Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноКошаркаНајновије

АБА лига  – најава сезоне 2021/22 (први део)

У петак 24. септембра стартује нова сезона регионалне АБА лиге. У такмичењу, као и претходне сезоне, учествује 14 клубова а главни новитет у правилима је проширење плеј офа на шест екипа. Наиме, две првопласиране екипе на крају лигашког дела ће се у полуфинале плеј офа пласирати директно док ће се екипе на позицијама од 3. до 6. места разигравати за друга два полуфинална места. У текстовима који следе упознаћемо Вас са играчким променама у саставима свих екипа (осим Црвене звезде која ће, наравно, добити засебан текст) и укратко изнети очекивања што се пласмана и амбиција у такмичењу тиче за сваку од њих.

 

КК Борац Чачак

Клуб су током лета напустили:

Ненад Неранџић (ФМП)

Никола Кочовић (Мега Сокербет)

Брyс Џонс (ФМП)

Душан Милетић (Партизан НИС)

Дерик Торнтон

Ентони Смит

Иван Гавриловић

Стеван Карапанџић

 

Клуб су током лета појачали:

Лаутаро Лопез (Интер Братислава)

Марко Пецарски (ФМП)

Хантер Хејл (Нелсон Џајантс)

Бојан Томашевић (Дyнамик)

Иван Маринковић (Цедевита Олимпија)

Након прошлогодишње дебитантске сезоне у којој је мисија опстанка у лиги успешно завршена чачански клуб у нову улази са жељом да ту борбу избегне. Млади и талентовани тренер Марко Мариновић ће и овај пут са клупе предводити екипу Борца. У претходне две сезоне је са клубом урадио фантастичан посао (пласман у прву АБА лигу а потом и опстанак у њој) па нема сумње да ће управо тренерски континуитет бити главни адут клуба из Чачка у покушају да ове сезоне избегну увек неугодну борбу за опстанак. Останак у клубу Дуде Санадзеа, Алексе Новаковића, Немање Тодоровића и Уроша Чарапића, уз младе наде чачанске кошарке које предводе  Ђорђе Ђуричић и Стефан Јанковић и петорицу нових играча даје основ за наду да ће тако и бити. Повратак публике у дворану такође може велики адут Борца у наступајућој сезони.

 

КК Будућност Воли

Клуб су током лета напустили:

Никола Ивановић (Црвена звезда мтс)

Лука Митровић (Црвена звезда мтс)

Амадео Дела Вале (Германи Бреша)

Федор Жугић (Ратиофарм Улм)

Мелвин Еџим (Цедевита Олимпија)

Драган Апић (Зиелона Гора)

Алекса Илић

 

Клуб су током лета појачали:

Един Атић (Игокеа)

Марко Јагодић Куриџа (Црвена звезда мтс)

Џејкоб Вајли (Сарагоса)

Игор Дробњак (Студентски центар)

Владимир Мицов (Олимпија Милано)

Ди Џеј Сили (Бајерн Минхен)

Вицешампион из прошле сезоне је поприлично променио састав. Ипак, можда и кључна промена између две сезоне се догодила на клупи на коју се вратио Александар Џикић, једини тренер који је са екипом Будућности успео да освоји Јадранску лигу.  Велики плус за Будућност је останак Вилија Рида. Током предсезоне екипа из Подгорице се суочила са великим бројем повреда на шта су се надовезали и здравствени проблеми Данила Николића (овим путем му желимо брз опоравак након операције) па је лако могуће да ће тренер Џикић у договору са клубом посегнути за одређеном доселекцијом. Што се циљева Будућности у наступајућој сезони тиче они су на основу количине уложених пара јасни – покушај четвртог узастопног пласмана у финале, освајање АБА лиге и пласман у ЕЛ.

 

Цедевита Олимпија

Клуб су токо лета напустили:

Кендрик Пери (Панатинаикос)

Микаел Хопкинс

Рион Браун

Џерод Џонс

Рок Радовић (Цедевита Јуниор)

Мангок Матианг

Блаж Хабот (Илирија Љубљана)

Иван Маринковић (Борац)

 

Клуб су током лета појачали:

Хајден Далтон (ЕРА Баскетбол Нимбурк)

Маркус Кин (Калев)

Марко Радовановић (ФМП)

Мелвин Еџим (Будућност ВОЛИ)

Џеки Кармајкл (Игокеа)

Блаж Хабот (Хопси)

Џејкоб Пулен (Морнар)

Саша Циани (Дyнамик)

Зек Огаст (Панатинаикос)

Након разочаравајуће прошле сезоне у којој су, иако су добрим делом такмичења били у врху, на крају остали испод црте која води у плеј оф загребачки љубљанчани су променама у ростеру желели да добију оно што им је фалило – ширину. За тим који са клубе и ове сезоне предводи талентовани стручњак Јурица Големац веома добра вест је останак Јаке Блажића, једног од кључних играча екипе прошле сезоне. Уз неколицину играча који су спремни да одраде “рударске“ послове (Кармајкл, Еџим, Мурић, Димец, Хоџић…) и поентерски допринос Блажића као и новајлија Маркуса Кина (први стрелац лигашког дела ВТБ лиге) и Пулена, са Огастом и Далтоном који би требало да дају озбиљан допринос у скоку, чини се да ће Цедевита Олимпија у наступајућој сезони са пуним правом покушати да нападне сам врх АБА лиге. Да ли ће у томе, након више неуспешних покушаја, овај пут успети остаје да се види.

 

КК Цибона

Клуб су током лета напустили:

Мајкл Рејнолдс

Игор Марић

Дарко Планинић

Иван Новачић

 

Клуб су током лета појачали:

Хозе Вилдоза (Сан Лоренцо)

Амар Гегић (Спарс)

Иван Мајцунић (Горица)

Нејтан Реиверс (Университ Висконсин)

Антонио Вранковић (Сплит)

За загребачки клуб се може рећи да наставља путем којим је кренуо  пошто окосницу екипе и даље чине млади и талентовани хрватски кошаркаши промовисани прошле сезоне.  Иако се у једном тренутку одлазак Ловре Гњидића у Морнар чинио као готова ствар до њега ипак није дошло па ће и он бити на располагању младом српском тренеру Владимиру Јовановићу који ће  предводити екипу Цибоне другу сезону заредом. Континуитет струке и очекивани напредак младих играча су оно што популарним “Цибосима“ даје наду да ће ове сезоне избећи борбу за опстанак а можда учинити и корак више.

Наставиће се…

Повезане вести

Leave a Comment