Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Звезда поново међу топ 50 у Европи

Фудбалери Црвене звезде одиграли су још једну европску сезону за памћење. Четврти пут заредом пласирали се у групну фазу неког европског такмичења, а други пут у последњих 30 година презимели у Европи. Још једна сјајна сезона црвено-белих донела је значајно повећање клупског коефицијента, тако да наш клуб сада заузима 50. место на ранг-листи УЕФА.

Црвена звезда у последње четири године остварује феноменалне успехе на евро-сцени. Низ одличних резултата започет је у сезони 2017/18, када се клуб први пут после 10 година пласирао у групну фазу Лиге Европе. Редом су падали Флоријана, Иртиш, прашка Спарта и Краснодар. Након тога уследио је још један искорак. Црвено-бели су групу завршили на другом месту, иза Арсенала, а испред БАТЕ Борисова и Келна, чиме је наш клуб први пут после 1992. године дочекао пролеће у Европи. У шеснаестини финала уследио је двомеч са ЦСКА, где је Звезда била равноправан ривал. Те сезоне, екипа под вођством Владана Милојевића увећала је клупски коефицијент за 8.000 бодова.

Сезона 2017/2018 била је само увертира за оно што ће уследити наредне године. Наш тим се први пут пласирао у Лигу шампиона, а квалификације је завшио без иједног пораза, са четири победе и четири ремија. Елиминисани су Спартакс, Судува, Спартак из Трнаве и Салцбург. У групи са Ливерпулом, ПСЖ-ом и Наполијем, остварена је херојска победа над Ливерпулом на препуној „Маракани“, а бодовни салдо на УЕФА листи био је богатији за још 7.000 освојених поена. Нови циклус квалификација донео је поново одлично издање црвено-белих. Елиминисани су Судува, Хелсинки, Копенхаген и Јанг Бојс. Сезону смо почели на 88. месту УЕФА листе, да би након квалификација били 68. на бодовној табели. Групна фаза са Бајерном, Тотенхемом и Олимпијакосом, завршена је са освојена три бода и тиме је Звезда укупно „уписала“ нових 6.000 бодова.

Актуелна сезона на евро-сцени била је сезона за памћење. Црвено-бели су елиминисали Европу и Тирану. Уследио је несрећан пораз на пенале од Омоније, иако је наш тим показао надмоћност у том сусрету. Сигурно је да се тај дуел не би завршио тако да је било могућности да се одигра реванш у Београду. У плеј-офу савладан је Арарат и наш тим је поново обезбедио европску јесен четврту годину заредом. У групи са Гентом, Хофенхајмом и Слованом из Либереца, црвено-бели су остварили три победе, два ремија и један пораз, и завршили са 11 бодова као други у групи. Херојски двомеч са Миланом донео је елиминацију нашег тима, иако нисмо поражени, већ смо надиграли Италијане. Ова сезона донела је рекордних 10.000 бодова на УЕФА листи, тако да је наш тим сада поново међу 50 најбољих клубова „старог“ континента, што је значајан податак за наредне квалификације у којима ће црвено-бели учестовати и олакшати им пут до групне фазе европског такмичења.

The post Звезда поново међу топ 50 у Европи appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment