Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

IN MEMORIAM: Петроније “Пера” Зимоњић (1942-2021)

Један од великана српске кошарке и пионира у раду са играчима на физичкој припреми и међу кондиционим тренерима, професор Петроније „Пера“ Зимоњић, преминуо је у суботу у 79. години живота.

Осим што је изнедрио генерације студената, кошарку је својим знањем и применом свега у чему је био први на овим просторима, подигао на виши ниво у свом делокругу рада без кога је данас тешко замислити кошарку.

Петроније Зимоњић је рођен у Чачку 1942.године. Део кошарке којој је дао много, био је више од пола века.

Југословенској, српској и светској кошарци је као иноватор дао много. Био је део стручног штаба женског тима КК Црвена звезда који је 1979. године постао првак Европе и који је као тренер предводио Страхина Браца Алагић. Део црвено-беле породице био је и као немерљива помоћ Владиславу Лучићу и КК Црвена звезда 1993 и 1994. године када се наш тим окитио узастопним титулама првака Југославије.

Део стручног штаба КК Црвена звезда био је и у сезони 2010-2011 као део стручног штаба Михајла Увалина.

Петроније Зимоњић је огроман допринос дао и као члан репрезентације која је 1995.године освојила титулу првака Европе и део стручног штаба Душана Ивковића.

Пера Зимоњић је био човек увек спреман за причу, ведрог духа и велики стручњак који је помогао и изнедрио велики број академски образованих људи, али и значајно помогао у развоју бројних кошаркаша и екипа знањем које је било испред свог времена.

Време и место сахране Петронија Зимоњића биће објављени накнадно.

Повезане вести

1 comment

Zveki јан 10, 2021 at 00:05

Slava mu.

Reply

Leave a Comment