Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Упућен захтев за достављање информација од јавног значаја

Поштовани Звездаши,

током претходног периода на порталу „мојацрвеназвезда.нет“ имали сте прилике да се упознате са свим дешавањима унутар ЖФК Црвена звезда, а посебан осврт усмерили смо последњим текстом на одређена кршења Статута нашег клуба која се редовно врше од стране најужег руководства клуба, управо од људи за које би тај Статут морао бити „Свето писмо“. Између осталог посебну пажњу смо усмерили на члан 38 Статута ЖФК Црвена звезда у којем се каже:
– „Скупштина ради на седницама и сазива се по правилу једном годишње.
Скупштину сазива председник клуба.
Скупштина Клуба може да буде:
1) изборна; 2) редовна; 3) ванредна“
Сходно чињеници да Председник ЖФК Црвена звезда, а према информацијама добијеним од неколицине статутарно легитимно изабраних чланова најужег руководства црвено-белог женског фудбалског колектива, седницу Скупштине ЖФК Црвена звезда није сазвао више од две године (последња, изборна, је одржана 11. јуна 2018. године) самим тим може се и мора сматрати да су све клупске одлуке донешене након једанаестог дана месеца јуна 2019. године статутарно неважеће.

Истовремено, звездашкој јавности смо предочили и како су узурпирана сва права и обавезе Управног одбора ЖФК Црвена звезда која су регулисана члановима 43, 44 и 48 Статута ЖФК Црвена звезда, а која је на себе самовољно пренео председник ЖФК Црвена звезда, па су самим тим и све претходно донешене одлуке које је по Статуту морао да верификуке УО ЖФК Црвена звезда, статутарно неважеће.

На основу свега изнешеног, а сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС“, бр. 120/2004, 54/2007, 104/2009 и 36/2010), портал „мојацрвеназвезда.нет“ је у име звездашке, али и комплетне спортске јавности упутила руководству ЖФК Црвена звезда захтев за достављање следећих информација:
1. Списак свих чланова Скупштине ЖФК Црвена звезда који су изабрани на изборној Скупштини клуба одржаној 11. јуна 2018. године и
2. Информацију о одржаним седницама Скупштине ЖФК Црвена звезда након 11. јуна 2018. године са увидом у записнике седница Скупштине ЖФК Црвена звезда уколико су она одржана, као и са списком чланова Скупштине ЖФК Црвена звезда који су на њима учествовали.

Наведене информације су од виталног значаја ради утврђивања веродостојности и законитости свих одлука и свих избора клупских структура која су уследила након 11. јуна 2019. године, а која су донешена ван свих статутарних норми до дана подношења захтева о доступности информација од јавног значаја.

Образложење:
ЖФК Црвена звезда као удружење грађана које се својим Статутом обавезало на јавност сопственог рада (чланови 6, 90, и 91) дужно је да јавности предочи неопходне информације које су од јавног значаја. Сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС“, бр. 120/2004, 54/2007, 104/2009 и 36/2010), а с’обзиром на перманентно кршења Статута ЖФК Црвена звезда као највишег правног акта клуба, портал „мојацрвеназвезда.нет“ упутила је клубу у електронској форми, на од стране законодавца прописаном формулару захтев за информације које су наведене у претходном делу текста.
Истовремено, портал „мојацрвеназвезда.нет“ се обавезује да ће све добијене информације од стране руководства ЖФК Црвена звезда истог момента презентовати јавности на страницама нашег портала, али и да ће јавно изнети уколико се руководство ЖФК Црвена звезда оглуши о захтев у Законом предвиђеном временском року.

Повезане вести

1 comment

Kantar сеп 14, 2020 at 09:26

„… али и да ће јавно изнети уколико се руководство ЖФК Црвена звезда оглуши о захтев …“

Пракса је показала да ће се оглушити. И шта онда?!

Reply

Leave a Comment