Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеСпортско ДруштвоФудбал

Црвена звезда обележила 76. рођендан

Спортско друштво Црвена звезда прославља данас 76. рођендан. Тим поводом у Медија центру ФК Црвена звезда одржана је свечаност на којој су по 56. пут уручена традиционална признања најбољим спортистима, најбољем клубу и најбољем тренеру у црвено-белој породици, у протеклој 2020. години.

Ове године обележевање Звездиног рођендана и проглашење најбољих у 2020. години је због актуелне ситуације другачије него претходних. Пандемија вируса ковид-19 је утицала на све сфере живота, па и на спорт не само код нас у Србији, већ и у читавом свету.

Спортских такмичења је било мање, одржавана су у тешким условима, посебно у млађим категоријама, али традиција обележавања рођендана наше Црвене звезде се не сме прекидати, и уз поштовање свих мера Владе Републике Србије донета је одлука да се признања за протеклу годину доделе у категоријама: најбољи тренер, најбољи спортиста и спортисткиња и најбољи клуб.

На почетку свечаности присутнима се обратио др Небојша Човић, председник Управног одбора СД Црвена звезда и председник КК Црвена звезда.

У току 2020. године, коју је обележила пандемија вируса Ковид-19, који је зауставио бројна спортска такмичења у читавом свету, спортисти и клубови Спортског друштва Црвена звезда су, ипак, забележили запажене резултате. Освојена су 34 трофеја у екипној конкуренцији, 16 у сениорској и 18 у млађим категоријама (прошле године освојена су 52 трофеја, 26 сениори и 26 млади). Шампионске титуле су освајали наши фудбалери, атлетичарке и атлетичари, хокејаши, мачеваоци, рагбисти, каратисти, футсалери, рвачице, картингаши, бриџисти… На крају године су нас обрадовали и ватерполисти освајањем Купа Србије.

Џудисткиња Андреа Стојадинов је исписала историју овог спорта пошто је у само 15 дана донела три медаље са Европских првенства, што никоме никада није пошло за руком. Уз то је освојила и своју прву медаљу на Грен слему. Њен колега, а двоструки најбољи спортиста СД Црвена звезда, Немања Мајдов је показао светску класу на Првенству Европе освојивши сребрну медаљу. Атлетичарка Милана Тирнанић је освојила златну медаљу у трци на 100 метара и постала шампионка Балкана. На том истом Првенству Балкана Страхиња Јованчевић је освојио сребрну у скоку у даљ, а Ања Лукић бронзану медаљу у трци на 100 метара препоне. Веслач Озрен Петровић је освојио бронзу на Првенству Европе за ергометре, а боксер Марко Николић је одбранио титулу ВБЦ шампиона Медитерана.

Чак и у млађим категоријама, иако је одржан мали број такмичења, спортисти Звезде су остварили завидне резултате. Хокејаш Матија Динић је представљао Србију на Олимпијским играма младих у Лозани, у новој дисциплини “Хокеј на леду 3 на 3“, и сјајним наступима свој тим водио до сребрне медаље. Због свог успеха добио је признање Олимпијског комитета Србије за најбољег младог спортисту наше земље. Одбојкашице Тара Таубнер и Тијана Врцељ су наступиле за репрезентацију Србије на Првенству Европе за јуниорке на коме су освојиле сребрно одличје. И млада одбојкашица Ања Кујунџић се са Првенства Европе за кадеткиње вратила са медаљом око врата, али бронзаном. Џудисткиња Ања Обрадовић је освојила бронзану медаљу на јуниорском Првенству Европе. Веслачица Маја Мишљеновић је са репрезентацијом Србије у осмерцу на јуниорском Првенству Европе освојила бронзано одличје.

Црвена звезда је имала своје представнике и на атлетском јуниорском Првенству Балкана где су освојене вредне медаље. Шампионка Балкана је постала Тијана Јапунџић у штафети 4х100м, а бронзана одличја у штафети 4х100 м су овојили: Богдан Видојковић, Стефан Каљуш и Стефан Михајлов. Фудбалски клуб Црвена звезда је са великим успехом наступао у Лиги Европе и оставио значајан траг импресивним наступима против Милана и знатно допринео промоцији и угледу имена Црвене звезде у години која је за нама. Кошаркашки клуб Црвена звезда је већ стандардно учесник најелитнијег европског такмичења, Евролиге, и упркос проблемима са ковидом показао је да преставља озбиљан, изузетно добро организован клуб на нивоу најелитнијих клубова Европе.

Верујемо да ће на Олимпијским играма у Токију међу спортистима Србије бити и представници Црвене звезде, што само по себи представља успех и да ће то бити још једна потврда доброг и квалитетног рада у клубовима СД Црвена звезда.

Звездаши, срећан нам рођендан!

Уследило је 56. по реду проглашење најбољих у избору СД Црвена звезда и Звездине ревије, која већ 60 година непрекидно излази.

Признање за најбољег тренера у 2020. години добио је шеф стручног штаба нашег фудбалског клуба Дејан Станковић. Признање му је уручио Зоран Аврамовић, директор Црвена звезда маркетинга.

