Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Звездини убитачни прекиди

Фудбалери Црвене звезде су током сезоне 2020/2021. постигли чак 146 голова на сва три фронта. Црвено-бели су до казненог простора ривала долазили кроз пас игру и на тај начин постизали голове, али и велики број погодака наши првотимци су постизали после прекида у виду слободних удараца и „скраћених корнера“.

Фудбалска филозофија Дејана Станковића донела је у наш клуб нападачки стил игре који је карактеристичан када је у питању Црвена звезда, а млади стручњак је са Апенина донео велики број тактичких новитета које је годинама скупљао као играч, а касније као помоћни тренер, у једној од најјачих лига у Европи. Реч је наравно о прекидима у којима је игра нашег тима напредовала готово до савршенства. Ове сезоне Дејан Станковић је имао на располагању заиста јак тим, где је уз помоћ младости и искуства стварао одличне резултате и обарао рекорде. Међу фудбалерима који су могли директно да шутирају према голу ривала су: Александар Катаи, Ел Фарду Бен и Гелор Канга.

Александар Катаи је ове сезоне „плесао“ на терену и наставио да користи своју „магију“ постижући голове и асистирајући својим саиграчима. Повремени репрезентативац наше земље је постигао 17 голова на сва „три фронта“, а од тога три директно из слободног ударца. Катаи је погађао мрежу Гента, ИМТ-а и Јавора. Прво је у победи нашег тима над Гентом од 2:1 на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру групне фазе Лиге Европе извео прелеп слободан ударац шутирајући у голманов угао, а терен је био довољно наквашен да лопта одскочи пред гостујућим чуваром мреже и пређе гол линију. Овим поготком Звезда је освојила три важна бода за пласман у нокаут фазу такмичења. У четвртини финала Купа Србије против ИМТ-а, популарни „Магико“ је са 20 метара од гола ривала упутио јак и прецизан ударац, а лопта се „закуцала“ у мрежу ривала. У самом финишу сезоне, наш тим је гостовао Јавору из Ивањице и славио више него убедљиво (1:5). У правој голеади Катаи је „начео“ противничку мрежу управо из слободног ударца. Шутирала је Звездина „десетка“ веома прецизно преко живог зида, а голман Јавора није имао шансе да заустави овај потез нашег крилног нападача. Такође, Катаи је повремено изводио ударце из угла, а у квалификацијама за Лигу шампиона против Тиране је асистирао управо из корнера Томанеу.

Ел Фарду Бен је такође поред Катаија погађао мрежу ривала из слободног ударца. Можда није био ефикасан као претходних сезона у овом сегменту, али репрезентативац Коморских острва је погађао мреже ривала директно из „игре“, односно прелепих и уиграних акција наших првотимаца. Бен је постигао 18 голова ове сезоне у свим такмичењима и на тај начин постао најбољи страни стрелац у историји нашег трофејног клуба. Бен је једини гол из слободног ударца ове сезоне постигао против Пролетера у Новом Саду, када је наш тим славио са 1:0, а наш крилни нападач својом мајсторијом донео свом тиму три бода. У финишу меча са око 20 метара Бен је послао „кифлу“ према голу ривала, лопта је „бежала од голмана што му је довољно отежало да одбрани овај ударац. Наш крилни нападач је изводио корнере са десне стране, а управо на тај начин је асистирао Фалћинелију у убедљивој победи над Слованом из Либереца (5:1).

Гелор Канга се није уписао у стрелце директно из слободног ударца, иако је погађао оквир гола на неколико утакмица, али је зато директно асистирао саиграчима у казненом простору ривала који су се уписивали у стрелце. Канга је у највише наврата проналазио Милуновића и Панкова који су заиста били доминантни у скоку током целе сезоне, а Габонац је највише пута био асистент након удараца из угла. Центирао је за гол Милана Павкова, када је наш високи нападач погодио мрежу италијанског представника Милана у Лиги Европе на нашем највећем стадиону, и у 164. вечитом дербију када је стрелац био Мирко Иванић.

Такође, Милош Вулић је погодио мрежу ривала директно из слободног ударца на самом почетку сезоне на утакмици против Новог Пазара на нашем највећем стадиону. Утакмица је завршена резултатом 3:0, а Вулић је био стрелац заиста прелепог гола из слободног ударца са ивице казненог простора.

 

Повезане вести

Leave a Comment