Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

СРАМОТА!!!

Треће коло суперлигашког каравана донело је овосезонску премијеру наших фудбалерки на домаћем терену. Након ремија у два уводна кола против ЖФК Земун (2:2) и ЖФК Слога Земун (1:1), црвено-беле су приредиле сигурно највећу срамоту клубу у његовој готово једнодеценијској историји. Довољно је само обратити пажњу на резултат…

ЖФК Црвена звезда – ЖФК ТСЦ Кањижа 3:4 (3:0)

Шта је потребно рећи о сусрету у којем наше играчице поведу већ у 3. минуту сусрета поготком Нели Мбапе и у којем по истеку првог дела игре имају више него убедљивих 3:0, а у стрелце се два пута уписивала Ксенија Павловић головима у 32. и 40. минуту? Екипа тренера Боре Радуке предност од три поготка чувала је све до 55. минута када следи нешто више од пола сата „помрачења ума“, чак четири примљена поготка и бодови су више него заслужено отишли пут Кањиже. Екипа ТСЦ-а која игра своју историјску прву сезону у елитном рангу српског женског фудбала до тријумфа на стадиону „Рајко Митић“ стигла је головима Мине Кецман у 55, некадашње Звездине играчице Иване Трбојевић у 61. и Милане Кнежевић у 64. минуту сусрета, да би Мина Кецман својим другим поготком у последњим тренуцима сусрета својој екипи донела невиђену радост. Напоменућемо само да је екипа из Кањиже на старту Супер лиге доживела катастрофу у Суботици (0:7), да би прву суперлигашку победу у историји клуба остварила претходног викенда савладавши екипу ЖФК Земун минималним резултатом 1:0.

Многи љубитељи женског фудбала, али и познаваоци дешавања у овом спорту са неверицом су испратили како крајњи резултат овог меча, тако и кретање самог резултата. Међутим, на велику жалост догађа се само оно на шта наш портал указује већ пуних годину дана. Клуб се систематски уништава и доводи на ниво да је заиста постао средство подсмеха, а аутодеструкција је присутна у свим нивоима клупског руковођења о чему говоре и невероватне изјаве појединаца у клубу након сусрета, а које заиста нису вредне помена. Многи ће сада прстом упрети у тренера Бору Радуку. Свакако се може полемисати о томе како један искусан стручњак, а Радука то свакако јесте, није успео да „задржи дизгине“ овог сусрета у својим рукама и да барем у моментима када су гошће стигле до првог поготка, или у моменту када се мрежа Саре Цетиње други пут затресла тргне екипу из летаргије, неким потезом размрда учмалост која влада и спаси шта се спасти могло и не дозволи бламажу о којој ће се дуго приповедати. Ништа предузето није. „Кола“ су кренула у провалију и нико ни на који начин није барем покушао да катастрофу спречи, а сасвим смо сигурни да овакав развој догађаја многима који се тако често бусају у груди звездашке и одговара.

Хоће ли сада неко изговор наћи у чињеници да је Андријана Тришић повређена, да Анђела Крстић није играла због добијеног искључујућег картона на претходном мечу? Хоће ли се поново изналазити разлози који ће оправдати срамоту? Када ће неко одговоран у клубу да јавно изнесе зашто је тренер који је претходне сезоне донео клубу и игру и резултате напустио клуб непосредно након базичних припрема, какве год оне биле, а пред сам старт првенства? А можда су ипак за све криви сви они представници других клубова и комесари такмичења који толико мрзе Звезду и ње се плаше да увек и свугде само желе да науде како клубу, тако и представницима њеног руководства, са којима се сви ви клупски руководиоци редовно „дружите“? Али свакако упрећете прстом и у овај портал и слободно то учините. Олакшајте душу и испалите нови рафал најбестиднијих псовки, онако како само ви то знате.
Или ће можда поново сви по „дифолту“ да за све оптуже Јовану Стојановић? Та иста Јована, Звездина апсолутна рекордерка, није више у клубу, никоме више од вас душебрижника она не смета, али и даље је тема разговора на трибини током утакмице. Да ли ће се они који су се током сусрета са екипом из Кањиже на питање зашто Јована Стојановић више не игра и истовремено доносили срамне закључке како је самовољно напустила клуб и да ничим није била приморана на одлазак из клуба којег толико воли, постидети својих изговорених речи? Управо она је персонификација Звездиног уништења коју тако ревносно спроводите и као таква, као директни сведок свих дешавања морала је бити или отерана или присиљена да сама одступи. Отворено вас сада, даме и господо, питам ко је ту исту Јовану Стојановић макар једном назвао током претходног периода, ако је већ нисте зарад својих покварених и нељудских амбиција отерали? Ко је питао за њено здравље, а добро сви знате да је и она водила борбу са вирусом који влада планетом? Колико саиграчица са којима је годинама делила и добро и зло, је осетило барем моралну обавезу и добило вашу сагласност да упути речи подршке некоме ко је са њима делио и последње парче хлеба? Да ли сви ви који сте плакали након срамног пораза против екипе ТСЦ-а из Кањиже знате да тој истој Јовани и данас задрхти глас и суза крене само на помен имена Црвене звезде, Црвене звезде коју толико воли, а сви ви сте јој све то одузели само зарад неке личне користи и страха, јер страх код вас је безграничан… Плашите се јер добро знате да је бољи човек од свих вас заједно и ево отворено ћу вам рећи боља је фудбалерка од свих вас које је толико мрзите. И можете је слободно поново назвати „особом лаког морала или ти курвом“, јер никада није припадала вашим болесним и изопаченим клановима, али како један наш уважени пратилац недавно рече „много су боље и особе лаког морала, од свих оних без икаквог морала“. Можда треба помињати и онај најгори облик дискриминације који је годинама трпела, а преко које се прећутно прелазило уз знање оних који би требали први да то спрече, а својим (не)чињењем су је и подстицали.
Као Звездаш чија је љубав према црвено-белој боји безгранична, овај део ћу завршити цитирајући један од њених одговора управо на тему Звездаштва:
– „…немају ти ни стида ни срамоте, једном љиге увек љиге. Никада они неће убити нити моју љубав према Звезди, нити ће избрисати седам година проливене крви, зноја и суза за исту ту Звезду, на рекордних 137 утакмица и преко 5.000 тренинга. Живеће Звезда и без мене и без њих, разлика је само у томе што је Звезда за мене била и биће мој живот, а за њих „5 са луком и ладно пиво“. Ја и даље свакодневно тренирам 2-3 пута на дан, зато што ја то радим за себе и због себе и зато што су спорт и тренинзи саставни део мог живота, а они и оне међу њима, које евентуално сумњају у моју физичку спремност, као и свих претходних година увек могу да ми стану на црту и гледају у леђа.“

Бог све види, зато стидите се, ако за стид знате и плачите, јер и други су плакали због вас…

А када већ помињемо Јовану Стојановић само ћемо поставити још једно питање које се односи на њен последњи чин фудбалског егзистирања у нашем клубу, а на које сигурно одговор нећете имати. Сходно члану 48 Статута ЖФК Црвена звезда у којем се говори о задацима Управног одбора ЖФК Црвена звезда, у тачки 21 стоји:
– „Управни одбор као као орган управљања Клуба и извршни орган Скупштине:
• одлучује о споразумном раскиду уговора пре истека рока са спортистом, односно издавање исписнице спортисти и висини накнаде од стране спортисте или Клуба у који он прелази за привремен престанак уговора“

Не само да је у клупском Статуту дошло до словне грешке па се говори о „привременом“, уместо „превременом“ раскиду уговора чиме тачка овог члана добија комплетно другачије значење, већ се на основу наведеног поставља питање када је УО ЖФК Црвена звезда заседао по питању издавања исписнице Јовани Стојановић, или је све учињено искључиво нечијом самовољом?

Ипак, питањем клупског Статута тек ћемо се позабавити…

Сам сусрет између Црвене звезде и ТСЦ-а је апсолутно беспредметан у овом моменту. Клуб, колико год неки то не желели да признају, налази се пред понором и већ сада се поставља питање да ли неко може „точак уништења“ да заустави и заврти га у супротном правцу. Због тога све вас у Звезди и око Звезде подсетићемо на неке чињенице.

Надам се да знате, јер би морали да знате, дана 9. фебруара 2017. године на основу чланова 55, став 3 тачка 1 и 181, став 1 Закона о спорту („Службени гласник Републике Србије“, бр. 10/2016) и чл. 36. Статута Женског фудбалског клуба Црвена звезда, Скупштина ЖФК Црвена звезда усвојила је пречишћени текст Статута Женског фудбалског клуба Црвена звезда. Он је подељен у 13 сегмената који обухватају укупно 110 чланова:
1. Опште одредбе (члан 1 – члан 9);
2. Чланови клуба и њихова права, обавезе и одговорности (члан 10 – члан 29);
3. Циљеви и садржај активности на остварењу спортских циљева клуба (члан 30 – члан 31);
4. Управљање и руковођење клубом (члан 32 – члан 69);
5. Облици организовања и рада у клубу (члан 70 – члан 78);
6. Стручна служба клуба (члан 79 – члан 82);
7. Сарадња (члан 83);
8. Средства остваривања спортских циљева и финансирања клуба (члан 84 – члан 89);
9. Јавност рада клуба (члан 90 – члан 92);
10. Општи акти клуба (члан 93 – члан 98);
11. Евиденције и планови (члан 99 – члан 102);
12. Престанак рада клуба (члан 103 – члан 104);
13. Прелазне и завршне одредбе (члан 105 – члан 110).

И поред јасне чињенице да се пажљивим увидом у Статут клуба долази до сазнања да је велики број чланова Статута клуба грубо кршен и да се грубо крши морамо се превасходно осврнути на оне чланове који су круцијални за опстанак клуба.

– Члан 38:
„Скупштина ради на седницама и сазива се по правилу једном годишње.
Скупштину сазива председник клуба.
Скупштина Клуба може да буде:
1) изборна; 2) редовна; 3) ванредна…“

С`обзиром да је последња Скупштина ЖФК Црвена звезда одржана јуна месеца 2018. године и да је истовремено та Скупштина била изборна, јасно се поставља питање да ли су сва клупска дешавања и све клупске одлуке које су донешене након јуна месеца 2019. године неважеће, а самим тим и сви послови/задаци/обавезе Скупштине клуба који су утврђени чланом 36 нису могли бити учињени, или су учињени ван свих правних норми, а са пуним правом може се поставити питање да ли су сви клупски органи у претходном периоду узурпирани од стране актуелног председника ЖФК Црвена звезда.

Посебно у очи упада чињеница да је сама изборна Скупштина клуба из јуна 2018. године сама прекршила Статут клуба:
– Члан 43:
„Управни одбор броји 09 (девет) чланова“
На наведеној изборној Скупштини изабрано је 8 (осам) од потребних 9 (девет) чланова Управног одбора (Дејан Димитријевић, Мирослав Млинар, Мирослав Чантрак, Мирослав Јеремић, Миодраг Јакшић, Раденко Стевовић, Света Мирковић и Миљко Ристић),а све наведено је у колизији са наредним чланом:

– Члан 44:
„Чланове Управног одбора бира Скупштина Клуба на предлог председника Клуба из редова истакнутих друштвених и спортских радника, спортских стручњака и спортиста на предлог председника Скупштине.
Избор за члана Управног одбора није везан за чланство у Скупштини клуба.“

Управо овај члан онемогућава самовољу председника клуба који је у претходном периоду, тј. у периоду након одржавања последње Скупштине клуба себи узимао за право да мења чланове овог клупског органа, а да те одлуке не прођу кроз клупску Скупштину што је изричито наглашено. Самим тим све промене чланова УО Клуба које је председник учинио морају се сматрати статутарно неважећим и обавеза свих је да за чланове клупског Управног одбора сматра оних осам чланова који су изабрани са Скупштини једанаестог дана месеца јуна године 2018. а које смо већ у претходном делу текста поименце навели. Истовремено постављамо питање, а имамо поуздане информације да су поједини изабрани чланови УО ЖФК Црвена звезда нередовно, или уопште нису обавештавани о заказаним седницама клупског Управног одбора што само доводи до закључка да се од самог почетка тежило „раду испод жита“.

Када је реч о Управном одбору, његови задаци утврђени су чланом 48 и подељени су у 28 тачака. Поменућемо тачку 6 у којој се истиче да је овај купски орган задужен за успостављање спортске сарадње, тачку 10 којом се одређује избор и разрешење спортског директора, тачку 15 која је везана за избор стручњака и тренера у клубу, тачку 20 везану за одлучивање о спортистима са којима клуб потписује уговоре,… Све наведене послове који су статутарно везани за УО клуба, присвојио је председник и самим тим морају се сматрати неважећим, а уз све наведено истичемо и члан 57 у којем се између осталог каже да председник клуба за свој рад одговара Скупштини клуба, управо оној Скупштини клуба која се већ две године не сазива чиме се долази до закључка да је председник клуба у потпуности узурпирао све органе клупске хијерархије.

