Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноКошаркаНајновијеТрансфери

МЦЗ представља : Џони О’ Брајант

Најновије појачање Црвене звезде Џони О’Брајант  рођен је 1. Јуна 1993. у Кливленду, америчка савезна држава Мисисипи. Студирао је на колеџу ЛСУ (Louisiana State University) где је током три године студија успео да постане један од само 14 играча у историји који је забележио више од 1000 поена и 700 скокова. На драфту 2014. изабран је као 36. пик од стране Милвокија. Јула исте године потписује уговор са Баксима али пре старта сезоне доживљава повреду колена због које пропушта првих 25 утакмица. У Милвокију остаје две године и за то време бележи тачно 100 наступа за тим. Након тога га потписује Вашингтон који га отпушта после свега 4 одигране утакмице у предсезони. Сели се у развојну лигу у којој остаје до краја јануара 2017. када потписује десетодневни уговор са Денвером. Потом следе два десетодневна уговора са Шарлотом који га након тога потписује на вишегодишњи уговор. Фебруара 2018. бива трејдован у Њујорк где добија отказ одмах првог дана. Након три и по године и 147 одиграних утакмица НБА каријера Џонија О’Брајанта се завршила и он се сели у Европу.

Крајем јула 2018. потписује једногодишњи уговор са Макабијем за који током сезоне у Евролиги наступа на 30 мечева и бележи просечно 10,6 поена и 5,9 скокова за 23,5 минута у игри. Просек узетих шутева по мечу му је нешто преко 10 а проценти 45,1% за 2 и 30,6% за три поена. Лета 2019.  сели се у Локомотиву из Краснодара за коју у Еврокупу на 10 одиграних мечева има просек од 13,8 поена и 5,1 скока за 26 минута на терену. Број узетих шутева му се пење на 12,2 уз проценте од 44,8% за 2 и 34,5% за три поена. Што се слободних бацања тиче проценти у две сезоне проведене у Европи крећу му се на око 75%. Иако је  претходног лета продужио уговор са Локомотивом он је средином септембра ипак раскинут због, како је то руски клуб обрзложио, породичних проблема играча који захтевају његово присуство у САД.

Шта то Џони О’Брајант доноси Црвеној звезди?

Пре свега моћ у рекету, веома је снажан и на висину од 203 цм. има распон руку од 220 цм. што му омогућава  да изађе на крај и са вишим играчима. Иако пре свега покрива позицију високог крила тј. крилног центра његова конституција и играчке карактеристике дају могућност Саши Обрадовићу да га користи на позицији центра у нижим и покретљивијим поставама. Добар је скакач, одлично се сналази на ниском посту где зна да користи обе руке за завршавање у рекету. Поседује добар шут са полудистанце и солидан шут за три поена, поготово када остане сам. Контрола лопте му је добра због чега високе играче може да нападне и продором.

Што се мана тиче пре свега треба напоменути селекцију шута. Већ смо напоменули да поседује добар шут са полудистанце и солидан шут за три али оно што значајно обара његове проценте је селекција шутева које узима. Некад превише солира, зна да узима шутеве из трка или тешке шутеве из окрета. Иако је добар скакач за ту чињеницу пре свега може да захвали својој конституцији и осећају за скок пошто му је одраз просечан. Дефанзивно ће помоћи у скоку, може да чува свог човека на ниском посту али не треба од њега очекивати чуда у смислу реакције на страни помоћи, способности да преузима… Бије га глас да има лоше радне навике што се баш не уклапа у доктрину јаких тренинга коју спроводи Саша Обрадовић али са обзиром да долази из бившег клуба нашег тренера треба веровати да је он добро упознат са карактером свог новог играча па са те стране не би требало да буде проблема.

Кад се подвуче црта може се рећи да, правилно дозиран и употребљен, Џони О’Брајант може да буде велико појачање за наш тим. Донеће снагу и сигурност у скоку, донеће преко потребне поене из рекета који ће растеретити притиска нашу спољну линију. Увек је добро када не иде имати као опцију у рекету играча који је способан у игри 1 на 1 да реши ситуацију, извуче фаул… Уласком Рочестија, Терија и О’ Брајанта у састав наш тим добија (у теорији) управо оно што му треба, дубину у игри преко Терија и Брајанта и претњу шутем за три преко Рочестија. Да ли ће се теорија претворити у позитивну праксу остаје да видимо. Надајмо се да хоће…

Повезане вести

1 comment

Veteran Sever окт 19, 2020 at 23:25

Samo da ne dolazi povređen! Inače je bomba… Kuzmića u FMP…Ili ako neko hoće da ga kupi…

Reply

Leave a Comment