Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеОдбојка

Александар Боричић председник ЦЕВ до 2024. године

Александар Боричић је изабран данас за председника Европске одбојкашке конфедерације до 2024. године на изборном, 41. Конгресу, ЦЕВ у Бечу.

Александар Боричић се налази на челу европске одбојкашке конфедерације од 2015. године. Осим тога, други је извршни подпредседник ФИВБ.

Рођен је 26. маја 1948. у Београду. Члан је Црвене звезде од 1962. године. Учествовао је у освајању шампионске титуле 1973/74 и био је члан екипе која је тријумфовала у Купу Југославије три пута. Дрес националне репрезентације носио је 103 пута. Члан је селекције која је освојила бронзану медаљу на Европском првенству у Београду 1975. године, прву у историји наше земље. Са репрезентацијом Југославије је освојио и две златне медаље на Медитеранским играма.

Након завршетка играчке каријере почео је да се бави тренерским послом у својој Црвеној звезди, као тренер женског сениорског тима. Са овом екипом је остварио запажене успехе освојивши четири Првенства Југославије, три Купа Југославије, као и бронзу у Европском купу 1982. Био је селектор сениорске и јуниорске репрезентације Југославије у периоду од 1978. до 1987. године.

Од 1992. године председник је Одбојкашког савеза наше земље, под чијим је вођством репрезентација Србије остварила највећи успех у историји, освајање златне медаље на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године. Националне репрезентације су освојиле бројне медаље на светским и европским такмичењима и Србија је постала светска велесила у одбојци од када је Боричић на челу Савеза. Данас је почасни председник Одбојкашког савеза Србије.

Један је од оснивача и зачетника идеје о стварању Балканске одбојкашке асоцијације, прве регионалне организације признате од стране ФИВБ и ЦЕВ. Александар Боричић ужива велики углед и поштовање у одбојкашком свету и као резултат тога су дошла и именовања на места потпредседника Европске одбојкашке конфедерације (ЦЕВ) и Светске одбојкашке федерације (ФИВБ). Носилац је великог броја признања, а 2012. године је постао почасни професор спорта на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Обављао је функцију генералног директора Одбојкашког клуба Црвена звезда, председник Скупштине Спортског друштва Црвена звезда од 2001. до 2006. године и председник Управног одбора СД Црвена звезда од 2010. до 2014. године.

Црвена звезда са поносом честита свом председнику Савета СД Црвена звезда, некадашњем председнику УО СД Црвена звезда и дугогодишњем генералном директору, тренеру и играчу ОК Црвена звезда.

The post Александар Боричић председник ЦЕВ до 2024. године appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment