Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

На данашњи дан 2001. године напустио нас је велики Необјша Поповић

У уторак 20.10.2020. године навршава се 19 година од смрти оснивача КК Црвена звезда и носиоца чланске карте број 1 нашег клуба – Небојше Поповића.

Небојша Поповић је рођен 1923. године, а преминуо је 20.10.2001. године. Био је један од утемељивача југословенске и српске школе кошарке, оснивач КК Црвена звезда селектор, функционер, новинар, кошаркашки радник и једном речју заљубљеник у кошарку.

Небојша Поповић је био родоначелник и визионар у многим стварима, али остаје упамћено да је са поносом истицао и највише волео да га зову “кошаркашким оцем Црвене звезде” клуба који је повео у светлу будућност, који данас има богату историју, бројне титуле и трофеје, и милионску армију навијача.

Небојша Поповић је био власник чланске карте са бројем 1, коју данас чува његова ћерка Звездана Поповић.

На ту чланску карту је био веома поносан, а она је, по мени, суштина свега што је радио, јер у много чему је био први. Све је у његовом животу било у функцији будућности и визије. Звезда је до краја остала његова највећа љубав. За мене је он, без дилеме, увек био број један, по тој невероватној упорности да се бори за нешто што мисли да је битно – говорила је својевремено његова ћерка Звездана Поповић у интервјуу за дневни лист “Политика” приликом једног од присећања на свог оца. За све који воле црвено-белу боју и кошаркаког оца КК Црвена звезда.

Небојша Поповић је рођен је 8. фебруара 1923. у Иригу, као најмлађе, треће дете из брака шумарског инжењера Николе и Ђурђице. Трећу мушку гимназију завршио је са 17 година и четири месеца, као најмлађи матурант у Југославији. За првих седам година после Другог светског рата завршио је два факултета, Правни и Новинарско-дипломатску школу, а све време био је играч-тренер у мушком тиму Црвене звезде, тренер женске екипе и једно време савезни капитен. Притом је на оба факултета имао просечну оцену око девет (на Правном 8,75, у Новинарској школи 9,05), никада није пао нити одложио испит иако је упоредо и с кошаркашима и с кошаркашицама био државни шампион (десет титула с мушким тимом КК Црвена звезда, седам са женским).

Као тренер водио је државни тим на Европском првенству у Москви 1953. и Светском шампионату у Рио де Жанеиру 1954. У кошаркашкој организацији био је потпредседник па председник. Истакао се и као генерални секретар Југословенског олимпијског комитета, али и као председник Фибине Комисије за међународну организацију и комесар-делегат на мечевима (у тој улози био је дуже од три деценије).

Осим чињенице да је основао таквог великана – Црвену звезду, можда о утицају који је имао на све, најбоље сведоче речи још једне легенде нашег клуба Ранка Жеравице:

Може да се каже да је Небојша Поповић отац југословенске кошарке. Сви смо гледали његове тренинге и копирали га. Имао је најбоље информације о светској кошарци. Уводио је најбољу организацију у клуб и зато је Звезда постигла све те успехе – истакао је својевремено наш чувени селектор Ранко Жеравица који нас је напустио 2015.године.

The post На данашњи дан 2001. године напустио нас је велики Необјша Поповић appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment