Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света (Фудбал)

Наши бивши фудбалери сваког викенда све боље одрађују посао. Тако је било и на крају минуле седмице. Пало је неколико голова и асистенција, а минутаже су релативно боље него иначе.

Александар Коларов на утакмици са Вилом

У Енглеској су у недељу одигране две утакмице, а на обе су играли  Звездаши. У малом дербију Мидландса, Вест Бромвич Албион је био убедљив против великог ривала, Вулверхемптона. „Врапци“ су славили са чак 1:5 на Молињуу. „Вуковима“ није помогао да ублаже пораз ни улазак Ненада Милијаша у 70. минуту, чак супротно, за време његовог боравка на зеленом пољу, Вулфси су примили три гола. Овим поразом, златно-црни су пали на 18. место, тј. у опасну зону, али имају исти број бодова као Блекбурн, уз слабију гол-разлику. Боље је прошао један од најбогатијих, ако не и најбогатији клуб на свету, Манчестер Сити. „Грађани“ су славили минималну победу од 0:1 над Астон Вилом у Бирмингему. На позицији крај леве аут-линије усталио се Александар Коларов, који је играо свих 90 минута. Он је уз Џемса Милнера био константа претња за десног бека Виле, Алана Хатона, и управо са те стране је дошло до многобрјних шанси за небеско плаве. Сити је победом остао на два бода вишка у односу на Манчестер Јунајтед, али прави дуели за титулу тек предстоје, јер је и Јунајтед однео три бода, овога пута након победе над Ливерпулом. „Црвени ђаволи“ су поново примили гол, што показује колико им Немања Видић недостаје, али су успели и да постигну два, и тако остваре победу над великим ривалом. Меч Чемпионшипа између Барнслија и Бирмингем Ситија је одложен због лошег времена.

И бивши Звездини фудбалери, који играју у француској Лиги 1 су играли у недељу. Неочекиван исход имао је меч између Нице и Парис Сент-Жермена,  који је завршен без голова. За Ницу није наступао повређени Немања Пејчиновић, али је окосницу одбране ПСЖ-а чинио Милан Бишевац свих 90 минута. Да је посао одрадио боље него колеге из напада говори чињеница да „свеци“ ниси ни примили, нити дали гол. Српски репрезентативац се усталио у стартној постаиу након периода у коме је мање играо и то користи на прави начин. Парис Сент-Жермен је и поред ремија и даље лидер на табели француског шампионата, и има бод више од Монпељеа. Ница се и даље налази у „опасној зони“ , али пошто има много конкурената који би наредне сезоне могли да играју у Лиги 2, може лако изборити опстанак. А Тулуз је опет поражен, овога пута од Сент-Етијена на свом терену – 0:1. На месту штопера је за љубичасто-беле до 90. минута играо Павле Нинков, који је солидно одиграо. Ипак, њега много више брине лоша серија његовог клуба, који је са петог спао на осмо место и има само 34 бода. У Лиги 2, иако је већина утакмица одложена, одигран је сусрет између Нанта и Шатеруа. „Канаринци“ су убедљиво славили са 3:0, а стрелац другог гола био је Филип Ђорђевић. Сјајни нападач је постигао тако постигао свој пети гол у шампионату, а трећи на последње четири утакмице. Нант је победом дошао до четвртог места, и уз исти број одиграних мечева, заостаје шест бодова за трећепласираном екипом.

Дејан Станковић се вратио на терен, али ће свој повратак што пре заборавити

У Италији Леће наставља серију без пораза. Ђало-роси су играли 0:0 на гостовању у Бергаму, екипи Аталанте. Ипак, за госте са другог краја Италије на север није допутовао Ненад Томовић, који се повредио на тренингу своје екипе. Леће после 23 кола има 18 бодова, четири мање од Болоње, која се налази на месту које јој и наредне сезоне гарантује боравак у елити. А Удинезе наставља лошу серију. Бјанко-нери су поражени на свом терену од Милана са 1:2, тако доживевши трећи пораз у последње четири утакмице. На позицији штопера за домаће је играо Душан Баста који је пружио задовољавајућу партију, за разлику од неколицине. Баста је стандардан у црно-белом дресу, а ове сезоне постигао је и четири поготка и један је од најбољих појединаца у свом клубу. Удинезе, који је до пре пар кола био конкурент у борби за титулу, сада се налази на четвртом месту, са само 41 бодом. Ђенова је прошла још горе. Иако су азуро-роси ушли у серију добрих резултата, са чак 4:0 поражени су од Катање на Сицилији. Бошко Јанковић, који је играо до 67. минута, утопио се у сивило целе екипе. Српски репрезентативац је „пожутео“ у надокнади времена првог полувремена, што је био тек други Јанковићев жути картон ове сезоне у Серији А. Ђенова је и поред пораза остала на деветом месту, и шест бодова заостатка за местом које је води у Лигу Европе, пре свега захваљујући лошим резултатима осталих фаворита. Један од тих је био Интер. Милански клуб је поражен од екипе која је већ обезбедила Серију Б, Новаре, и то на свом терену. Свој повратак на терен тако ће што брже заборавити Дејан Станковић, који је играо свих 90 минута, након опоравка од повреде Ахилове тетиве. Интер је овако четврти пут поражен у последњих пет мечева, из којих ниједном није славио. „Захваљујући“ оваквим резултатима, и поред експресног повратка „из мртвих“ , шампион Европе 2010. је поново пао на пето место, и нешто радикално мора да се промени како би Интер поново конкурисао за место шампиона.

