Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

МЦЗ представља: Макаби Тел Авив

У оквиру другог кола Евролиге Црвена звезда гостује у Тел Авиву екипи Макабија. Екипа популарно названа ,,Понос Израела“  је током лета направила бројне  промене у ростеру и у сезону улази  са атлетски моћним и искусним тимом. Тренер Јанис Сферопоулос је  четврту сезону заредом на клупи тима из Тел Авива (у који је стигао је новембра 2018), што је поуздан знак да је управа израелског клуба, која је у прошлости често знала да мења тренере, задовољна његовим радом и очекује да континуитет рада донесе  резултат управо у овој сезони.

Скоти Вилбекин је и даље апсолутни вођа екипе вођа. У првом колу је својеручно окренуо ток већ изгубљеног меча и донео победу против Бајерна. За тај перформанс добио је звање МВП играча кола.  Свестрани стрелац са неограниченим дометом, искуством и самопоуздањем  би требао имати лопту у рукама када се  утакмица ломи. Макаби је потписао двојицу новајлија у Евролиги како би помоли Вилбекину. Кеенан Еванс (кога се сећамо из Игокее) је био један од бољих играча у лиги Израела прошле сезоне заузевши пето место у постизању поена (18,5), треће у асистенцијама (6,4) и друго у украденим лоптама (2,1). Камерон Тејлор је висок, свестрани играч који покрива позиције два и три, агресиван је у одбрани и користи своју физичку снагу да помогне екипи на терену. Тренер Сферопоулос је тражио више атлетски моћних играча и Тејлор ће се дефинитивно уклопити у тај захтев. Капитен екипе Џон ДиБартоломео је искусан и упоран дефанзивац, миљеник навијача у Тел Авиву. Ифтах Зив је талентован, агресиван бек који жели да остави траг у својој првој сезони у ЕЛ. Продукт омладинског погона клуба  Идо Бен Харуш ће тражити своје место у ростеру. У Макабију је и Џејмс Нунали, елитни шутер из три поена (48,5% у каријери ) који такође игра снажно у одбрани и зна шта је потребно за успех у такмичењу које је раније већ освајао у дресу Фенербахчеа. Последње појачање Макабија је израелски ветеран Одед Брендвајн, тридесетрогодишњи кошаркаш који ће попунити место плејмејкера.

Макаби је у рекет довео врло искусне играче. Дерик Вилијамс је експлозивна нападачка снага са изванредним атлетским предиспозицијама који може шутирати за три поена, трчати транзицију… Свестрани нападач Анђело Калојаро требао би имати врло битну улогу на оба краја терена. Џејлен Рејнолдс  се вратио у Макаби након одличне сезоне са минхенским Бајерном у којој је током 39 утакмица у просеку бележио 13,6 поена и 5,8 скокова. Он је прошле сезоне погодио више шутева за два поена (222) него било који други играч Евролиге, са великом ефикасношћу (59,8%).  Џејк Коен се такође вратио након сезоне у Шпанији. Нуди шут, скокове и искуство. Центар Анте Жижић доминира у скоку и опасан је у близини коша. Оз Блаизер и Роман Соркин заокружују ротацију високих играча Макабија. Као последње појачање је доведен Матијас Лесор, бивши кошаркаш Црвене звезде, који је потписао краткорочни двомесечни уговор.

Скоти Вилбекин ће бити несумљив лидер Макабија у сезони пред нама. Као његов први помоћник пројектован је Дерик Вилијамс. Својевремено други пик на НБА драфту већ има завидан стаж у Европи током којег је играо за Бајерн, Фенербахче и Валенсију. Ипак, на основу његове партије у првом колу може се рећи да ће му требати одређени период адаптације. Донекле слична прича је и са Џејленом Рејнолдсом. Иако се враћа у екипу у којој је већ играо пре две године очекивања од њега су, након одличне прошле сезоне у Бајерну, сада много већа.

Претпрошле сезоне Макаби је имао скор  19-9 у тренутку када је сезона  2019/20 отказана због пандемије КОВИД-19. Многи су и прошле сезоне видели Макаби као кандидата за плеј оф али је на крају завршио на 13. месту са скором 14-20. Имају искусног тренера, атлетски и физички јаку екипу спремну да се бори 40 минута и наравно, као додатни ветар у леђа ове сезоне рачунају и на повратак публике у дворану која ће увек бити пуна. Све у свему, амбиције ,,Поноса Израела“ у овој сезони су јасне –пласман у плеј оф. А онда је, као што нам је то показала сезона 2013/14, све могуће…

Повезане вести

Leave a Comment