Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеПрипремеФудбал

Како Звезда бира противнике на припремама

Фудбалери Црвене звезде отпутовали су у Аустрију где ће одрадити летње припреме пред почетак сезоне 2021/2022, а помоћни тренер нашег тима Небојша Милошевић говорио је о начину рада у овом периоду, као и параметрима за избор противника у пријатељским мечевима које ће црвено-бели одиграти током рада у Аустрији.

Концепт припремног периода и такозвана периодизација почиње тако што шеф стручног штаба да основне идеје и смернице, циљеве у ком правцу и шта желимо да урадимо у том временском периоду. Затим стручни штаб ради са људима који се баве фитнес делом, пре свега Федериком Панноћинијем који направи периодизацију у параметрима оптерећења. Ту имамо одређене циљеве који су таргети за одређене временске периоде, на основу тога се дефинишу такозвани микроциклуси, у овом периоду ми ћемо имати неких шест краћих микроциклуса од по неколико дана, у зависности од циљева шта желимо да урадимо. Управо то су неки оквири у којима ми даље правимо концепт садржаја конкретно на сваком тренингу. Ради се о веома комплексном послу, из тог разлога су сви чланови стручног штаба укључени у одређеним сегментима, јер треба истовремено у кратком временском периоду постићи резултате. Данашњи савремени фудбал не дозвољава дугачке припремне периоде, сувише општег рада, него је поента у што краћем временском периоду, крајње рационално трошити енергију, а добити неке бенефите које ми желимо. Пре свега периодизација која се односи на параметре оптерећења и развијање одређених функционалних и моторичких способности које су неопходне како би играч могао да игра такмичарску сезону. Са друге стране циљ је усавршавати, с обзиром да смо годину и по дана заједно и да је тим остао у великој мери непромењен, само усавршавамо нешто што је рађено већ годину и по дана. Дефинишемо циљеве по микропериодима, шта је у предстојећа три или четири дана доминантно чиме се бавимо у неком фудбалском садржају. Прави се комплексни и интегрални део и свака тренажна јединица има засебно циљ са неколико задатака, тих неколико шест или седам тренинга су повезани и да када то прође онда правимо одређену кратку анализу и гледамо шта је урађено и како су се играчи адаптирали на то, шта смо реализовали, а шта усавршили и успели да побољшамо, а затим настављамо даље – истакао је Небојша Милошевић.

Истакао је помоћни тренер нашег клуба да пријатељски мечеви представљају анализу урађеног у претходном микроциклусу припрема.

– У овом припремном периоду имамо четири пријатељске утакмице, оне су временски планиране и представљају ударно оптерећење у одређеном циклусу. Поред припремних утакмица имамо један ударни тренинг из функционално-моторичког, фитнес дела. Остали тренинзи су усмерени ка одређеним сегментима, као што је максимална потрошња кисеоника, развој снаге, а паралелно са тим радимо на унапређењу игре у различитим сегментима. На основу тога се одређује и минутажа, која се планира да поједини играчи одиграју. Почиње се са утакмицом у којој ће играчи одиграти по 45 минута и то ће бити меч против Гака, аустријског представника. Затим имамо следећу утакмицу против Ариса, онда против румунског представника и последња утакмица 8. јула против Штурма из Граца. Унапред, већ у овом тренутку је направљен план у којој мери ће играчи имати минутажу, како би се задовољила та кривуља оптерећења, у смислу параметара оптерећења и адекватног одмора и опоравка. Колико је важно да се изазове један стрес у смислу оптерећења, толико је важно да се играчи опораве од тога и сам тај тренажни процес је оптерећење – одмор и то у дужемо временском периоду подиже способност играча са циљем да се у такмичарски период уђе спреман и да се тај ниво одржи. У наредном периоду нас очекује тридесетак утакмица надамо се са групном фазом европског такмичења, тако да за све то треба бити спреман.

Говорио је Милошевић и о факторима који се узимају у обзир приликом избора ривала за припремне утакмице.

– Не ради се само о јачини противника, гледамо наравно и одакле су ривали, одређени менталитет тих екипа, из ког поднебља долазе, какво је то такмичење, колико нама у том тренутку то све одговара за ту утакмицу, и тај неки временски период, три или четири дана у микроциклусу у ком се налази утакмица, да ли ћемо можда бити више офанзивно оријентисани у неком плану, не мора да значи да се то увек тако погоди. Или ћемо можда бити дефанзивно оптерећени, самим тим су и тематски тренинзи у том временском периоду усмерени ка том циљу. Наравно ми пре свега тежимо да усавршимо сопствени модел игре, а не да се прилагођавамо појединачним противницима. Међутим свака утакмица захтева одређену специфичну тактичку припрему, која се односи на квалитет противника и наравно те утакмице се припремају као и такмичарске, пре свега да би се играчи што квалитетније спремили за дефинисан захтев у игри, тактички захтев који шеф стручног штаба дефинише, на тај начин они и тренирају да играју по тим захтевима. Пријатељске утакмице се у смислу припрема не разликују много од такмичарских мечева.

Осврнуо се помоћни тренер Црвене звезде и на резултатску важност утакмица које ће црвено-бели одиграти у Аустрији.

Ми смо Црвена звезда нама у клубу је јасно дефинисан тај генетски код успех и победа. Резултат је увек негде крајњи епилог, међутим начин на који се до тог резултата дође је нешто јако важно. Резултат је потребан и због самопоуздања и психолошког раста екипе, формирања групе, хомогенизације. Садржај утакмице, начин на који ће се под оптерећењем испунити одређени захтеви, да се покуша у том периоду да се конкретни захтеви који су за кратак временски период постављени спроведу на терену, да играчи под већим оптерећењем и стресом могу да на терену доносе правовремене одлуке, то је оно што је јако важно. Наравно да ни четврта утакмици која се у јавности жаргонски третира као генерална проба не може да буде реалан параметар, зато што ће и тад играчи бити под неким кумулативним замором од претходног временског периода, али после тога улазимо у период растерећења и предтакмичарског микроциклуса када се спремамо за прво првенствено коло – истакао је Небојша Милошевић.

The post Како Звезда бира противнике на припремама appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment