Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

„Златна копачка Европе“ поново на Маракани

У сезони 1990/91 Фудбалски клуб Црвена звезда остварио је највећи успех како у клупској историји, тако и у историји клупског фудбала у Србији и тадашњој Југославији. Победом у Барију над француским Олимпиком из Марсеја црвено-бели су се попели на кров Европе и остварили резултат какав ће се тешко поновити у некој блиској будућности.

Исте сезоне, голгетер нашег клуба и југословенског фудбала Дарко Панчев постигао је 34 поготка у националном шампионату што је било довољно да своје име упише на листу најбољих европских голгетера и освоји „Златну копачку Европе“ за сезону 1990/91. Како тренутно ствари стоје, црвено-бели фудбалски колектив могао би по други пут у својој историји да има европског голгетера. До душе, треба нагласити да најбољи стрелац Европе тренутно не носи дрес Црвене звезде, али ће од јануара 2022. године и званично остати становник Београда. У питању је Охи Омоижуанфо који је у дресу Молдеа до сада постигао 22 поготка, што му је донело 33 бода на престижној листи европских голгетера. Тренутно, друго место на овој листи заузима фудбалер Лилестрема Томас Олсен са 19 постигнутих голова, односно 28,5 освојених бодова, док је трећепласирани Ветон Бериша фудбалер Викинга са 15 голова и 22,5 бодова.

Свакако је потпуно јасно да Црвена звезда за свега три месеца добија голгетера екстра класе и остаје нада да ће Омоижуанфо своје голгетерско умеће наставити да приказује и у црвено-белом дресу.

– Листа најбољих стрелаца Европе:
1. ОМОИЖУАНФО Охи (Молде, Норвешка) 33 (22 гола)
2. ОЛСЕН Томас (Лилестрем, Норвешка) 28,5 (19 голова)
3. БЕРИША Ветон (Викинг, Норвешка) 22,5 (15 голова)
4. АДЕГЕНБРО Самјуел (Норчепинг, Шведска) 21 (14 голова)
5. ДАЛ Микел (ХБ Торшавн, Фарска острва) 21 (21 гол)
6. АНИЈЕ Хенри (Паиде, Естонија) 20 (20 голова)
7. ГОМЕШ Рикардо (Партизан, Србија) 19,5 (13 голова)
8. БЕНЗЕМА Карим (Реал Мадрид, Шпанија) 18 (9 голова)
9. ФРЕЈ Михаел (Антверпен, Белгија) 18 (12 голова)
10. САПИНЕН Рауно (Флора, Естонија) 18 (18 голова)

Повезане вести

Leave a Comment