Дејан Лекић након постигнутог поготка

За успех Дејана Лекића су вероватно сви чули. Бивши Звездин нападач је дао два гола Барселони, и уз један који је још постигао Раул Гарсија, било је довољно да Памплонци славе победу. Осасуна је победом стигла до 31. бода и има велике шансе да се нађе у квалификацијама за Лигу Европе, али се такође осветила Барселони за избацивање из Купа и дебакл у прошлом делу сезоне, јер су сада Барсине шансе за освајање титуле минималне. Лекић наставља да пружа одличне партије и тресе мреже, и испоставља се да је челницима Осасуне пун погодак што су исплатили Звезди и последњу рату.

Немања Матић прославља гол са саиграчима на утакмици против Национала

Нешто западније, у Португалу, Звездаши такође бележе одличне партије. Немања Матић, један од неискоришћених потенцијала Црвене звезде, одиграо је свих 90 минута у рутинској победи његове Бенфике над Националом – 4:1. Maтић је одлично играо на средини терена и покретао је доста акција. Млади репрезентативац Србије није баш најстандарнији у тиму Бенфике, али неретко је на терену, и сигурно да представља будућност овог португалског великана. Још један бивши Звездин фудбалер који није искоришћен на најбољи начин бриљира у најзападнијој европској земљи. Реч је о Едгару Бруну да Силви који је играо цео меч између Беире-Мар и Виторије Химараеш. Он и његови саиграчи решили су меч у корист своје екипе, минималном победом од 0:1. Едгар је, иако није успео да постигне гол на овој утакмици, четврти стрелац Лиге Зон Сагреш са девет погодака, а својевремено је био и други на листи најбољих стрелаца. Виторија се налази на шестом месту, али јој недостаје чак седам бодова како би изборила пето место које би је одвело уЛигу Европе.

Филип Ђуричић на утакмици са Валвијком.

У Холандији играју тројица такође неискоришћених потенцијала. Филип Ђуричић је играо у победи свог Херенвена над Валвијком од 0:1. Ђуричић, је као  до сада, био један од најбољих играча на терену, створио је доста шанси и са правом носи надимак „Српски Кројф“. Херенвен је сјајним партијама дошао до трећег места, и има исти број бодова и исту гол-тазлику као четвртопласирани Фејнорд. Победила је и Рода у чијој је одбрани добар посао урадио Јагош Вуковић. Жуто-црни су славили победу од 1:0 над НЕК-ом из Нијмегена и тако се укључили у борбу за квалификације за Лигу Европе. Налазе се на осмом месту које им тај пласман и гарантује. А Де Графшап је поражен, и то убедљиво у Ајндховену од домаћег ПСВ-а са 4:1. У пораженој екипи је све време по левом боку нападао Ненад Срећковић, који је добио и жути картон у 41. минуту. Де  Графшап се налази у врло тешкој ситуацији, последњи је на табели и има бод мање од претпоследњег Екселсиора. Уколико не буде последњи, тј. заузме седамнаесту, или шеснаесту позицију, Де Графшап ће играти бараж са трећом, односно другом екипом Ерстедивзије.

Здравко Кузмановић - није у првом плану код тренера Бруна Лабадие

У Немачкој је Штутгарт декласирао берлинску Херту са чак 5:0. На овој утакмици, Здравко Кузмановић је ушао тек у 83. минуту, и у тако кратком временском периосу није успео да покаже шта уме. Његово незадовољство је апсолутно заслужено, и вероватно ће натустити Штутгарт и можда Бундеслигу на лето. У Цвајти је против берлинског ривала много лошије прошао Динамо Дрезден. За гол мање него што је Штутгарт победио Херту је Унион из Берлина славио против Динама. Деби за некадашњег великана није још увек дочекао Вујадин Савић, који је све време био на клупи. Можда ће заиграти већ у наредном колу, пошто ова комбинација у одбрани Дрездена не обећава много.

У Белгији Ибрахим Гај није играо за Локерен и поново је ушао у серију мечева на којима не игра. Локерен је славио, али 34-огодишњи штопер из Сенегала не може бити задовољан.

Мирнес Шишић

У Грчкој су Звездаши имали слабу минутажу. У малом атинском дербију између Олимпијакоса и АЕК-а није било Марка Пантелића. Олимпијкос је славио победу од 2:0, и тиме oстао за петама Панатинаикоса, који има само два бода више. Пантелић, и поред тога што је био ушао у голгетерску серију, поново греје клупу црвено-белих, али, како сам каже, није незадовољан. Много више разлога за незадовољство има Дејан Миловановић. Бивши капитен Звезде се поново нашао на трибинама Неас Смирнис стадиона, гледајући како његови саиграчи из Паниониоса играју врло монотону утакмицу са Пасом, која је и завршена без голова. Миловановић никако не може бити задовољан минутажом у свом клубу, и вероватно ће га напустити на крају сезоне. Најстандарднији фудбалер у Грчкој који је носио Звездин дрес је Мирнес Шишић, иако својом лошом ефикасношћу не заслужује то. Наиме, он, иако у ОФИ-ју игра на позицији нападача, а осамнаест мечева је постигао само четири гола, а на османаестом, против ПАОК-а, који је његов тим изгубио са 0:2, такође није тресао мрежу. ОФИ  је и поред пораза остао на петом месту, које му гарантује квалификације за Лигу Европе.

У Турској Бруно Мезенга још увек није добио праву шансу, а з његов Орду је био бољи од Анталије са 3:2.

Прелазимо на амерички континент.

Ернан Баркос после првенца за Палмеирас

У Бразилу је на свом дебију у дресу Палмеираса сјајни Ернан Баркос постигао гол. Палмеирас је убедљиво победио Итуано са 3:0, и тако је остао првопласирана екипа лиге Паулиста А1.

У Екдвадору је Франклин Салас играо до 63. минута за ЛДУ Лоху која је играла нерешено – 0:0 са Ел Националом. Лоха је тако дошла до првих бодова у шампионату, и вероватно јој предстоји борба за опстанак.

Сегундо Кастиљо је за Пачуку, која је победила Естудијантес Текос са 2:0 играо до 65. минуту. Пачука се одлично сналази у Клаусури, и налази се на одличном трећем месту.

Голови наших бивших играча:

Повезане вести

7 comments

milos Beška феб 15, 2012 at 13:54

A šta se dešava sa Maurisiom Molinom ? Gde on igra ?

Reply
Немања феб 15, 2012 at 14:19

Маурисијо Молина игра у Сеулу, где се тренутно не игра првенство. Нова сезона у Кореји почиње 4. марта, а тада ћете бити обавештени и о његовом учинку.

Reply
ssss феб 15, 2012 at 03:52

dzabe sve kad su oni otisli iz zvezde. al idemo napred pamet u glavu pa cuvajte svoju decu, volim te zvezdo:D

Reply
milos 90 феб 14, 2012 at 22:51

nismo mi te srece druze…..):

Reply
LE 2012 / 2013 феб 14, 2012 at 22:34

Ne mogu da opisem koliko zelim da udjemo u tu LE.Samo kad bi nam se malo posrecilo u zrebu da dobijemo neki slabiji klub,koji nije iz 5 najboljih liga,siguran sam da bi smo prosli u grupnu fazu.Kad se setim 4.kola,2009 protiv Slavije,da smo tada imali igrace koje imamo sada,prosli bi ih i igrali bi Evropu.Slovan je bio iznenadjenje,a Ren je ipak bogatiji,igra u jacoj ligi,i imaju dosta afrikanaca koji su jaki kao stene i koji trce kao ludi.Molim Boga da nas posreci zreb i da udjemo u LE,bio bi to veliki uspeh i za klub,posle dugo godina opet bi se pojavili u Evropi,i podsetili bi smo neke koji su nas zaboravili,dobili bi dobar novac,a i neke igrace bi primetili skauti pa bi smo dobro tu zaradili,a i mi bi smo od te zarade mogli da dovedemo neke super igrace.Sada zelim da osvojimo kup,a od leta ocekujem od ovog mladog tim Ligu Evrope,Kup,titulu,i ono tamo leto LS.Pomozi nam Boze !!!

Reply
M.V.P феб 14, 2012 at 22:47

Svi to zelimo brate, nadam se da ce nam se posreciti 😉

Reply
Darko феб 15, 2012 at 11:03

tako je braco :D..kup je nas,a od leta ako da bog idemo u LE..:)

Reply

Leave a Comment