Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

ЦСКА – Црвена звезда, најава четвртог кола Евролиге

Након победе над Жалгирисом кошаркаши Црвене звезде су се упутили пут Москве где ће у својој другој евролигашкој утакмици ове недеље одмерити снаге са екипом ЦСКА.

Са углавном непромењеним саставом допуњеним са неколико познатих имена, тренер Димитрис Итоудис је спреман да предводи ЦСКА на још један поход за пласман на Ф4 и напад на  титулу. Најзвучније појачање московског клуба је свакако повратак Алексеја Шведа након девет година у клуб у којем је започео своју каријеру. У екипу је стигао и Мариус Григонис, литвански копаркаш  чија свестраност добро дође сваком тренеру. Ифе Лундберг је након доласка средином прошле сезоне стекао поверење тренера и саиграча и све је битнији шраф машине. Данијел Хекет је већ искусан и доказан евролигашки играч са 10 одиграних сезона у такмичењу. Своју улогу у екипи пронашао је кроз дефанзиву мада итекако зна и нападачки да експлодира у шта смо се могли и уверити. Остатак спољне линије московске екупе чине Иван Ухов и Александер Хоменко, играчи који су прошле сезоне редовно давали доприносе са клупе и може се очекивати да ће то чинити и током ове.

Позиције ниских крила у екипи ЦСКА попуњавају капитен тима Никита Курбанов и најбољи играч екипе Вил Клајбурн. Обојицу тренер Итудис зна употребити и на позицији стреч четворке у ниским поставама. Ипак, позиција 4 је природно станиште Тока Шенгелие, на почетку сезоне вероватно најистакнутијег играча екипе. Друштво му прави Јоханес Фојтман који се често помера и на позицију центра и својим шутем са дистанце отвара рекет саиграчима. Нешто мању минутажу ове сезоне имају Џоел Боломбој и (поготово) Антон Семедов.

Центарску линију предводи Никола Милутинов, српски репрезентативац који се на мечу против Милана повредио и одсуствоваће пар месеци. Руководство руског тима је у складу са имиџом екипе која нема проблем са финансијама експресно реаговало и као замену довело Кенета Фарида, америчког центра који је претходних осам сезона провео у НБА лиги. Он је стигао на уговор од два месеца уз опцију продужетка до краја сезоне. Као појачање на позицији је током лета стигао и Владимир Ивлев, руски кошаркаш који је последњих пет сезона наступао за Локомотиву Кубан.

ЦСКА и Црвена звезда у окршај у главном граду Москве улазе са скором од по две победе и једног пораза,  тражећи своју трећу узастопну победу. Оба тима су славила на свом терену у трећем колу, ЦСКА  је добио Зенит из Санкт Петербурга 77:67 уз 33 поена Шенгелие, док је Звезда у Штарк Арени савладала Жалгирис резултатом 73:61. ЦСКА нашем тиму традиционално не лежи што нам показује и међусобни скор од 15 победа ЦСКА и 2 тријумфа Звезде у до сада одиграних 17 утакмица почевши од првог њиховог сусрета који се десио давног 15. јануара 1970. године. ЦСКА је славио у свих 9 до сада одиграних мечева на свом терену. Што се досадашњих сусрета у  формату Евролиге тиче руски тим води са 9:2 у победама.

ЦСКА је други напад Евролиге ове сезоне иза Барселоне (која је додуше одиграла и продужетак против ЦСКА) са постигнутих 83,7 поена по мечу уз 51,3%  у шуту за два и 33,8% за три поена. Тим су који судије најчешће шаљу на линију за слободна бацања, изводе их 24,33 просечно по мечу уз 82% успешности и имају други најбољи однос измећу асистенција и изгубљених лопти у Евролиги што доста говори о контроли лопте и организованој игри.

Црвена звезда је до сада је први одбрамбени тим Евролиге, водећи у конкуренцији по дозвољеним поенима (61,7 поена) и приморавају своје противнике на низак проценат шута (43,7% за 2, 32,8% за 3). Поређења ради ЦСКА до сада просечно по мечу прима 82,33 поена мада ту треба узети у обзир брзину са којом они играју која утиче на број поседа по мечу. Стога се може рећи да ће ово бити судар напада и одбране.

Црвена звезда већину од својих 68,33 поена које постиже по мечу даје из самог рекета али ће у сутрашњем мечу за добар резултат бити потребан и шут за три поена као и шут са полудистанце. Милутинов неће играти, Фарид највероватније неће играти а и Шенгелиа ће због повреде рамена вероватно пропустити сутрашњи меч. Ипак ЦСКА има довољан фонд играча да надомести њихове изостанке уз одређена померања играча по позицијама. Треба рећи и да је Евролига је још једном показала да је некоме мајка а некоме маћеха самим тим што су екипи ЦСКА меч трећег кола који је  одигран у Москви заказали за уторак  омогућивши им не само да не путују у дуплом колу Евролиге већ и да имају један дан одмора више од екипе која им стиже у госте. Али то су ствари на које се не може утицати, на кошаркашима Дејана Радоњића је да пробају да нађу снаге за подвиг и остваре оно што њихови претходници у  дресу Црвене звезде никад нису –  прву победу над сутрашњим ривалом на његовом терену. Да ће бити лако, неће, али на муци се познају јунаци, зар не?

Повезане вести

Leave a Comment