Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Дуел старих знанаца, Звезда дочекује Брагу у походу на ново европско пролеће

После лагане и убедљиве победе против екипе Пролетера, која је остварена без много потрошње, уз одмор већине репрезентативаца који су завршили обавезе у својим националним селекцијама, црвено-бели одморни и спремни дочекују премијеру у овосезонском издању Лиге Европе, у којем ће у Четвртак од 18:45, на стадиону ,,Рајко Митић” угостити освајача португалског националног купа, екипу Браге.

Фудбалски клуб Брага из истоименог португалског града, основан је 1921. године и све до 1975. таворили су између првог и другог ранга, да би се од тог момента устабилили као прволигаш и тај статус задржали до дана данашњег. Међутим, почетком овог миленијума није све било тако сјајно, клуб је био пред банкротом и на ивици испадања из лиге и тада нико није ни могао да замисли, да би оставка тадашњег руководства могла да представља најбољи могући сценарио који је могао да се деси по  Брагу, јер те 2002. године, на чело клуба долази Антонио Салвадор, а са њим креће препород и успон фудбалског клуба Брага.

Већ у другој сезони од како је Салвадор преузео клуб, Брага осваја четврто место, осигурава излазак на европску сцену и наговештава оно што ће постати и оно што је данас, члан велике фудбалске четворке португалског фудбала, заједно са Портом и лисабонским великанима Бенфиком и Спортингом.
У прве две европске сезоне, Брага није имала пуно успеха, у првој је испала од шкотског представника, екипе Хартса, да би у другој сезони успешнија била наша Црвена звезда, те незаборавне септембарске ноћи на Каменолому.
Од тада, Брага је у наредних 15 година, чак 14 пута била учесник европских такмичења, по два пута Лиге Шампиона и Интертото Купа који је освојила 2008. године и десет пута Купа УЕФА/Лиге Европе, од чега су девет пута пролазили групе, да би у сезони 2010/11  догурали и до финала, када је у Даблину, пред 45 000 гледалаца, пехар подигла екипа Порта, предвођена са клупе Андре Виљашом Боашом, која је славила са 1:0, голом колумбијског велемајстора Радамела Фалкаа.

Међутим, то није спутало екипу Браге, која је наставила свој раст, како на организационом, тако и на финансијском плану, где су по угледу на Порто, Бенфику и Спортинг, након сјајног скаутинга направили и велике излазне трансфере, од којих ћемо издвојити продаје Франсиска Тринкаа Барселони (31.000.000), Педра Нета Лацију (18.500.000), Паулиња Спортингу из Лисабона (16.000.000), Рафе Силве Бенфици (16.000.000), те Пиција Атлетико Мадриду (13.500.000)…

Председник Антонио Салвадор познат је као тежак преговарач, али и као неко ко се не расипа новцем приликом довођења играча у клуб.
Клуб је овог лета од продаје играча инкасирао 18.180.000 еура, а клуб су напустили:
Рикардо Есгајо (Спортинг, 5.500.000 евра), Саму Коста (Алмерија, 5.250.000), Франсерђо (Бордо, 4.500.000), Лутер Синг (Копенхаген, 1.410.000), Рикардо Рилер (Ал Фејха, 650.000), Мурило де Соуза (Жил Висенте, 620.000), Жоао Нова (Алања, 250.000).
Док је на појачања потрошено 4.100.000 европских новчаница, а нови играчи ,,Арсенала из Миња” како је гласио некадашњи назив фудбалског клуба Браге, постали су:
Лукас Минеиро (Шапеконсе, 1.500.000 евра), Марио Гонзалес (Виљареал, 1.500.000), Јури Медеирош (Нирнберг, 800.000), Тијаго Есгајо (Белененшеш, 300.000), Пауло Оливеира (Еибар, 0), док су као позајмљени фудбалери дошли Диого Леите (Порто), Јан Коуто (Манчестер сити), Чикињо (Бенфика).

Што се тиче самог тима, екипа није претрпела велике промене, од стандардних играча, екипу су напустили десни бек Рикардо Есгајо и везиста Франсерђо, док је окосница тима са оним најударнијим иглама сачувана, ту пре свега мислимо на браћу Орту, Андреа и Рикарда који је један од најбољих играча у новијој историји клуба, лево крило Галена, новопеченог шпанског репрезентативца, Абела Руиза, деснокрилног нападача Јурија Мадеироша …и која је појачана играчима попут Марија Гонзалеса који би требао да допринесе ефикасности екипе, те Лукаса Минеира који би требао да донесе додатну стабилност на средини терена.
И ако резултати и тренутна форма екипе Браге на почетку ове сезоне нису у складу са очекивањима навијача и португалске фудбалске јавности, не треба се заваравати, јер је Брага јако добро укомпонована екипа, предвођена Карлосом Карвахалом са клупе.
Сезону су почели поразом у Супер Купу, када је бољи ривал био шампион, Спортинг из Лисабона, који је славио резултатом 2:1, а једини гол за Брагу постигао је Франсерђо.
Док су првенствену сезону отворили победом у гостима, оствареном против екипе Маритима, а стрелци су били Раул Силва и Рикардо Орта.
Да би одмах затим по екипу Карлоса Карвахала био кобан Спортинг из Лисабона, који је славио идентичним резултатом као и у Супер Купу када је било 2:1 у корист гостију из Лисабона, овај пут мрежу лавова погодио је млади Абел Руиз. У трећем колу, Брага је уз пуно муке и пуно среће савладала екипу Мореиренсеа, са 3:2, када је у у петом минуту судијске надокнаде погодио Рикардо Орта за огромно славље како играча тако и навијача Браге, претходно су мрежу Мореиренсеа погађали Фабио Мартинс и Јури Мадеирос.
У последња два кола форма екипе Браге је мало пала, оба сусрета завршена без победника и без голова, а томе је мало кумовало и тактизирање Карлоса Карвахала, поготово против Пакош Фереире, када је покушао да одмори неколико стандардних првотимаца.
Ове сезоне Брага најчешће игра у 3-4-3 формацији, мада у току меча зна да дође до померања и да заиграју у 4-2-3-1 формацији, која их је красила у прошлој сезони, па ће бити занимљиво видети за коју ће се варијанту определити Карлос Карвахал.
Пројектовани састав за овај меч би требао да буде:
Матеус-Оливеира, Мело да Силва, Тормена-Галено, Ал Мусрати, Андре Орта, Фабиано Силва-Рикардо Орта, Мадеирош, Руиз.

Црвено-бели и екипа Браге до сада су се састајали три пута, два пута у оквиру квалификација за Лигу Европе и једном у групи Лиге Европе.
У том двомечу који ће остати упамћен по дебију из снова Владимира Стојковића, који је после београдских 0:0, заузео место међу стативама у Каменолому, заменивши Ивана Ранђеловића, у којем је до лудила довео офанзивце домаћина, који су успели да постигну само један погодак, који је на нашу срећу био недовољан, јер је претходно Милан Пуровић погодио за Звезду, па су тако црвено-бели због бољег међусобног скора, тачније гола у гостима, прошли даље и пласирали се у Лигу Европе.
Фудбалери Браге су само две године касније, у новом формату Лиге Европе, када се играла по једна утакмица у групи, успели да се реванширају црвено-белима, славивши на домаћем терену са 2:0, головима Линца и Вендера.

Што се тиче црвено-белих, може се рећи да је екипа тренера Дејана Станковића у успону форме, па је тако у последњих месец дана славила пет пута за редом уз гол разлику 14:3, а редом су падали, два пута екипа румунског Клужа, која је савладана са укупним резултатом 6:1, у плеј-офу за Лигу Европе, те ТСЦ из Бачке Тополе (3:1), Чукарички (2:1) и горепоменути Пролетер (3:0) у оквиру фудбалског шампионата Србије.
Црвено-белима је репрезентативна пауза дошла у право време, успели су да се одморе и освеже, после напорних месец и по дана, што је најбоље на својој кожи осетила екипа Пролетера из Новог Сада, када су црвено-бели са лакоћом постигли три гола, а могли су минимум бар још толико, уз сво поштовање према противнику.
У другом полувремену утакмице са Пролететом, прилику за деби у црвеном-белом дресу добио је и новајлија Ришаиро Живковић, који је у пар наврата показао да би могао да представља још једну опцију у нападачком систему тренера Дејана Станковића.
Једину главобољу представља стање повреде Милана Павкова.
Медицински тим Црвене звезде даје све од себе да га оспособи и стави на располагање стручном штабу.
Свако да би сама појава Милана Павкова на терену, дала неку нову димензију игри Црвене звезде, поготово што је Ришаиро Живковић тек стигао, а Лоис Диони никако да нађе праву форму, док је мало вероватно да ће утакмицу почети млади Марко Лазетић, који је залог за будућност. Остаје нам да видимо за коју варијанту ће се одлучити стручни штаб Црвене звезде. Свакако да би добар резултат из овог меча дао нови ветар у леђа фудбалерима Црвене звезде и инекцију самопоуздања, била би то савршена увертира за вечити дерби који нас очекује само три дана касније, на стадиону Партизана.

Правду ће делити судијска тројка из Шкотске, на челу са Џоном Битоном, а помагаће му Данијел Мекфалан и Даглас Потер, док ће четврти судија бити Александер Мунро.
У ВАР соби ће седети двојац из Енглеске, Ендрју Менри и Питер Банкс.

Пренос са нашег највећег стадиона, моћи ћете да пратите на две телевизије, Аренаспорт 1 и РТС 1, са почетком у 18:45.

Повезане вести

Leave a Comment