Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Европска година за памћење

Феноменална је била 2020. година за Црвену звезду са аспекта европских такмичења, с обзиром на то да су под командом Дејана Станковића бележени добри резултати и да су се бројни рекорди срушили.

Кренули смо у квалификацијама за Лигу шампиона, али услед ситуације са пандемијом корона вируса где смо били ускраћени за реванш утакмице – завршили смо у Лиги Европе. Феноменални су били изабраници Дејана Станковића у групној фази другог по реду клупског такмичења на Старом континенту. Доминанто са једанаест освојених бодова уз гол-разлику 9:4, чиме су срушени бројни рекорди.

Наш клуб је освајањем 11 бодова у групи са Хофенхајмом, Гентом и Слованом успео да уради оно што ниједном другом српском клубу није пошло за руком, с обзиром да је до сада максимум био девет освојених поена у групним фазама европских такмичења. То је био учинак и у сезони 2017/18 када је екипу предводио Владан Милојевић, а Црвена звезда у групи са Арсеналом, Келном и Бате Борисовим освојила девет бодова и такође изборила европско пролеће, тако да је тај резултат надмашен.

Такође, наш клуб се по први пут од када се примењује овај начин бодовања, нашао међу 50. најбољих клубова на УЕФА листи. Црвена звезда је 1991/92 била трећа на УЕФА листи, што је до сада најбољи пласман нашег клуба, што се стриктно позиције тиче, али не и броја бодова, јер је тада рангирање вршено на другачији начин. До сада смо највише бодова имали у сезони 2002/03, укупно 22.915, али ове такмичарске године је и то надмашено, с обзиром да тренутно имамо 30.500 освојених бодова.

Тим увек издвоји појединца, а то је био случај и са Црвеном звездом. Ел Фарду Бен се нашао у идеалном тиму другог кола Лиге Европе после меча са Слованом када је два пута погодио, а његовим стопала ишли су и – Немања Милуновић (после победе над Гентом у Белгији) и Милан Борјан (после ремија са Хофенхајмом на Маракани). И не само то, Борјан је према алгоритму Лиге Европе најбољи голман тог такмичења, а Немања Милуновић је први штопер.

Милан Борјан се 50. утакмицом у дресу Црвене звезде у европским такмичењима изједначио учинком са Владимиром Петровићем и на пролеће ће имати прилику да надмаши четврту „Звездину звезду“.

Наш тим ће се у шеснаестини финала Лиге Европе сусрести са Миланом. Мечеви су на програму 18. и 25. фебруара, а прва утакмица се игра на нашем стадиону. То је укупно 17. европско пролеће у историји нашег клуба.

The post Европска година за памћење appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment