Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

Мало је фалило – Манчестер јунајтед 1958.

Црвена звезда се у 1991. године у Барију попела на трон Европе, а у још неколико наврата је била јако близу освајања неког европског трофеја.

Црвено-бели су у сезони 1956/1957 стигли до полуфинала Купа европских шампиона где су несрећно елиминисани од Фиорентине. Годину дана касније, Црвена звезда је поново играла најелитније клупско такмичење. У првој рунди, декласиран је Диделанж са убедљивим победама 5:0 у Луксембургу головима двоструких стрелаца Боре Костића и Антона Рудинског, док је један постигао Рајко Митић. У реваншу, голеада и тријумф од 9:1. По четири гола дали су Бора Костић и Јован Цокић, а мрежу слабашног противника погађао је и Рајко Митић. Следећи противник био Норчепинг. Меч у Шведској завршен је 2:2, а голове су постигли Иван Топлак и поново Костић. У Београду су црвено-бели победили са 2:1 погоцима Љубише Спајића.

Четвртфинале је донело чувени двомеч са Манчестер Јунајтедом, сјајном генерацијом коју су по тренеру Мету Безбију називали „Безбијеве бебе“. Први дуел у Енглеској 14.јануара 1958. завршен је минималном победом „црвених ђавола“ од 2:1, а гол за Звезду дао је Лазар Тасић. Реванш је био изузетно узбудљив. Гости су повели са 0:3 и чинило се да је на помолу катастрофа за тим Мише Павића. Међутим, црвено-бели су заиграли као препорођени, преузели тотално иницијативу и успели да изједначе на 3:3. Још један погодак је фалио да се избори мајсторица, тј.трећа утакмица која би се одиграла у Милану, јер у то време није важило правило гола у гостима, али нажалост, црвено-бели нису успели да га постигну и Манчестер је отишао у полуфинале.

Била је то једна сјајна утакмица. Аустријски судија Кајнер је рекао да је то најлепша утакмица коју је гледао и судио у животу. Играчи гостију Тејлор и Едвардс били су одушевљени партијом Драгослава Шекуларца, говорећи како је Звездин дриблер „изванредно играо“ и био „најбољи играч на терену, а тренер Мет Безби је истакао да је Шекуларац „импоновао својом игром и да га је било дивно гледати“.

Црвена звезда се одлично супротставила енглеском прваку, а дефанзивац Љуба Спајић је занимљиво прокоментарисао овај сусрет за тадашњу штампу.

То се не може описати. Морате видети па онда схватити шта је то атомски фудбал! Невероватно! Каква синхронизација снаге, технике, знања, младости, дисциплине и неискуства. А темпо? Када би постојао пакао, верујем да у њему не би могло бити горе него нама за оних преосталих 45 минута те игре. И сада, када су утисци сређени, две најимпресивније ствари остале су ми још необјашњене. Прва је – Тејлор, центарфор и мој директни противник. Он је двапут снажнији и већи од мене. Увис иде као гејзир. Не знам да ли му је ударац јачи главом или ногом. У току игре неуморно се отвара по целој ширини игралишта, управо фијучући лево и десно, и при томе нисам ни једном видео да је био задихан – говорио је Спајић.

Овај сусрет остао је упамћен и по авионској несрећи у Минхену коју су након меча доживели фудбалери Манчестер јунајтеда приликом повратка у домовину.

The post Мало је фалило – Манчестер јунајтед 1958. appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment