Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаИсторијаНајновијеФудбалФудбал

Дан када је Звезда победила Ливерпул

Звездино чудо! По многима највећа победа још од Барија. На данашњи дан пре две године Црвена звезда је у четвртом колу Лиге шампиона шокирала свет победивши тадашњег вицешампиона Европе, екипу Ливерпула резултатом 2:0 пред крцатим трибинама стадиона „Рајко Митић“, а за то се головима побринуо сјајни Милан Павков са два гола.

Управо тај 6. новембар 2018. године остао је златним словима уписан у историји Црвене звезде! Пред пуним трибинама стадиона „Рајко Митић“ савладан је Ливерпул са 2:0 за прву, историјску победу у Лиги шампиона, откако се игра у овом формату. Јунак – Милан Павков, двоструски стрелац, први међу једнакима, јер су хероји били сви од фудбалера на терену од чланова стручног штаба предвођеног Владаном Милојевићем.

Какво је то црвено-бело вече било… За препричавање, за памћење, вече које ће генерације описивати као једно од најлепших. У први план је искочио Милан Павков! Горостасни нападач одушевио је Европу и заузео посебно место у срцима свих навијача Црвене звезде. Дуго ће Павков памтити дуел са Ливерпулом, као двоструки стрелац, али и као главни протагониста историјског тријумфа. Његови погоци донели су Звезди прву победу у историји Лиге шампиона, а то је нешто што сања сваки звездаш када заигра за вољени тим.

Од самог старта су изабраници Владана Милојевића показали шта су научили из претходних дуела у елитном такмичењу. Храбро су изашли на терен и ношени хуком са трибина, на којима је било 51.318 гледалаца, супротставили се фаворизованом ривалу. Спремни да уђу у анале, одлучни, борбени, маестрални и срчани.

У жестокој борби прво су се издвојили покушаји Марка Марина и Вујадина Савића, а онда и стопостотна шанса у којој се нашао Данијел Стариџ. Међутим уследили су тренуци који се и данас препричавају. Марин је са десне стране извео корнер, а Милан Павков био највиши у скоку и ударцем главом проследио лопту у мрежу. За 1:0 у 22. минуту и невероватну ерупцију одушевљења, да би седам минута касније све било додатно појачано.

Снажни нападач је упутио прави „пројектил“ са више од 20 метара, матирао одличног голмана Алисона Бекера и тако удвостручио предност. Подсетио је Павков на Николу Жигића и његов магичан гол против Роме и мало је недостајало да упише хет-трик до полувремена. Нашао се у још једном прилици приликом центаршута Стојковића са десног крила, али је главом послао лопту мало поред ближе стативе. Скандирало се Милану Павкову у наставку, током кога је Ливерпул бацио све карте у напад. Гости су успели да погоде пречку у 56. минуту, али је Борјан био све сигурнији и потом одбранама додатно уливао самопоуздање саиграчима.

Сваки потез тренера Милојевића био је перфектно испланиран, правовремен, попут и уласка Јовичића уместо Крстичића, да се додатно осујете налети премијерлигаша. Борјан је чувао мрежу, као и статива коју је погодио Салах у 71. минуту. Гости су у последњих 10 минута све карте бацили на офанзиву, и штопер Ван Дајк је отишао напред, али ни гужва у нашем петерцу није помогла Ливерпулу да преполови заостатак.

Резултат за историју, победа за препричавање и утакмица коју сваки звездаш памти од 1. до 90. минута!

Црвена звезда – Ливерпул 2:0 (2:0)

Стадион: Рајко Митић
Гледалаца: 51.318
Судија: Антонио Матеу (Шпанија)
Стрелац: Павков у 22. и 29. минуту.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић (од 58. Гобељић), Савић, Дегенек, Родић, Јованчић, Крстичић (од 73. Јовичић), Срнић, Бен, Марин (од 65. Чаушић), Павков.

Ливерпул: Алисон, Александер-Арнолд (од 46. Гомез), Матип, Ван Дајк, Робертсон, Милнер, Лалана (од 79. Ориги), Вајналдум, Салах, Стариџ (од 46. Фирмино), Мане.

The post Дан када је Звезда победила Ливерпул appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment