Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВечити дербиНајновијеОбавештењаФудбал

У сусрет 164. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде сутра од 18 часова дочекују Партизан у оквиру 30. кола Суперлиге Србије. Изабраници Дејана Станковића биће у прилици да наставе низ од 17 везаних утакмица без пораза.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 163 пута и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на гостовању резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 163 утакмице у националном шампионату победили 64 пута уз 228 постигнутих голова, 52 пут до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана одигран је у оквиру 10. кола Суперлиге Србије и завршен је нерешеним резултатом 1:1. За наш тим гол на том мечу постигао је Александар Катаи.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Нажалост, због епидемиолошке ситуације у Србији, присуство публике на стадионима још увек није дозвољено. Директан пренос 164. вечитог дербија, можете да пратите на каналима Аренаспорт 1 и Б92, са почетком у 18 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на свакој утакмици, из минута у минут, као и на званичном Твитер налогу нашег клуба.

ФОРМА ЕКИПА

Црвена звезда је непобедива ове сезоне у Суперлиги Србије и са 83 освојених бодова налази се на првом месту националног шампионата. Изабраници Дејана Станковића су остварили 27 победа и два ремија, уз гол разлику 82:13. Последњу утакмицу у шампионату одиграли су на страни против Напретка из Крушевца и славили су у том дуелу са 4:1. Голове на том мечу постигли су Александар Катаи, Дијего Фалћинели, Ел Фарду Бен и Милан Павков.

Наш вечити ривал се налази на другом месту са 74 бодова. Тренутни биланс им је 24 победе, два ремија и три пута су поражени, уз гол разлику 78:14. Последњу утакмицу у шампионату одиграли су против Металца из Горњег Милановца на домаћем терену, где су славили са 3:0.

НАЈБОЉИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Екипа Партизана састоји се од добрих појединаца, како младих тако и искусних фудбалера. Неки од најистакнутијих су Сејдуба Сума, Бибрас Натхо, Такума Асано…

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар 164. вечитог дербија је Новак Симовић, а поред аут линије помагаће му Милован Ристић и Далибор Ђурђевић. Симовићу ће ово бити трећи узастопни меч, а пети дерби укупно да суди.

ОСТАЛИ МЕЧЕВИ

Уторак:

– 18:00 Мачва – Младост

– 18:00 Нови Пазар – ТСЦ Бачка Топола

– 18:00 Пролетер – Чукарички

– 18:00 Спартак Суботица – ФК Вождовац

Среда:

– 14:00 Бачка – Радник

– 14:00 Металац – Јавор

– 14:00 Рад – Војводина

– 14:00 Раднички Ниш – Напредак

– 14:00 Златибор Чајетина – Инђија

ЗАНИМЉИВОСТИ

Први пут дерби је под рефлекторима одигран 7. маја 1972. а то је био јубиларни 50. сусрет два тима, а 37. вечити дерби игран 5. децембра 1965. године је први меч Црвене звезде и Партизана који је преношен на телевизији.

Звездина највећа победа остварена је 17. новембра 1968. у оквиру 43. дербија када су црвено-бели славили резултатом 6:1.

Једини гол директно из корнера постигао је у 81. првенственом дербију Драган Стојковић.

Први дерби који је завршен без голова је одигран 1. октобра 1961. и то је био 29. сусрет вечитих ривала.

Рекордна посета је забележена 7. новембра 1976. и тада је наш тим славио са 1:0, а на трибинама Маракане било је око 100.000 гледалаца.

Једини дерби без публике на „Маракани“ био је 132. вечити дерби одигран 1. марта пре 13 година, када је Црвена звезда савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стрелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и Ненад Милијаш.

 

Повезане вести

Leave a Comment