Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Будућност, друго коло АБА лиге

У оквиру другог кола регионалне АБА лиге Црвена звезда у дворани ,,Александар Николић“ дочекује екипу подгоричке Будућности. Сусрет екипа које су се састајале у  последња 3 финала регионалног такмичења и за то време развиле велики ривалитет са правом носи епитет дербија кола.

Током лета екипа из Подгорице је прилично променила састав. Седморицу играча који су напустили екипу заменио исти број нових ( Мицов, Атић, Јагодић Куриџа, Вајли, Дробњак, Баровић и Сили) али можда и кључна промена се догодила на клупи на коју се вратио Александар Џикић, једини тренер који је са екипом Будућности успео да освоји Јадранску лигу. Велики плус за екипу  је останак Рида. Током предсезоне Будућност се суочила са великим бројем повреда (Вајли ће дуже одсуствовати) на шта су се надовезали и здравствени проблеми Данила Николића што је сасвим сигурно утицало на екипу. У првом колу Будућност је на свом терену савладала ФМП теже него што је  очекивано пошто је екипа из Железника до средине последње четвртине имала прикључак.

Уочи сусрета проблеме са повредама своје али и противничке екипе апострофирао је тренер клуба из Подгорице Александар Џикић:

„Обе екипе имају своје проблеме, али покушавамо да радимо и поред тога. Очекујемо да домаћин има више играча у ротацији у односу на утакмицу у Истанбулу, где је добро намучио Фенербахче. Имају искусан састав који максимално користи ту ситуацију мањег броја играча на располагању и баш због тога играју са више слободе у нападу. Ми смо се спремали за њихову нижу поставу са Митровићем на 5 и Калинићем на 4, као и формацију са два плеја истовремено на терену. Знамо да нас очекује тврда утакмица против чврсте и агресивне одбране и подршке њихових навијача. Уз то, биће то прва утакмица против играча који је промијенио историју клуба, биће интересантно како ће ко индивидуално реаговати на то.“

Своја очекивања дан уочи меча изнео је и доскорашњи кошаркаш Црвене звезде Јагодић Куриџа:

„Једна од тежих утакмица у сезони. Знамо каква је Црвена звезда екипа и шта нас очекује. Желимо да дамо максимум, покушамо да извучемо што бољи резултат и видимо где смо у односу на њих. Они су евролигашка екипа, са добрим појединцима. Доста су уложили и биће добро да се измеримо са њима. Имамо неке замисли и пробаћемо да их спроведемо у дело. Одбрана и концентрација треба да дођу до изражаја, али не мора да значи да ће нам то бити довољно за победу. Морамо да одиграмо нашу најбољу утакмицу и да дамо све од себе да извучемо добар резултат и победимо.“

Одласком Ивановића извесно је да ће Џастин Кобс преузети на себе већа шутерска овлашћења. Подршку ће имати у Ди Џеј Силију који је у фази каријере када игра рутински и поспреми у кош све што му се пружи. Ситуација са високим играчима у Звезди отвара Будућности опцију већег опсега коришћења њихових центара на предстојећем мечу те треба очекивати и нешто више лопти које ће ићи на Рида и Зорана Николића. Са друге стране одласком Ивановића једини класичан плејмејкер поред Кобса у  тиму из Подгорице је млади Игор Дробњак што отвара простор за играче Дејана Радоњића да агресивним нападом на Кобсу пробају да га уведу у проблем са личним грешкама.

Импресије пред меч изнео је и тренер Црвене звезде Дејан Радоњић:

“После одигране утакмице у Истанбулу, очекује нас дуел против екипе Будућност са којом смо не тако давно одиграли мечеве за титулу у АБА лиги. И овога пута, нажалост морам да почнем од здравствене ситуације као и против Фенербахчеа. Лазића и Вајта неће бити у тиму, Цирбес је у изолацији због Ковида. Што се тиче Добрића и Давидовца, њихово здравствено стање је такво да ћемо на дан утакмице донети одлуку, да ли ћемо, и у коликој мери моћи на њих да рачунамо. На то нам се надовезала и нова ситуација са Остином Холинсом који је након проклизавања у утакмици Евролиге са Фенербахчеом зарадио повреду, и питање је да ли ће моћи да одигра утакмицу у понедељак. Након доброг меча у Истанбулу, потребна нам је добра припрема за наредни дуел, уз све околности које сам навео, јер краћа ротација у тиму доводи до знатно већих оптерећења остатка екипе. Са друге стране, то значи и да противник може лакше да припрема стратегију у којој имамо мање играча на располагању. Зато свако од оних који буду играли мора да направи искорак да покушамо да одиграмо добар меч и исконтролишемо квалитет екипе Будућности.

Наш ривал, екипа Будућности је ове године направила врло респектабилан тим пун квалитета и искуства играња на највишем нивоу. Такође, повратком тренера који је донео трофеј АБА лиге јасно су ставили до знања да су им амбиције највише!” рекао је тренер црвено белих и уз позив навијачима Црвене звезде да дођу и пруже подршку тиму у важној утакмици , додао за крај:

“Зато је јако важно да сви будемо свесни тежине задатка, а да би одиграли меч изнад граница могућности потребна нам је велика подршка и својеврсни “импулс” да дамо и више од онога што имамо у овом тренутку уз све проблеме. И да смо комплетни сигурно би нас чекао тежак меч, а у овим околностима сви сегменти су важни да савладамо изузетно квалитетну Будућност. Ова утакмица је изузетно значајна без обзира што је тек друго коло у питању, али видели смо прошле сезоне колико је важна када је Црвена звезда изгубила управо утакмицу друге рунде у Београду против истог противника, и тај меч је имао много значаја на даљи ток такмичења”

Своје утиске уочи утакмице изнео је и Стефан Лазаревић:

“Очекује нас изузетно тешка утакмица на старту сезоне, која може имати значај за даљи ток лигашког дела АБА лиге. Одиграли смо чврсту утакмицу уз велику потрошњу у Истанбулу, али у овом мечу морамо да пронађемо додатну енергију без обзира на све проблеме који су нас снашли на почетку сезоне, да имамо дуге интервале добре игре како би дошли до победе . То ће бити лакше уз помоћ публике коју позивам да дође у што већем броју. Играмо против искусне квалитетне екипе која има своје амбиције које су највише и тако се и припремамо за овај меч”

Када је реч о окршајима Црвене звезде и Будућности  сезоне иза нас су показале да су победе на гостујућем терену веома ретке и зато злата вредне. Стога је од велике важности за кошаркаше у црвено – белом да сутра пред својим навијачима славе и одбране свој терен. Надајмо се да ће тако и бити.

 

Повезане вести

Leave a Comment