Moja Crvena Zvezda
АрхиваЖенски фудбал

Startuje Kup Južnog toka?

"Gaspromnjeft" pravi naftovod "Južni tok" i sponzorisaće Kup "Južnog toka"

Od naredne fudbalske sezone, ljubitelji fudbala u Srbiji najverovatnije će imati mogućnost da prate još jedno međunarodno fudbalsko takmičenje u kome će naši fudbalski klubovi imati prilike da odmere snage sa najboljim ekipama iz regiona. Neće to biti neka regionalna liga, već Kup „Južnog toka“.

Naziv takmičenja povezan je sa novim naftovodom, čiji je glavni sponzor „Gaspromnjeft“. Formiranje takmičenja predložila je ruska kompanija koja je i istovremeno i generalni sponzor našeg fudbalskog kluba. Time bi došli do toliko željenog takmičenja koje bi svakako bilo atraktivnije od gotovo nemogućeg takmičenja klubova nekadašnje SFRJ koje zagovaraju pojedini čelnici iz FSS-a i pojedinih naših klubova. Takmičenje bi obuhvatilo klubove iz šest zemalja: Srbije, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Prema preliminarnim idejama iz Srbije bi učestvovali Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina, iz Rusije Zenit, CSKA, Spartak, Lokomotiva i Dinamo iz Moskve, iz Ukrajine Dinamo Kijev, Šahtjor i Metalurg Donjeck, iz Rumunije Steaua, Dinamo i Rapid iz Bukurešta, iz Bugarske CSKA Sofija i Levski, a iz Mađarske Debrecin, Honved i Ferencvaroš.

Međutim, ipak se postavlja pitanje kako bi UEFA reagovala na novo takmičenje, a treba uzeti u obzir da najveći ruski, ukrajinski i rumunski klubovi poslednjih sezona igraju i završnice evropskih takmičenja. Zbog svega toga za očekivati je da novo takmičenje startuje kao kup „B“ timova ili mlađih kategorija, a da kasnije ukoliko se pokaže kao delotvorno preraste u novo međunarodno takmičenje.

Повезане вести