Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Историјат дуела са Каиратом

Црвена звезда ће се у другом колу квалификација за Лигу шампиона састати са Каиратом, а први двомеч са овим тимом одиграли смо пре 19 година, када су црвено-бели елиминисали овог ривала укупним резултатом 5:0, после 2:0 у Алматију и 3:0 у Београду.

Црвена звезда је у сезони 2002/2003 пружала одличне партије у Купу УЕФА, а посебно се памте дуели против италијанских клубова Кјева и Лација. Пре тих чувених двомеча, први европски противник у квалификационој рунди такмичења био је Каират.

Београђани су те 2002. године под вођством Зорана Филиповића освојили национални куп и такмичење на евро-сцени започели у квалификацијама. Жреб је за ривала доделио Каират, из Казахстана који је 2002. постао члан УЕФА-е, те им је то био деби у међународним такмичењима. Каират је са клупе предводио Звездин бивши ас и Филиповићев саиграч у нашем клубу с краја седамдесетих година Златко Крмпотић.

Први сусрет одигран је 15.августа у Казахстану, а Црвена звезда је савладала домаћина са 2:0 головима Игора Богдановића у 43. и Драгана Мрђе у 66.минуту.

Црвена звезда је наступила у саставу: Ранђеловић, Дуњић, М. Дудић, Видић (од 66. Луковић), Гвозденовић, Ковачевић, Миловановић, Младеновић, Бошковић (од 76. Ораховац), Богавац (од 58. Мрђа), Богдановић.

Реванш утакмица одиграна је 14 дана касније пред око осам хиљада гледалаца на „Маракани“. Црвено-бели су доминирали током свих 90 минута, а мрежа Казахстанца тресла се три пута. Стрелци су били Иван Гвозденовић у 19, Михајло Пјановић у 44. и Радован Кривокапић у 73.минуту за сигуран пролаз у прво коло Купа европске фудбалске уније.

Екипа црвено-белих у реваншу: Ранђеловић, Марковић (од 70. Миловановић), М. Дудић, Видић, Лалатовић (од 46. Баста), Младеновић, Кривокапић, Бошковић (од 46. Ковачевић), Гвозденовић, Богавац, Пјановић.

Други пут смо се са Каиратом састали у јулу 2015.године, у првом колу квалификација за Лигу Европе, када је наш тим са клупе предводио Миодраг Божовић. Први сусрет у Београду, гости су славили са 2:0, док су у реваншу победили са 2:1, а погодак за Црвену звезду постигао је Вукан Савићевић из једанаестерца.

Ово ће бити трећи пут да одмеравамо снаге са тимом из Казахстана. Прва утакмица игра се у Алматију 21.јула у 16 часова по српском времену, док је други меч на програму 28.јула у 20:30 на стадиону „Рајко Митић“.

The post Историјат дуела са Каиратом appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

зики јул 19, 2021 at 15:37

Вратити Радоњића или Довести Ранђеловвића из Олимпиакоса

Reply

Leave a Comment