Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Звезда осваја бодове и напредује на УЕФА ранг-листи

Победом над Гентом црвено-бели су остварили плус од једног бода по пласману у Лигу Европе.

Подсетимо, Звезда је пласманом у групну фазу Лиге Европе добила три бода за клупски коефицијент која је морала да одбрани. Како победа у групи вреди два поена, а реми један поен за клупски ранкинг, Звезда је у групи морала да забележи макар победу и реми. Успела је већ на пола пута и да надмаши тај учинак. Победама над Либерецом и Гентом не само да је одбранила три бода, већ је и зарадила још један. А сваки следећи позитиван резултат ће јој донети нове бодове. Има још три утакмице у којима може да поправи свој УЕФА ранкинг.

Конкретно, Црвена звезда је синоћ поновила најбољи рејтинг. Вратила се на 55. место УЕФА ранг-листе на којем је била 2. октобра, али је касније пала после пораза у Хофенхајму. Занимљиво, изједначила се на тој позицији баш са Гентом и истанбулским Башакшехиром. Сви имају по 26.500 бодова. Испред су Јанг Бојси (27.000), АПОЕЛ, Лудогорец и Лестер (по 28.000), Генк, Локомотива и Брага (по 30.000)…

Одмах у очи упада да би Звездин следећи циљ требало да буде да прескочи екипе попут Јанг Бојса, АПОЕЛ-а или Лудогореца како би наредног лета била испред њих на евентуалном жребу за квалификације за Лигу шампиона и осигурала статус носиоца у трећем колу. А нису далеко ни прашка Славија и загребачки Динамо (по 31.500 бодова). Уколико би Звезда теоретски забележила још три победе, а Јанг Бојс, Лудогорец, Славија и Динамо ниједну (АПОЕЛ и не игра) до краја групне фазе Лиге Европе, све би их прескочила.

За почетак, циљ је да Звезда са још једном победом прескочи АПОЕЛ који не игра Европу и тако би била носилац у односу на њега наредног лета ако оба клуба освоје титуле и пласирају се у квалификације за Лигу шампиона. Звезди наруку иду лоши резултати Лудогореца, а одговарало би јој и да Јанг Бојс бележи слабије резултате у групи са Ромом, ЦСКА и Клужом. То и није тако нереалан сценарио. Звезда засад добро гура, бележи боље резултате од директне конкуренције и на добром је путу да следећег лета буде међу носиоцима у евентуалном трећем колу квалификација за Лигу шампиона. Наравно, то ће пре свега зависити и од расплета у националним првенствима и шампионским тркама.

Поред клупског, Звездине победе поправљају и национални коефицијент Србије. Како се бодови за национални коефицијент сабирају и деле са бројем представника, јасно је да Звезда ове сезоне сама мора да поправља рејтинг Србије, пошто су Парзтизан, Војводина и ТСЦ раније испали. Синоћњом победом је Звезда поправила национални кеофицијент у овој сезони за пола бода и Србија сада има 4.000 бодова у сезони 2019/2020. Укупан коефицијент износи 25.250 и Србија је тренутно за четвртину бода испред Грчке. Испред су Данска и Кипар са предношћу која је тешко достижна. За почетак је битно остати испред Грка који имају три клуба у еврокуповима.

(извор: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment