Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоШах

Шаховски клуб представио женску екипу

У прес центру СД Црвена звезда одржана је конференција за медије поводом представљања женске екипе шаховског клуба.

Медијима су се обратили Драгољуб Раичковић, директор клуба, професор др Даница Грујичић, потпредседница клуба задужена за женску екипу, Александар Срећковић, председник УО и Јована Рапорт, велико појачање и друга табла екипе.

Након уводног обраћања директора Раичковића, потпредседница клуба професор др Даница Грујичић је упознала присутне са радом клубом, популаризацијом и развојем женског шаха, а затим и представила екипу.

Изузетно ми је задовољство што очигледно постоји група ентузијаста која сматра да је паметније играти шах него да време проводи на телефону и игра крајње деструктивне игрице. Шах је једна конструктивна игра која развија фер однос са противником, пун поштовања и надмудривања. Ја сам шах играла доста дуго и у основној школи и у гимназији, али сам престала, нажалост, после одласка у Москву са родитељима, јер сам учила две школе. Шах је био и остао моја велика љубав. Шаховски клуб је један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда, на чијем челу је био велики Светозар Глигорић, а за клуб су наступала бројна велика имена. Био је изузетно популаран у Србији својевремено, сви смо пратили велике турнире који су се одвијали и надмудривања руских и америчких шахиста. Сматрало се да ако имате добру шаховску екипу онда припадате паметним народима. Што се наше екипе тиче за наредну сезону имамо једно велико појачање, које није присутно данас овде са нама, нажалост, а то је Тиција Гaра, из Мађарске, наша комшиница. На другој табли је још једно велико појачање – Јована Рапорт. У екипи су такође и моја колегиница, будући дечији неурогол, Весна Ђурић и најмлађа, али од које највише очекујемо у будућности, Искра Ђуришић.

У наредној сезони екипу ће чинити поменута велика појачања на првој и другој табли, репрезентативка Мађарске и вишеструка шампионка своје земље, велемајстор Тиција Гaра и вишеструка шампионка Србије и Црне Горе, велемајстор Јована Рапорт. На трећој табли је велемајстор Светлана Прудњикова, некадашњи шампион Русије и четврта табла Весна Ђурић. Резерве су Искра Јуришић и Ксенија Томин.

Тренер екипе је велемајстор Бошко Абрамовић, уједно и члан мушке екипе, бивши селектор женске и мушке шаховске репрезентације Србије.

И председник УО Александар Срећковић је потврдио амбиције женског колектива у наредном периоду.

Поздрав свима, хвала вам што сте дошли. Велико ми је задовољство што сам у овако дивном друштву и што нам је повод за окупљање за нас врло битан и значајан, за шаховску заједницу, као и за спортску заједницу уопште. Код нас даме увек имају предност, ту смо да представимо наше, мислим, врло оправдане амбиције за женску екипу у наредној сезони. Ми „пуцамо“ на највише циљеве и прве позиције. Сигуран сам, уколико нас опет неке спољне околности не спрече у томе, тај циљ и испунити. Врло ми је драго да видим оволико медија, и ја сам се за ово време, колико сам на позицији председника УО Шаховског клуба Црвена звезда. врло трудио да наш клуб и шах вратимо у центар пажње. Ми ћемо дати све од себе да наше екипе направе што боље резултате, да се мушки тим врати где му је и место, у Прву лигу, а да женски тим преузме и трофеј. 

И професор др Даница Грујичић и Александар Срећковић су истакли да ће један од циљева бити и да се шах врати у основне школе као изборни предмет.

Једно од великих појачања, велемајстор Јована Рапорт се захвалила на поверењу по доласку у Црвену звезду.

Желела бих да се захвалим на указаном поверењу и заиста ми је част да будем део ове екипе и Црвене звезде.

The post Шаховски клуб представио женску екипу appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment