Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновијеРегионална лига

Ивановић најбољи дебитант у новијој историји Црвене звезде

Победа од 36 разлике над Сплитом на отварању нове сезоне дошла је као мелем на рану, а прва званична утакмица Николе Ивановића у дресу Црвене звезде памтиће се као најбоља међу дебитантима у новијој клупској историји.

Није Сплит тај квалитет да може да се мери са актуелним шампионом, али то ни за промил не умањује чињеницу да је Ивановић имао деби из снова. За нешто више од 25 минута на паркету спаковао је 20 поена (8/11 из игре, 2/4 за три), по шест скокова и асистенција, те по четири украдене лопте и изнуђена фаула, за укупни индекс корисности 35! Такву ролу није имао ниједан кошаркаш Црвене звезде у последњих (бар) 15 година. А то није мала ствар…

Свако ко се синоћ нашао на трибинама дворане „Александар Николић“ не само што је коначно могао да осети чар клупске кошарке, већ и да аплаузом испрати сваки Ивановићев потез којим је будио осећај одушевљења. Утакмицу је започео са идејом да разиграва саиграче, али како су минути пролазили ухватио је свој нападачки ритам. Непосредно пре него што је изашао да мало одмори осетио је намеру Треа Меклина, освојио лопту и затим рутински положио на обруч. Када се вратио на паркет почетком друге четвртине отвориле су се дизне. Асистенција за Стефана Лазаревића, па нова украдена лопта, па офанзивни скок и кош којим је потврдио Звездин успон и натерао Срђана Суботића на тајм-аут, па пет везаних поена пре ново одмора.

Сваки његов потез имао је смисао, није трошио лопте узалуд и трудио се да савршено балансира између тога да буде користан за тим као дистрибутер и финишер. Упркос чињеници да је Сплит за класу испод Црвене звезде, Ивановић није вероватно могао ни да замисли лепши деби у новом клубу, нити да добије снажнији ветар у леђа за утакмице које предстоје већ у наредних недељу и кусур дана – гостовање Фенербахчеу у Истанбулу и Будућност у Београду

Тешко да ће Ивановић моћи да избегне ватрен дочек у свом граду када за то буде дошло време у другој половини сезоне, с обзиром да су тамо тешко прихватили његов трансфер у редове највећег конкурента за титулу – навијачи префарбали мурал испред његове зграде –, прелазила се много пута она танка граница између коментара повређених и злонамерних… Све то може да се подведе и као доказ тезе колико су у Подгорици свесни шта су изгубили, а Звезда добила. Можда је зато и боље што ће прво дочекати Будућност у Београду наредног понедељка.

За почетак је било сјајно, али Ивановића ускоро чекају они прави изазови, мечеви када треба да демонстрира раскошни таленат и квалитет. Тако да ће бити прилике да се направи конкретнија анализа учинка.

Оно што остаје записано је то да је Ивановић индексом 35 засенио дебитантски наступ Матијаса Лесора с`почетка такмичарске 2017/18. Било је то у победи над Морнаром, када је уписао 22 поена, четири скока, по две асистенције и украдене лопте, уз једну блокаду за индекс 30. Несуђено појачање ове Црвене звезде уједно је и једино уз Ивановића са бар 30 индексних поена у свом првом званичном мечу. На истом том сусрету индекс 25 имао је Тејлор Рочести са 17 поена, седам завршних додавања, четири ухваћене и једном украденом лоптом. Између Лесора и Рочестија је незаборавни Адам Морисон. Сетиће се навијачи Црвене звезде његовог дебија пре равно десет година код Светислава Пешића у убедљивом тријумфу над Хемофармом, када је скупио 23 поена, три скока и по једну асистенцију и „крађу“.

Ивановићу у леђа гледају Кори Волден, Омар Кук, Мирослав Раичевић, Марко Кешељ, Антонио Буркс, Џејмс Гист, Драган Апић…

НАЈБОЉИ ДЕБИТАНТСКИ НАСТУПИ:
Никола Ивановић – 20п, 6ск, 6ас, 4ук, 35инд (Сплит, АБА лига 2021/22)
Матијас Лесор – 22п, 4ск, 2ас, 2ук, 1бл, 30инд (Морнар, АБА лига 2017/18)
Адам Морисон – 23п, 3ск, 1ас, 1ук, 27инд (Хемофарм, АБА лига 2011/12)
Тејлор Рочести – 17п, 7ас, 4ск, 1ук, 25инд (Морнар, АБА лига 2017/18)
Кори Волден – 19п, 6ас, 23инд (Цибона, АБА лига 2020/21)
Омар Кук – 16п, 12ас, 3ук, 1ск, 23инд (Вршац, АБА лига 2007/08)
Мирослав Раичевић – 17п, 9ск, 4ас, 2бл, 1ук, 23инд (Босна, АБА лига 2005/06)
Марко Кешељ – 18п, 7ск, 22инд (ФМП, АБА лига 2008/09)
Антонио Буркс – 22п, 2ск, 2ук, 22инд (Вршац, АБА лига 2006/07)
Џејмс Гист – 12п, 6ск, 3ук, 3бл, 2ас, 21инд (Приморска, АБА Суперкуп 2019/20)
Драган Апић – 14п, 5ск, 1ас, 1ук, 20инд (МЗТ Скопље, АБА лига 2017/18)

(извор: mozzartsport.com)

Повезане вести

2 comments

krvavi zvezdas-DE сеп 26, 2021 at 01:53

JAKO PROSTO..ILI ZNAS ILI NE ZNAS..NEMA TU DA GA SAČEKAMO DA SE UKLOPI POLA GODINE..JEDINO KOD NAS SE UVEK NEKO ČEKA DA SE UKLOPI..POSLE PRVE TEKME SAM REKAO DA JE NJAVEĆE POJACANJE IDA GA CENIM KAO PROFESIONALCA,IMA ZELJU,BORI SE KAO DA JE ZVEZDINO DETE..SVAKA ČAST MAJSTORE

Reply
ime mi je Zvezdaš 40+ сеп 25, 2021 at 20:25

Momak je strašan igrač i biće jedno od najboljih pojačanja zadnjih godina top klasa.
Ono što je žalosno, a to je što se danas provlači po društvenim mrezama je to da će Delije bojkotovati košarku zbog nekih „čudnih“ razloga. Nikad neću razumjeti to da bojkotuješ ono što je dobro i što funkcioniše na pravi način, a to je tvoj KLUB to ti je član porodice (jedno dijete volim, a drugo ne)…. Pametnom je dovoljno jasno je o čemu se tu radi, samo ja nisim nikad bio od onih plati me da ti navijam….. Plaćao i putovao da je gledam i dalje ću…. Napred Zvezdo ljubavi….

Reply

Leave a Comment