Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Црвена звезда – Сплит, историјат ривалства и најава првог кола АБА лиге

КК Црвена звезда ће премијеру у новој сезони званично имати у петак 24 септембра. На паркету дворане ,,Александар Николић“ црвено – белима ће се супротставити један од највећих ривала из времена бивше Југославије – КК Сплит. Први сусрет Звезде и Сплита десио се сада већ давног 22. јула 1948. на пријатељском мечу који је одигран у оквиру турнеје Звезде по Хрватској и Словенији. Црвено – бели су против Хајдука (како се тада клуб звао) славили резултатом 45:42. Већ следеће године сплитски кошаркашки клуб се издвојио из СД Хајдук и променио име у Сплит. Занимљиво је да су до највишег нивоа такмичења у Југославији стигли тек у сезони 1963/64. Улазак у прву лигу је уједно значио и почетак великог ривалства измећу београдског и сплитског клуба. Када је Сплит три године касније из спонзорских разлога променио име у Југопластика сцена за писање историје европске кошарке је била постављена.

Велико ривалство започиње у сезони 1968/69 када Звезда управо победом над Југопластиком након 15 година осваја своју нову, 11. титулу. За разлику од неких клубова којима је требало 30 година да освоје прву титулу првака Југопластика је то успела након само седам година, у сезони 1970/71. Већ следеће сезоне догађа се један од историјских сусрета два клуба. Наиме, пошто су Звезда и Југопластика делиле прво место на табели на крају првенства играла се мајсторица за првака у Љубљани. Звезда је славила након продужетка, о чему сте већ имали прилике да читате на нашем порталу овде.  

У сезони 1974/75 догађа се још један историјски сусрет ових ривала, овај пут на међународној сцени, у полуфиналу Купа победника купова. Југопластика је на свом терену славила резултатом 88:76  али се Црвена звезда реванширала у Београду и победом себи трасирала пут у финале. О том финалу сте   такође могли да читате на нашем порталу овде.

Историја се поново писала у финалу домаћег купа за сезону 1989/90. Југопластика, тада апсолутни владар европске кошарке и троструки узастопни првак Европе, је уз велике муке (и благу помоћ судија у финишу) савладала Црвену звезду резултатом 79:77 у финалу одиграном у Дубровнику. Те сезоне су се стари ривали први пут сусрели у плеј офу и то у финалу. Плеј оф се иначе у првенству Југославије почео играти тек од сезоне 1981/82. Југопластика је славила резултатом 3:1 у серији а куриозитет је то да је ту победу Звезде са клупе извојевао Марин Седлачек, у то време помоћник Зорана Моке Славнића у стручном штабу Звезде. Иако сте вероватно претпоставили да је Мока, темпераментан какав јесте, зарадио искључење то ипак није био случај овога пута пошто је имао хитну операцију слепог црева.

Историја је ту да се пише и памти али садашњост уопште није светла за КК Сплит. Клуб који је освојио пет европских трофеја, 3 Купа шампиона и 2 међународна Купа Радивоја Кораћа (а не Корача како пише на сајту АБА лиге) је спао на ниске гране. Након дугог одсуства из АБА лиге претпрошле сезоне су се напокон пласирали у њу. Уследила је борба за опстанак који су изборили тек након баража. Увидом у њихов ростер уочи предстојеће сезоне делује да им и ове сезоне следује слична судбина. Што се Црвене звезде тиче за њу почетак сезоне, због великог броја повређених играча, долази у незгодном тренутку. На последњој припремној утакмици одиграној у понедељак тим је наступио без шесторице играча – Вајта, Добрића, Давидовца, Лазића, Волтерса и Лазаревића. Да ли ће неко од њих на сутрашњем мечу бити у стању да се стави на располагање тренеру Дејану Радоњићу остаје да се види. Ипак, и поред специфичне ситуације у којој се налази, Црвена звезда по играчком кадру који јој је на располагању јесте фавори у сутрашњем мечу и све сем победе би било велико изненађење.

 

 

 

Повезане вести

Leave a Comment