Дејан Станковић је стигао у наш клуб пре нешто више од годину дана, тада као велико фудбалско име, спремно да заплови у тренерске воде и покаже да је у раду са елитним светским стручњацима успео да испече занат и буде довољно спреман за „кормило“ Црвене звезде – и успео је. Бивши капитен Црвене звезде, фудбалска икона Србије и Италије је предводећи наш тим са клупе у 2020. години на укупно 43 утакмице успео да оствари 33 победе, уз шест ремија и четири пораза. На све то, ту је и гол разлика 90:21, где Црвена звезда практично на свакој утакмици постиже више од два гола, као и да на свакој другој утакмици прима погодак, што је фантастичан податак. Ставио је печат на освајање шампионске титуле у протеклој години, а потом је успео да наш тим уведе у Лигу Европе и дође до нокаут фазе овог такмичења. После двомеча са Миланом читава Европа сада прича о играма Декијеве Звезде.

Најбоља спортисткиња Црвене звезде за 2020. годину је млада џудисткиња Андреа Стојадинов, која је оправдано одсутна, а признање уместо ње је примио њен брат, њена највећа подршка и спаринг партнер Алекса из руку Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

Андреа је у року од само 15 дана освојила три медаље на Европским првенствима, сребрну медаљу на Европском првенству за сениоре, бронзану на Европском првенству за млађе сениоре, као и злато на Европском првенству за јуниоре. Током године коју је обележила пандемија вируса ковид-19 Андреа је освојила и своју прву медаљу на најјачим светским турнирима у сениорској конкуренцији, бронзу на Грен Слему у Мађарској. Освојила је и титулу првака Србије у категорији до 48 килограма, као и злато на Европском Купу у Дубровнику. Добитница је Специјалног признања
Олимпијског комитета Србије за 2020. годину, а проглашена је и за најуспешнију спортисткињу Спортског савеза Београда.

Голман и капитен нашег Фудбалског клуба Милан Борјан био је најбољи спортиста Црвене звезде у 2020. години. Признање најбољем спортисти уручио је др
Небојша Човић, председник УО СД Црвена звезда и председник КК Црвена
звезда.

Као капитен нашег тима Борјан је подигао пехар намењен шампиону Србије. Предводио је Звездине фудбалере у походу ка групној фази Лиге Европе где је касније доказао своју класу и био један од најбољих чувара мреже у читавом такмичењу. Уз све то, у јесењем делу сезоне 2020/21 Милан Борјан је уписао 27 наступа у свим такмичењима за тим Црвене звезде и био матиран свега 15 пута. Фудбалски клуб Црвена звезда је прогласио Бројана за најбољег фудбалера у 2020. години.

Најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда у 2020. години је наш Фудбалски клуб. Пехар у име фудбалског клуба примио је Звездан Терзић, генерални директор клуба од Александра Боричић, председника Савета СД Црвена звезда и председника ЦЕВ.

У прошлој сезони шампионска титула је освојена на импресиван начин са 14 бодова више у односу на најближег пратиоца. У години коју је обележила пандемија вируса Ковид-19 и такмичења у Европи су претрпела бројне промене, па је одлучено да у квалификацијама за Лигу шампиона буде одиграна по једна утакмица у сваком колу. Нажалост, црвено-бели нису имали среће у жребу, па су сем прве препреке све остале мечеве играли у гостима. Оставили су одличан утисак, али је пенал рулет против Омоније био наклоњен Кипранима. Ипак, Звезда се пласирала у групну фазу Лиге Европе где је оставила снажан утисак против реномираних европских тимова, освојила рекордних 11 бодова и обезбедила пласман у нокаут фазу овог такмичења и двомеч са италијанским великаном Миланом против кога је показала сву своју величину. Уз импресивне партије сениора и омладинци и кадети су освајањем шампионских титула показали да не треба да бринемо за будућност наше Црвене звезде.

Спортско друштво Црвена звезда овом приликом честита свим добтиницима признања уз жељу да следећи, 77. рођендан наше Црвене звезде прославимо у много бољим околностима, са још више титула, трофеја и награда.

Звездаши, срећан рођендан!

The post Црвена звезда обележила 76. рођендан appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

3 comments

krvavi zvezdas-DE мар 5, 2021 at 17:15

meni 55g ljubavi i 76 zvezdi..do kraja zivota moja voljena zvezdo..za tebe zivim

Reply
ivan niksic мар 4, 2021 at 23:36

Sto starija to je nasa ljubav sve jaca! ZVEZDO, srecan rodjendan! ,Idemo dalje!’

Reply
ЗОКИ ЗВЕЗДАШ мар 4, 2021 at 19:01

СРЕЋАН НАМ 76 РОЂЕНДАН ЗВЕЗДАШИ, СРЕЋАН НАМ 60 РОЂЕНДАН ЗВЕЗДИНЕ РЕВИЈЕ. ЖИВЕЛА ЗВЕЗДА, ЖИВЕЛА РЕВИЈА. ЖИВЕЛИ ЗВЕЗДАШИ. ЗВЕЗДА ЈЕ ЖИВОТ СВЕ ОСТАЛО СУ СИТНИЦЕ

Reply

Leave a Comment