Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима: Даноне куп у Бастији

Фудбалери Црвене звезде су 1995. године освојили турнир у Бастији и обогатили наш музеј са још једним великим трофејом. Црвено-бели су тријумфовали на овом купу у Француској у веома подмлађеном саставу, а за тим Љупка Петровића су тада наступали Дејан Станковић, Перица Огњеновић, Небојша Крупниковић, Дарко Ковачевић.

Турнир у Бастији је прво међународно такмичење на коме је наш тим наступао после санкција. Чувени „Даноне куп у Бастији“ одржан је у јулу 1995. године на Корзици. Бастија је била домаћин турнира, а наш тим се управо састао са домаћином у полуфиналу. Тадашњи шеф стручног штаба београдских црвено-белих Љупко Петровић је на располагању имао веома млад тим, а на утакмици против Бастије наступали су следећи фудбалери: Милојевић, Стефановић, Ђоровић, Д. Станковић, (од 46. П. Станковић), Сакић, Перовић, Аџић, Крупниковић, Ковачевић, Петковић, Живковић (од 70. Лешњак). На стадиону „Фурније“ у Бастији пред 15.000 гледалаца Звезда је тријумфовала са 1:0, а гол одлуке за наш тим постигао је Дарко Ковачевић у 82. минуту утакмице.

Сутрадан 13.07.1995. године црвено-бели су играли финале турнира против Нанта. За пехар се наш тим борио на истом стадиону где је играо полу-финале, а после 90. минута игре резултат је био 2:2. За наш тим мрежу ривала су погађали Небојша Крупниковић и Перица Огњеновић, док су за Нант били прецизни Педрос и Мартинс тако да се одмах прешло на извођење једанаестераца. За Црвену звезду са беле тачке су били прецизни Аџић, Драгаш, Живковић и Перовић, а Звонко Милојевић је одбранио два пенала Гурерану и Гијоту. На тај начин наш тим је славио са 4:3 у пенал серији, а на овом мечу су наступали: Милојевић, Стефановић, Ђоровић, Д. Станковић (од 46. Сакић), Лешњак (од 58. Живковић), Перовић, Аџић, Крупниковић (од 65. Огњеновић), Ковачевић (од 58. Машић), Петковић (од 72. Његуш), П. Станковић(од 65. Драгаш).

Оно што је карактеристично било за овај тим Љупка Петровића јесте велики број младих играча који су играли на овом турниру. Дејан Станковић је био стартер на обе утакмице, иако тада још није напунио 17 година. Такође, Перица Огњеновић, који је постигао гол у финалу после кога је Звезда изборила пенале, је тек напунио 18 година, док су Небојша Крупниковић и Дарко Ковачевић, који су такође били стрелци на турниру, су имали 22 године.

О пехару:
Победник чувеног Даноне купа у Бастији је израђен од бакра и поцинкованог лима. Иако трофеј има импозантан изглед није претерано тежак, свега око неколико килограма. Постоље је израђено од дрвеног материјала, а на самом врху пехара се налази фигура анђела.

The post Приче о Звездиним трофејима: Даноне куп у Бастији appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment