо и зашто је у јеку пандемије вируса корона одабрао баш Црвену звезду.

– “Играо сам у Солноку, пандемија вируса корона прекинула је сезону и два месеца нисам имао конкретну понуду. Био сам без ангажмана. Добио сам прву конкретну понуду од ПАН Екс Прованса из Француске, међутим, ту се нисмо сложили око услова. Недуго затим сам имао понуду Радничког из Крагујевца… Имао сам још две понуде, ломио сам се, бирао између Шапца и Звезде. Одабрао сам Црвену звезду, јер сам у том тренутку мислио да је то боља понуда у сваком смислу, што се на крају показало и кроз резултате – освојили смо Куп Србије, играли и полуфинале ЛЕН Купа Европе. Није било конкретних разлога да одаберем Звезду, преовладао је субјективни осећај.”

И пре нешто јаче од годину дана било је видљиво да се ствари у српском ватерполу померају са мртве тачке, али Гаврил Суботић приликом потписивања уговора са освајачем Лиге шампиона није ни изблиза очекивао да ће Суперлига Србије постати најјаче првенство на свету, клубови доживети “бум”, а Лига шампиона поново ппостати незамислива без њих.

– “Постојале су назнаке да ће лига Србије бити боља, квалитетнија, али ни изблиза да ће се направити оволики помак. У Србији се одувек квалитетно ради, тренира и игра, и рекао сам себи: ‘Зашто да се не вратим?’ Ситуација се стабилизовала, а у најгору руку да цела прича није испунила очекивања, могао сам већ после годину дана да потражим нови клуб у иностранству. Испоставило се да је одлично, зато сам и остао.”

Повратком стандардних и повремених репрезентативаца у српски ватерполо, млади играчи који су у процесу формирања, и од којих се очекује да у наредним годинама покуцају на врата државног тима, добила су менторе у базену какви се само могу пожелети. Лед су пробили Милош Ћук, Стефан Митровић, Страхиња Рашовић, Гаврил Суботић… Био је то први круг повратака, квартет је био весник ренесансе и сигнал да играчи имају чврста обећања да ни у чему неће оскудевати и да ће њихово бити само да главом буду у базену. Али, и да раде на усавршавању младих играча, буду им ментори.

– “Није ми повратак у српски ватерполо и рад са децом био главна звезда водиља, али имао сам у мислима да у крајњој линији тај мој повратак може некоме од клинаца који статасавају уз мене значити. Нисам се још афирмисао на репрезетативном плану, али сам превалио доста тога, имам четири – пет година иностраног искуства, играо сам у јаким клубовима, освајао титуле, радио са “туђом” децом… Зашто да то исто не радим са неким на коме остаје будућност овога спорта? Био је то један од мотива. Са младим момцима сам остварио пре свега један пријатељски, конструктиван однос, где у свакој ситуацији покушавам да им будем старији брат, колега, неко ко ће им указати на пропусте и добре ствари. Њима је савршено јасно да неке степенице морају сами да пређу, да могу да их усмерим, али да је доста тога на њима самима. Поред мене су се прошле године вратили Страхиња Рашовић, Стефан Митровић, Милош Ћук. Сви они су се репрезентативно остварили, озбиљни су играчи. Могу мислити какав су они допринос дали у својим клубовима, колико су значили тој деци, тако да је српски ватерполо ту много добио.”

Некарактеристично за неке претходне године када се мењао скоро комплетан тим, Црвена звезда је задржала најбитније играче из минуле такмичарске сезоне, а екипу је наградила са тројицом црногорских играча. И добила је екстра квалитет. Апетити су порасли. Први циљ је остварен – пласман у Лигу шампиона. Други ће бити одбрана Купа Србије, али неће бити лако пошто су и други, попут Црвене звезде, одрадили квалитетан прелазни рок.

– “Прошле сезоне нисмо имали екипу са којом смо нешто битно морали да урадимо, освојимо трофеје… Ишли смо у суштини на све, постојала је наравно амбиција да освојимо и првенство и Куп Србије, али смо били реални у очекивањима. Знали смо да је то потпуно нов тим, да је млад, да смо се тек скупили и да у принципу нисмо свесни који су домети и лимити. Притисак да се нешто мора није постојао, јер нисмо знали колики је наш потенцијал. На крају смо освојили Куп Србије, дошли до полуфинала ЛЕН Купа Европе, и у том контексту ми смо задовољни сезоном. Што се тиче ове сезоне, 80 одсто екипе је остало, довели смо још три одлична играча (Стефан Пјешивац, Богдан Ђурђић и Филип Гардашевић) која су на постојећи тим велика појачања. С њима смо надоместили све недостатке које смо имали прошле године. Да је састављен добар тим, пре свега квалитетно надограђен, показало се на квалификационом турниру у Загребу, затим и у двомечу са Савоном. Пласирали смо се у Лигу шампиона, постали трећи српски клуб у најјачем такмичењу и одмах на старту добили Шпандау. Све то је показало да је одрађен квалитетан прелазни рок, да смо јачи у односу на претходну сезону, да смо се дигли на виши ниво, и мислим да од ове екипе много тога може да се очекује, а ми да приступимо амбициозније. Али, с друге стране појачале су се и те како и остале екипе. Ове године имамо најјачу лигу у Европи и на свету.”

Гаврил Суботић и саиграчи свеснији су својих квалитета и потенцијала који има овај Звездин тим. Прошле године нису били. А опет, црвено-бели су били конкурентни на сва четири фронта – регионалној лиги, ЛЕН Купу Европе, првенству Србије и Купу Србије, такмичењу у којем је подигнут трофеј, а с витрина скинута паучина. Сада је Црвена звезда спремна за већа достигнућа.

– “Испустили смо једну лепу прилику минуле године да одемо на завршни турнир регионалне лиге. Петерци, који су лутрија, донели су нам Куп Србије, али су однели тај пласман на Фајнал-фор. Ипак, мислим да смо и у регионалној лиги, али и на нивоу целе сезоне извукли максимум од оне екипе. Ове године се екипа спремала плански, попуњена је на свим позицијама, па смо очекивали да у другом кругу квалификација будемо први, као и да прођемо Савону, што смо и урадили. Ове године смо и те како свесни својих квалитета и потенцијала. У том смисли смо показали да су наша очекивања реална, показали смо да Црвена звезда може да буде конкурентна у апсолутно свим такмичењима. У Загребу смо несрећно изгубили, пораз од Младости није био значајан, али смо желели да добијемо тај меч због грађења победничког менталитета.”

Ипак, једна ствар прати црвено-беле, прелива се из минуле на текућу сезону – осцилације у игри. Како од меча до меча, тако и унутар једне утакмице. У протеклој сезони је то било карактеристично за европске утакмице – двомечи са московским Динамом и француским Туркоаном – а ове се поновило током реванш меча са Савоном – црвено-бели водили 6:2, па ушли у неизвесну завршницу – и Шпандауом на премијери у Лиги шампиона.

– “Да умемо да кренемо из минус фазе најизраженије је било против Динама прошле сезоне. Тријумфовали смо у Москви са три разлике, приде смо примили гол у последњој секунди, а у Београду смо почели са 0:5. Мислим да екипа није била психички спремна, лоше је кренуло. Нисмо знали да од старта наметнемо свој ритам и да контролисано искористимо ту предност. Касније смо успевали да се саберемо, али је било приметно да смо незрели. Те велике осцилације бих приписао неискутву и младости. Нешто слично нам се дешавало и ове сезоне, да играмо са доста осцилација. Осврнуо бих се на меч са Савоном, која има неколико изузетно искусних играча: Шпанац Молина је легенда овог спорта, ту је Валерио Рицо који је са Италијом био светски првак са Италијом 2011. године, као и Фондели повремени репрезентативац Италије. И међу младима има квалитета: Матео Јоки Грата, Небојша Вушковић је играо у Катару и Приморцу. Једна квалитетна екипа, нашег су нивоа, а у двомечу се показало да смо бољи. У Београду смо имали вођство 6:2, нисмо знали на време да решимо меч, приметне су биле осцилације, али све се добро завршило. Ти падови, то је један од момената који нас од прошле године прати и што пре треба да га исправимо, да одржимо континуитет игре, и само тако ћемо имати шансу да урадимо нешто велико. Лига шампиона није ЛЕН Куп Европе, екипе су много озбиљније, годинама играју у најквалитетнијем такмичењу и кажњавају сваки пропуст.”

Када фудбалери Црвене звезде започну квалификације за Лигу шампиона, често се у фудбалским круговима могу чути дискусије на тему: “Да ли је боље да црвено-бели играју у друштву најбољих или у Лиги Европе, где ће бити конкурентнији?” Навијачи можда јесу, али ватерполисти Црвене звезде нису имали такву дилему приликом уласка у плеј-оф за Лигу шампиона. Имали су четвртфинале ЛЕН Купа Европе у џепу, били би у прилици да нападну трофеј… Желели су да играју само у Лиги шампиона, и поправе утисак који је Црвена звезда у елитном друштву оставила последњи пута када је наступала. Пре три сезоне је, као и Партизан годину дана раније, групну фазу окончала без победе.

Уверен је Гаврил Суботић да Црвена звезда може да се пласира на Фајнал-ејт Лиге шампиона. А онда је све могуће, то је спорт. Буде ли тамо – имаће страховит ветар у леђа. Као те 2013. године када је постала шампион Европе.

– “Желели смо да играмо Лигу шампиона, тако смо и приступили двомечу са Савоном. Добили смо противника који је у нашем рангу или смо бољи од њега, и са спортске стране глупо је изгубити када ти се већ указала прилика. Никада не треба калкулисати, спортска карма у коју сви верујемо увек ти врати када се калкулише. Олакшавајућа чињеница била је и што идемо у слабију групу и да овај тим има објективне шансе да нешто уради. Што се тиче ЛЕН Купа Европе, са овом екипом бисмо имали много веће шансе, било би реалније да освојимо трофеј него што је то случај био претходне сезоне. То би била велика ствар, али Звезда има реалне шансе да оде на Фајнал-ејт Лиге шампиона, а тамо знамо какву ћемо подршку имати. Скоро против свакога смо на нашем базену фаворити, бићемо конкурентни и на страни. Ова сезона има много утакмица, ми ћемо тачно морати да знамо које су нам утакмице кључне за које такмичење. Сигурно да је Шпандау била једна од тих утакмица које смо квалитетно одрадили и добили, што смо и морали да учинимо. Следи меч са ОСЦ Будимпештом, затим Хановер… Свакој екипи, изузев Про Река, на нашем базену неће бити лако. Ићи ћемо на победу и против Италијана, али морамо имати у виду да су они актуелни освајачи Лиге шампиона, да имају изузетно јак састав, и треба бити реалан. Усудио бих се да кажем да су остале екипе из групе никад слабије у последњих седам – осам година. Имале су одређене промене. Исто тако Звезда је после дуго година тријумфон над Шпандауом уписала прву победу у Лиги шампиона, сетићемо се и сезона када су Црвена звезда и Партизан у групној фази имали 0-14. Оно што је сигурно – имамо потенцијал, борићемо се и биће добар ватерполо. Верујем да ћемо пронаћи снагу и пласирати се на Фајнал-ејт у Београду. А онда ко зна.”

“Брдо” јаких и великих утакмица је пред црвено-белима. Већ су их одиграли неколико, а дуел са Партизаном ће бити трећи првенствени дерби. Пре окршаја са црно-белима, ватерполисти Црвене звезде су се одмерили са Новим Београдом и Радничким из Крагујевца.

– “Видећемо како ће сезона тећи. Пуно јаких утакмица… Јако домаће првенство, чудан систем у Јадранској лиги, где се играју три турнира и свако са сваким, и то је још неких десетак јаких утакмица на све ове у Лиги шампиона. Питање је ко ће када пасти у форми, јер ће се то дешавати свима, превише је комплексно да сада било шта пројектујемо, али још једном понављам да желимо и верујем да је реално да одемо на завршни турнир Лиге шампиона.”

Повлачењем шесторице величанствених из националног тима – голман Бранислав Митровић одлучио да још није време за повлачење – више простора ће имати млађи момци који се годинама врзмају и куцају на врата сениорске репрезентације Србије – повремено су били учесници на великим такмичењима – али нису успели да се устале. Међу њима је и Гаврил Суботић, од кога се очекује да у идућим годинама израсте у стандардног члана Савићевог тима.

– “Најуспешнија генерација српског, а можда и у историји ватерпола, завршила је своју мисију. Тачније, њих шест – седам, и на тај начин су се отворила врата нама млађима. Мислим да постоје објективне шансе да уђем у репрезентацију, али ту су и други момци, сви ми желимо да будемо део националног тима. Боримо се равноправно, а избор је на селектору. Све се своди на фер-плеј и ко је бољи у том тренутку. Што се мене тиче, у репрезентативном погодну сам већ неких шест или седам година. Освојио сам две Светске лиге, Светски куп. Изашао сам на сениорску репрезентативну ватерполо сцену, међутим, из објективних разлога нисам успео да у континуитету будем члан А селекције све ово време. Добро ми је познато како селектор Савић ради и како српски ватерполо систем функционише, тако да мислим и очекујем да ми је време да уђем у државни тим. А, време ће показати да ли сам у праву, и да ли заслужујем или не.”

Већина играча на које Дејан Савић рачуна и које ће позивати на окупљања тренутно брани боје неког од спрских клубова. Селектору Србије ће бити лакше да окупи репрезентативце када се у згуснутом календару за то буде указала прилика, и то је један од плусева јачања клупског ватерпола и стварања најјаче лиге на свету. Нада се Гаврил Суботић да ће ова прича потрајати, да неће бити кратког даха и да репрезентативци Србије у скорије време неће имати разлог да се отисну у иностранство.

– “Највећи бенефит јаког првенства и концентрације репрезентативаца у неколико клубова јесте што ћемо имати више времена заједно да тренирамо и спремнији, уигранији дочекамо велика такмичења. Селектор Савић ће на окупу у Србији имати скоро све играче на које рачуна за репрезентативне акције. Он ће нас директно са базена надгледати, знаће из прве руке ко се како развија и на који начин. Бољу ствар српски ватерполо није могао добити од свега овога, и мислим да ће то уродити плодом – да ће се наставити континуитет добрих резултата репрезентације Србије, а то је најбитнија ствар био ја део националног тима или не. Клупски ватерполо у Србији је поново на нивоу на којем заслужује да буде, а сви знамо да неко време није био. Србија је двоструки узастопни олимпијски шампион, наосвајала се медаља на шампионатима Европе и света, једно време држала све велике трофеје у свом власништву и могу само да кажем дај Боже да ова позитивна прича око српског ватерпола потраје”, закључио је Гаврил Суботић.

(извор/фото: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment