Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiИсторијаКошаркаНајновије

Лош гост у Београду – историјат сусрета Црвене звезде и ЦСКА

Историјат дуела Црвене звезде и ЦСКА  започео је давне 1970-те  године када су се ови клубови први пут састали у званичној утакмици. У четвртфиналној групи Купа Шампиона прваци СФРЈ и СССР-а су се састали прво у Београду 15. јануара 1970. и московски клуб је славио резулатом 85:82. Одличне партије у поразу свог тима забележили су Владимир Цветковић (23 поена) као и Славнић и Вучинић(по 21 поен). Тим који је са клупе предводио Милан Бјегојевић је и недељу дана касније на реваншу играном у Москви поражен од ЦСКА, овог пута резултатом 105:92. ЦСКА је прошао даље и догурао до финала у коме је поражен од италијанског Ињиса који је са клупе предводио “Професор“ Александар Николић.

Нови сусрет се десио три године касније, овога пута у полуфиналу Купа Шампиона. Звезда је те сезоне у ранијим фазама такмичења побеђивала Макаби и Реал Мадрид па је тим са великом дозом самопоуздања дочекао дуел са ЦСКА.  Меч одигран 1.марта 1973. године у “Хали Спортова“ је био пун преокрета, ЦСКА је током меча водио и двоцифреном разликом али играчи Братислава Бате Ђорђевића успевају да преокрену и поведу са + 7. На жалост ипак не успавају да стечену предност сачувају те гости славе резултатом 98:90. У реваншу играном недељу дана касније у Москви ЦСКА је славио са убедљивих 100:83 и пласирао се у своје ново финале Купа Шампиона у коме је такође поражен од екипе Ињиса.

На следећи сусрет Црвене звезде и ЦСКА чекало се пуних 26 година. И овај сусрет се десио у најпрестижнијем европском такмичењу, тада играном у формату ФИБА Евролиге. У првом мечу ових ривала у групи Ц московљани су славили са убедљивих 86:62. Реванш се играо у Бечу (као и већина утакмица те сезоне игране након бомбардовања наше земље од стране НАТО пакта) и ЦСКА је и овај пут славио резултатом 80:65.

На нови сусрет се опет дуго чекало, пуних 16 година. У сезони 2015/16 Звезда и ЦСКА су се састали у Топ 8 фази Евролиге. Играло се на три добијене утакмице и руски тим је прошао на Ф4 победом од 3:0. И поред убедљивог пораза Звезда је на сва три сусрета пружила добар отпор а нарочито се памти други меч у Москви на коме су црвено – бели имали напад за победу који на жалост нису реализовали.

Промена такмичења у данас важећи формат је донела редовније сусрете београдског и московског великана. Већ следеће сезоне Звезда је славила на мечу играном 29. децембра 2016. у Београду.  Меч који је упамћен по потезу Димитриса Итудиса који је изменио комплетну петорку након свега неколико минута меча Звезда је решила у своју корист резултатом 78:67 и тако из десетог покушаја коначно бацила на колена московски тим. Нажалост то је био само краткотрајни предах посто је ЦСКА славио у пет мечева одиграних након тога. Кад се подвуче црта наш тим је на досадашњих 15 утакмица против ЦСКА славио само једном што баш и није биланс за понос.

Али да се из прошлости вратимо у садашњост. ЦСКА је и даље, након прекида прошле сезоне ЕЛ, владајући европски шампион. Овог лета су освежили своје редове двојицом нових играча – стигли су Никола Милутинов из Олимпијакоса и Торнике Шенгелија из Басконије. Од битнијих играча из прошле сезоне напустили су их Карл Хајнс и Никита Воронцевич. Основа тима је дуго заједно, попуњени су на свим позицијама и поново су један од кандидата за највиши пласман. На почетку сезоне не блистају и тренутно имају половичан учинак од по 2 победе и пораза. Славили су против Макабија и Фенербахчеа а изгубили од Барселоне у првом колу у гостима и изненађујуће од Албе на свом терену прошле недеље. Стога треба очекивати њихову реакцију и максималну концентарацију на предстојећем мечу. Пред играчима Саше Обрадовића је велики изазова али екипа се коначно комплетирала и заиста нема боље прилике него што је то сусрет са владајућим европским шампионом да покаже колико вреди. ЦСКА је кроз историју скоро увек био “лош“ гост у Београду, надајмо се да је дошло време наш клуб постане “лош“ домаћин и почне да смањује међусобни скор који му не служи на част.

Повезане вести

Leave a Comment