Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Румунски Клуж за спас сезоне

Након још једне срамотне представе на почетку актуелне сезоне фудбалери Црвене звезде елиминисани су у 3. колу квалификација за УЕФА Лигу шампиона. Дуго ће звездашкој јавности образи бридети због дешавања на стадиону у Тираспољу, али и не само услед виђеног на терену „вечитог“ шампиона најсиромашније земље Европе. Од укупно осам одиграних такмичарских мечева у новој сезони момци у црвено-белим дресовима предвођени тренером Дејаном Станковићем у чак шест су били у најмању руку катастрофални. Могло би се сада причати како су оба поготка екипе Шерифа у двомечу са Црвеном звездом нерегуларна, али много више забрињава стање у којем се екипа тренера Станковића налази.

Међутим, живот и након великих падова мора да иде даље и док чекамо неку реакцију клупског руководства како би се спасило шта се спасити може, окрећемо се наредним обавезама. Познато је да је сусрет 5. кола Супер лиге Србије између Радника и Црвене звезде који је требао да се одигра у петак 13. августа одложен, тако да ће црвено-бели наредну обавезу поново имати на међународној сцени. Овога пута, наредне недеље очекује нас први меч плеј-офа за УЕФА Лигу Европе. Након јучерашњих реванш мечева 3. кола квалификација за УЕФА Лигу шампиона познат је и противник нашег клуба на последњој степеници пред групну фазу другог по квалитету европског такмичења. У четвртак 19. августа Црвена звезда ће на стадиону „Рајко Митић“ дочекати четвороструког узастопног шампиона Румунија, екипу ЦФР 1907 Клуж.

Румунски шампион је у актуелној сезони на међународној сцени такмичење започео од 1. квалификационог кола елитног такмичења. На старту су тешком муком елиминисали бањалучки Борац. У првом сусрету на стадиону „Др Константин Радулеску“ Клуж је славио резултатом 3:1, да би у реваншу тек у продужецима, у 118. минуту, фантастичним поготком Александруа Чипчуиа обезбедили даљи пласман. Чинило се да ће и у наредној квалификационој рунди Клуж имати лак посао. Међутим, изненађујуће тешко фудбалери у бордо дресовима елиминисали су шампиона Гибралтара Линколн Ред Импс резултатима 2:1 на гостовању и 2:0 код куће. Као и Црвена звезда и Клуж је квалификације за УЕФА Лигу шампиона окончао у 3. квалификационој рунди. Након ремија код куће 1:1 са нама добро познатом швајцарском екипом Јанг Бојса, Румуни су у Берну поражени са 3:1 чиме је заказан дуел између српског и румунског шампиона.

Екипа Клужа је основана 1907. године под именом Колошвари Вашуташ СЦ, док је овај део данашње Румуније, тј. Трансилванија била део Аустру-Угарске Монархије. Тек након Првог Светског рата, односно 1920. године клуб добија данашње име. Изузев шест сезона, од 1969/70 до 1975/76, Клуж се такмичио у нижим лигама Румуније, да би се у румунску елиту вратио 2004. године када следи успон у сам врх румунског фудбала. Прву шампионску титулу освојили су у сезони 2007/08, а до сада у својим витринама имају седам титула шампиона. Уз то по четири пута су били победници националног купа и Супер купа Румуније. Када је реч о међународној сцени Клуж је 2005. године стигао до финала Интертото купа где је поражен од француског Ланса (1:1, 1:3). Три пута су наступали и у групној фази УЕФА Лиге шампиона и то у сезонама 2008/09, 2010/11 и у сезони 2012/13 када су у конкуренцији Браге, Манчестер јунајтеда и Галатасараја остварили три победе и један реми чиме су обезбедили пролећне борбе у нокаут фази Лиге Европе, али их је већ на старту убедљиво елиминисао милански Интер (0:3, 0:2).

Претходне сезоне у квалификацијама за европску елиту након Флоријане са Малте елиминисао их је загребачки Динамо након извођења једанаестераца, да би у УЕФА Лиги Европе стигли до групне фазе елиминисавши шведски Ђургарден и фински КуПС. Ипак, у групи, у конкуренцији Роме, Јанг Бојса и ЦСКА Софије нису могли више од треће позиције.

Треба напоменути да се Црвена звезда у својој пребогатој историји на међународној сцени само два пута састајала са клубовима из нама суседне државе и оба пута су наши фудбалери били успешнији. У сезони 1970/71 у оквиру тадашњег Купа европских шампиона Црвена звезда је резултатима 3:0 и 3:1 елиминисала екипу УТА АРАД, да би у сезони 1975/76 у оквиру Купа УЕФА црвено-бели били бољи од Универзитатее из Крајеве резултатима 1:1, 3:1.

Након пуне четири и по деценије наш клуб ће одиграти двомеч у међународним куповима против екипе из Румуније. Остаје нада да ће као и претходна два пута српски шампиона бити успешнији, а ови сусрети су за црвено-беле од изузетно великог значаја за спас сезоне, јер ни не желимо да размишљамо шта би се догодило да наш клуб доживи нови европски бродолом. Овој екипи Црвене звезде сигурно није место у групама УЕФА Лиге конференција.

Повезане вести

10 comments

Горан__1969 авг 11, 2021 at 17:29

Овај Румунски Клуж би требало да макнемо у првих пола сата игре да је иоле све како треба али како смо досада били мртваци на терену дошли смо у ситуацију да се и зеца плашимо, а ако се и овде спотакнемо Звезда је озбиљно потопљена и нека јој је Бог у помоћи.

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 11, 2021 at 13:55

MEČ SE IGRA U UTORAK OD 21:00

Reply
MILOS RANKOVIC авг 11, 2021 at 13:33

POZIVAM SVE PRAVE ZVEZDASE DA U UTORAK NE IDU NA UTAKMICU PROTIV KLUZA AKO STANKOVIC OSTANE TRENER ZVZEDE,AKO I ODU NEK IDU NA ZAPAD,SEVER,JUG BILO GDE SAMO NE NA SEVER,BRACO DOK OVO NEOTERAMO MORAMO DA IZDRZIMO,BOJKOT JE JEDINA MOGUCA MERA,NEK SEVER BUDE PAR STOTINA NJIH,DA TI SINOC DOCEKAS OVE NECU RECI STA,BOJKOT STANKOVICA,TERZICA I VODJE DELIJA

Reply
Bata авг 11, 2021 at 21:46

Zapad , istok i jug .Da te ispravim da ne bude zabune.

Reply
VLADIMIR авг 11, 2021 at 11:59

od 1984 sam na stadionu,bilo je poraza,losih igara,svega i svacega ali ovo sto se desava na pocetku ove sezone,posebno dve poslednje utakmice ne pamtim.Ovaj Kluz je za nas timcina kako sad izgledamo vremena nema da se nesto promeni na bolje…OSTAVKE TERZICA,MRKELE I STANKOVICA STO PRE

Reply
Горан__1969 авг 11, 2021 at 11:23

Чим је било у најави да ће Станковић бити тренер Звезде рекао сам да је то чист промашај, као играч био је и остао легенда али као тренер је једна велика 0 -нула.

Reply
окнарб авг 11, 2021 at 10:38

Странковићу шутио си на потезе ууправе и зато си крив највише крив

Reply
окнарб авг 11, 2021 at 10:37

Значи неки навијачи још пружају подржку у прави и тренеру Станковићу ,како би макар ушли у лигу уефа.Ја би волио да они већ данас напусте Звезду и поведу 1о играча са собом па макар били 1о у првенству и испали из купа конфедерација.Упозоравало је неколицина нас већ почетком прелазног рока да се ,морају довести 5 ,6 појачања.Деструкција игре -Катаи ,Иванић Фалко најлошији.Станковићу желим среће у бизнису ,а за тренера није.Једино кога видим за тренера је Муслин,али са овим играчима изузев неколицине се не може ништа направити.Сви криве одбрану ,а ми немамо у средини играча који може повући наприје ,немамо крилне нбрзе играче и немамо шпица.Волио би Крунића,Радољића,рАДОЈУ И уРОША мИЛОВАНОВИЋА као појачања ,али знам да неће довести ни једног

Reply
Loki авг 11, 2021 at 11:22

Druze…kako si krenuo, tražićes da dovedemo Neimara! Koji bre Radonjic i Krunic Ljudi igraju u vrhunskim evropskim klubovima za par miliona po sezoni… trenutno su tri svetlosne godine daleko od nas. To kao kada bi neko pitao upravu Mladog Radnika iz Požarevca što ne dovedu Katajia, Ivanića i Dragovića u Mladi Radnik. Ili pitamo Čovića što ne dovede Luku Dončića i Bobija Marjanovica? Pozz

Reply
Delije Sever Ns авг 11, 2021 at 08:57

30godina na tribini od 13godine ovako blamiranje Omonija i Šerif nisam doživeo.Danas sam se sakrio pošto me svi znaju kao velikog Zvezdaša a na tel i poruke se nejavljam,zbog koga šta i kako zbog ove sramne Zvezde.Deki marš iz Zvezde ništa dobro nisi doneo,za tobom Borjan i ostali…Robija dovesti da spase šta se može spasti jedino on zna kako se voli Zvezda i kako se igra napadački fudbal!Neprespavana noć sam mislio da je blaža od jutra ali džaba kad sam našao utehu u gajbi piva i litar vinjoze!Sram da vas bude stidi se!

Reply

Leave a Comment