Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Цедевита Олимпија, најава четвртог кола АБА лиге

После евролигашке недеље са дуплим програмом кошаркаши Црвене звезде се овог викенда окрећу регионалној АБА лиги и сусрету против Цедевита Олимпије.

Након ситуације из прошле сезоне када су у самом финишу лигашког дела такмичења остали ван зоне плеј офа људи одговорни за спортски сектор тима из Љубљане су потезима на тржишту током лета покушали да реше оно што им је била мана – ширину ростера. Делује да су на папиру успели у своме циљу а да ли ће тако бити и у стварности остаје да се види. Тренер Јурица Големац је у прва три кола кроз минутажу највеће поверење указао играчима који у тиму имају и највећу репутацију – Кину (74 мин.), Еџиму (74 мин.), Блажићу (72 мин.), Пулену (71 мин.), Огасту (63 мин.) и Кармајклу (63 мин.). Треба споменути и минутажу младог Луке Шчуке (206 цм, 2002 годиште) који игра на позицији високог крила и започиње утакмице као стартер. Композиција екипе је јасна – Кин, Пулен и Блажић су ту да шутирају, Зек Огаст је ту да скаче (нарочито је опасан у офанзивном скоку), Кармајкл, Еџим, Димец, Мурић, Хоџић су највише ту да одраде тзв ,,рударске“ послове и држе одбрану, док млади Лука Шћука и Марко Радовановић својим дометом у шуту за три поена са позиције 4 омогућавају ширину у нападу.

У својој изјави  датој словеначким медијима током прошле недеље тренер Цедевита Олимпије Јурица Големац је рекао да у умору ривала види шансу своје екипе:

,, Чека нас дуел са шампионом регионалне лиге. Црвена звезда је дефинитивно фаворит овог такмичења. Пратимо евролигашке утакмице Београђана и видимо да играју изузетно агресивну и физичку кошарку. Сви су углавном исте висине, па их је изузетно тешко дубински одбранити. У овом тренутку не погађају као прошле сезоне, али мечеви и даље побеђују. У Београд идемо с тим да ћемо пред недељну утакмицу бити свежији од кошаркаша Звезде, који ће ове недеље одиграти два меча у Евролиги. У овом тренутку Звезда можда игра чак и најбољу одбрану у читавом европском такмичењу. Ако желимо да постижемо поене, мораћемо да радимо напорно, да играмо паметно и да много додајемо лопту како бисмо добили отворену прилику за шут на кош. Нисмо у најбољој позицији. Имамо своје проблеме, али живот и спорт јесу, морамо се прилагодити. Другу недељу заредом мучи нас вирус у тиму, неки играчи имају и лакше повреде. Али свако има своје проблеме, па не треба плакати. Морамо да радимо са свим што имамо и да се припремимо за следеће изазове да бисмо били бољи. „

Своја очекивања пред меч изнео је и бивши кошаркаш Црвене звезде Јака Блажић:

„Пред нама је захтевно гостовање у Београду. Црвена звезда се сматра фаворитом за освајање титуле АБА лиге. У последњем периоду анализирали смо игру Београђана и види се да се ради о изузетно квалитетном тиму. Изнад свега, предњачи њихова добра игра у одбрани. Очекује нас веома тежак меч пред београдском публиком “.

О ритму утакмица у којима се Црвена звезда налази говорио је и тренер београдског тима Дејан Радоњић:

„То ће нам бити седми меч у 17 дана и Цедевита Олимпија…У овом ритму у коме нам је то и четврти меч за само 7 дана биће потребно да одиграмо са довољно енергије. Оно што је јако важно у тим околностима је и концентрација јер нас чека меч са екипом која је имала скоро пуних 7 дана да се припреми за ову утакмицу. Искусни су, квалитетни и заиста неће бити лако, али уз подршку навијача које овом приликом позивам да дођу и помогну нам, тако што ће нам дати додатну снагу, верујем да можемо да одиграмо добар меч и дођемо до бодова” .

Своја очекивања пред меч изнео је и Марко Симоновић:

Утакмица која нам долази након две врло тешке евролигашке утакмице које смо одиграли у само два дана и четврта у 7 дана…желимо да одиграмо добро, И Олимпија жели бодове након меча са ФМП -ом, такође и знајући да смо одиграли много утакмица у претходном периоду. Уз то имају свој квалитет, екипа је направљена да се бори за врх, искусни су, међутим, желимо да одиграмо добру утакмицу у недељу на нашем терену, и уз подршку наших навијача са трибина сада када нам је важно желимо да дођемо до важних бодова.”

Поглед на статистику нам говори да Цедевита постиже десетак поена више од Црвене звезде па ће главни задатак бити на одбрани црвено – белих која мора да спусти ривала на прихватљиви број поена. Јасно је да највећа нападачка опасност долази од  спољне линије Кин – Пулен – Блажић. Стиче се утисак да екипа Цедевита Олимпије још увек није расподелила лопту како треба између њих пошто су сва тројица  у претходним сезонама навикли да буду ударне шутерске опције својих екипа. Огаст и Еџим су склони да уђу у серију личних грешака и њихово увођење у тај проблем би помогло нашој екипи, поготово у скоку. Предстојећи меч ће бити укупно четврти у преходних осам дана за кошаркаше Црвене звезде. Умор је свакако присутан али то је  нешто са чиме се у тимовима који се такмиче на елитном нивоу европске кошарке мора рачунати. Тријумф над Цедевита Олимпијом би нашу екипу вратио на победнички колосек у АБА лиги и донео неопходан мир уочи гостовања Албе у Београду  које следи наредне недеље. Надајмо се да ће победа и бити!

 

Повезане вести

Leave a Comment