Чланови 16 и 21 Статута ЖФК Црвена звезда утврђују права и обавезе чланова клуба, као и потенцијалне санкције уколико дође до кршења истих:
– Члан 16, тачке 9 и 12:
„Права и обавезе чланова клуба су да:
• чувају друштвени и спортски углед клуба;
• својим радом и активностима доприносе остваривању циљева и задатака клуба“

– Члан 21:
„Ако члан својим деловањем и неизвршавањем обавеза теже нарушава углед и интересе клуба, Дисциплинска комисија клуба ће му након спроведеног поступка изрећи меру искључења из клуба.
На ослуку о искључењу из клуба из става 1 овог члана, члан има право жалбе Управном одбору клуба.“

И поред чињенице да кршење ова два члана клупског статута може битни подложно личним запажањима, можемо пробати кроз одређене примере ипак да их сведемо у чињеничне токове. Тако се мора поменути прошлосезонска регистрација наше играчице Нели Мбапе која је довела до одузимања девет бодова чиме је и друштвени и спортски углед клуба нарушен, а самим тим и остварење циљева и задатака клуба није било оствариво. Да ли уништење Звездине Омладинске школе исто спада у нарушавање угледа и онемогућавање остварења циљева и задатака? Да ли препуштање младих и талентованих играчица нарушава углед клуба и онемогућава остварење циљева? Да ли је протеривање Звездине рекордерке и легенде клуба нарушило углед клуба и у друштвеном и у спортском смислу? Да ли сексуална дискриминација доводи до нарушавања угледа клуба? Да ли подметање афера неким члановима клуба од стране других чланова клуба доводи до урушавања угледа клуба? Да ли истицање заставе Војводине од стране једног клупског тренера, без обзира на чињеницу што свако има право на осећај припадности, представља урушавање друштвеног угледа клуба? Да ли се конзумирањем алкохола током клупских путовања сматра повредом угледа клуба у сваком погледу? Да ли конзумирање цигарета у свлачионици нарушава углед и онемогућава остварење циљева, а наведено је подложно строгом санкционисању и по члану 34, тачка 1 Дисциплинског правилника ЖФК Црвена звезда? Да ли вређање новинара исто тако чини срозавање угледа клуба?

И да ли услед свега наведеног, на дотичне одговорне персоне може и треба да се примени члан 21 Статута клуба и Дисциплинска комисија покрене поступак њиховог искључења из клуба? Поводом неких од наведених проблема који се годинама нагомилавају у нашем клубу разговарали смо и са једним од уважених чланова Црвене звезде који нам је тим поводом рекао да клупска руководства поред одговорности за остварене резултате морају посебну пажњу да обрате и на то ко су чланови њихових клубова, чланови руководстава клубова, чланови спортског сектора и да сви они не смеју својим (не)чињењем да блате име Црвене звезде. Уз то посебна пажња је усмерена на доживљену дискриминацију која је скандалозна и клуб мора свим силама да чува име Црвене звезде и не дозволи разноразна парадирања на трави „Маракане“.

За крај осврнућемо се на још три члана клупског статута:
– Члан 90:
„Јавност рада клуба обезбеђује се јавношћу седница органа и тела и других скупова у Клубу, издавањем информација о њиховом раду и сарадњом са средствима јавног информисања и другим средствима обавештавања.
Клуб може имати своје гласило, чији садржај и назив утврђује Управни одбор Клуба.“

– Члан 91:
„ Клуб редовно упознаје своје чланове и јавност са одлукама, ставовима и предлозима усвојеним на седницама органа и тела и других скупова у Клубу, и актуелним догађајима у Клубу, путем средстава јавног информисања или издавањем посебних информација и билтена.“
– Члан 92:
„Представник Клуба који даје податке и информације у вези са радом Клуба одговоран је за њихову тачност.
Ставове клуба, односно њених органа и тела, могу да износе и заступају само овлашћена лица.“

Управо на основу наведеног само морамо питати, када је то клуб транспарентно обавештавао јавност о свему што је наведено у претходна три члана, а исто тако споран је и члан 92 јер са правом се сумња у валидност информација које су ипак овако или онако достављене јавности, па се самим тим може и мора сматрати да су и ови статутарни чланови грубо прекршени и да се крше. Само ћемо напоменути да је наш портал и раније, а и овом приликом позивао и позива клупске властродршце да увек и у сваком моменту могу изнети своје ставове, доказе, па и да се сучеле мишљења и поред чињенице да смо тако неретко наилазили само на нејбестидније псовке, а све зарад добробити самог клуба јер успех Црвене звезде је једино чему тежимо.

Закључак:
Услед свега наведеног, а на основу члана 59 Статута ЖФК Црвена звезда у којем се каже:
– „Потпредседник Клуба кога одреди председник Клуба замењује председника Клуба у свим правима и обавезама за време његовог одсуства“,
а сходно члану 58 Статута који ограничава овлашћена председника Клуба и свим горе наведеним члановима Статута ЖФК Црвена звезда који су прекршени и/или узурпирани од стране председника Клуба и осталих чланова клупског руководства, позивамо потпредседника ЖФК Црвена звезда, човека који је толико тога дао тој истој Црвеној звезди, великог патриоту, отаџбинског хероја и Амбасадора хуманости Мирослава Млинара и остале чланове Клуба којима је интерес ЖФК Црвена звезда на првом месту, а пре свега члана УО ЖФК Црвена звезда, једног од оснивача ЖФК Црвена звезда, некадашњег председника Атлетског клуба Црвена звезда, патриоту, некадашњег помоћника Министра за дијаспору у Влади Републике Србије, државног секретара у Министарству вера и дијаспоре и актуелног председника Матице исељеника и Срба у региону Миодрага Јакшића, као и барда српског глумишта и осведоченог Звездаша Ивана Бекјарева који је пре две године реизабран за председника Скупштине ЖФК Црвена звезда, да преузму руковођење клубом и ухвате се у коштац са свим нагомиланим проблемима до одржавања нове изборне Скупштине ЖФК Црвена звезда која ће се одржати сходно клупским статутарним члановима, а на којој ће клуб коначно добити руководство које ће радити једино и само у интересу ЖФК Црвена звезда и након које би клуб коначно могао да „уплови у мирну луку“ и да на основу свог рада гради нову знатно перспективнију будућност.
Такође позивамо и Спортско друштво Црвена звезда и Фудбалски клуб Црвена звезда да дају свој допринос решавању новонастале ситуације и евидентне кризе руковођења која прети не само да доведе до катастрофалних спортских резутата који су евидентни у претходне две године, већ и да доведе у питање сам опстанак клуба који се налази на ивици понора.

… јер Звезда је живот, све друго су ситнице.

Повезане вести

3 comments

Zoky авг 29, 2020 at 09:19

Frapirajuće…!!! Ostajem nakon svega bez teksta….strah me je da ću ostati i bez mogućnosti apsolutnog razmišljanja pri pomenu ove tematike….!!?? Pišče ovih redova…u jednom trenutku dođoste i do neosporavajućeg podatka….koji i te kako potvrđuje sudske odluke Prvog beogradskog suda o zabrani delovanja ŽFK Crvena zvezda…!!!! Još jedna blamaža,bruka …i odraz i dokaz nepismenih laprdatora…koji eto „osnovaše“ ovaj „klub“…!!! Stavih ove navodnike…jer klub niz godina NE POSTOJI…!!!??? Registracija „kluba“ je ništava….jer je i Statut NIŠTAV…!!! Krivi izrazi,kriva značenja i tumačenja….jer se ne radi o grešenju u tipkanju…nego daje sasvim drugo značenje i tumačenje…!!! Taj koji takve laprdancije ispisa…i za mnogo štošta izdrža „neadekvatnu“ kaznu….eto,napravi još gore stvari…ko zna koliko će ih se još otkriti….!!! Neispravan i NIŠTAV Statut ne daje pravo APR-u da registruje klub…sve dok se ne isprave nepravilnosti…!!! Očito je da se u ovom i ovakvom „PREDMETU“ ne zna ni ko kosi…a ko vodu nosi…!!! Te zaključujem: Ovo je sve „NAPRAVLJENO“ iznimno lakim moralom…obzirom na kompletan pristup materiji….apsolutno je prisutno NE IMANJE MORALA (…apsurdno je diskutovati o težini takvih morala!!??) „tvoraca“ nepostojećeg sportskog udruženja…!!?? Na zdravlje „osnivačima“…“razvojnicima“ i „unapređivačima“ ovog kluba u ovom trenutku…..neizlečivim pantljičarama ovog sporta i društva uopšte….teško izdrživim,ali prinudnim….nikada nismo niti ćemo biti svesni kakva nam zla prete…i kada ,na koji način će nas okupirati,savladati….mučiti…!!! Kada se pojave….onda nam je jasno….gde ih i na koji način ne SPREČISMO….!!! EPIDEMIJA blama hara ovom sportskom sredinom….kraj se jako teško nazire….!!!! A i malo ih je zainteresovano za trijumf…osim ove manjine,u čijim telima će uvek teći ta vrela crveno-bela tekućina…!!! Vera i nada u bolje sutra…umire poslednja…..

Reply
ĐOLE BARI 91 авг 28, 2020 at 21:53

ILI ULOŽITE NOVAC I DOVEDITE NAJBOLJE IGRAČICE IZ SRBIJE I 3-4 STRANE ILI UGASITE KLUB DA SE NE BRUKAMO

Reply
Звездаш авг 28, 2020 at 16:57

Бора Радука никада није био тренер. То знају сви који су макар мало били у београдском фудбалу.

Reply

Leave a Comment