Moja Crvena Zvezda
АрхиваВатерполоДруги пишу

Jelenić za „Novosti“: „Vaterpolo je dotakao dno“

Predsednik i trener iz igračkih dana

VATERPOLO je najstariji ekipni olimpijski sport i izgleda najkonzervativniji. Čelnici plivačke federacije, čije je deo i vaterpolo, teško menjaju pravila i izgleda da nisu spremni ni malo da se približe publici. Vapaji igrača, trenera, pa i vodećih ljudi klubova i saveza malo ko čuje u vrhu FINA ili LEN.

– Normalno da nas je kriza uzdrmala kada nam je takav sport – ističe legendarni Viktor Jelenić, danas predsednik i trener Crvene zvezde Vet. – Nismo privlačni ni publici, ni sponzorima, ni medijima. A kako da budemo kada ga gledaoci ne razumeju. I što je najgore, sudijske odluke ne shvataju ni treneri, ni igrači.

I nekadašnji centar naše reprezentacije smatra da su nova pravila neophodna, jer u suprotnom…

– Ne smem ni da pomislim. Već sada smo pri dnu. Pravila moraju da se promene, igra mora da postane atraktivnija, sa mnogo golova, lepih poteza. Ovako, sve se svodi na igrača više i manje, žestoke duele vaterpolista u vodi. Nema spektakla, akcija o kojima će se pričati… Srećom, imamo jaku reprezentaciju, sačuvali smo našu prepoznatljivu školu. A to što je Italija bila druga na EP u Zagrebu je čista slučajnost – smatra Jelenić.

Ni lige nisu atraktivne. Pogotovo naša, u kojoj dominira Partizan Rajfajzen, a Crvena zvezda želi da se primakne Vojvodini.

– Jedine prave lige su italijanska i jadranska. Samo u njima ima uzbudljivih, neizvesnih utakmica i jedino su one privlačne publici. Mi u Zvezdi se nadamo da će se Evrointer liga nastaviti u januaru, ali to pitanje nije za nas – ističe Jelenić.

Ali, klubovi moraju da se takmiče. Jer, bez njih nema ni reprezentacije. Naša je takva kakva je, a zvezdaši posle dvogodišnje pauze žele da se domognu drugog mesta.

– Ne možemo mi da igramo kao Partizan ili Vojvodina. Oni su godinama zajedno i imaju svoje bazene. Naš maksimum je finale sa crno-belima. To bi u ovim uslovima bio fantastičan rezultat – naglašava Jelenić.

Zvezdu predvode legendarni Dejan Savić, reprezentativac Gojko Pijetlović, iskusni Maljković, Antonijević, Krstić.

– Dosta smo uradili za tri meseca. Tek bi trebalo da se vidi naš kvalitet. Zadovoljan sam kako sve izgleda, za naše uslove mogu da kažem da je sve u redu – podvlači Jelenić.

BAZEN OD FEBRUARA
NISU samo plivači nestrpljivi zbog rekonstrukcije SC „Milan-Gale Muškatirović“ na Dorćolu. I vaterpolisti Crvene zvezde jedva čekaju da se vrate na bazen, u kojem su vežbali do 2007.

– Najverovatnije ćemo se useliti u februaru. To će nam mnogo značiti, jer ćemo imati prostora za pravi rad. Sada prvi tim vežba na Banjici, mlađe kategorije na Košutnjaku i Banjici. Zato sada i ne mogu da kažem ko je od mladih igrača perspektiva kluba – iskren je Jelenić.

SIGURNO U EVROPI
– NE brinem se za Evropu. Siguran sam da ćemo igrati u kvalifikacijama za Evroligu ili u Kupu LEN. Sve zavisi od plasmana koji ostvarimo u prvenstvu, koje počinje 22. januara – ubeđen je Jelenić.

S. Krstović, „Novosti“ za 27. januar 2010. godine

Повезане вести