Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Како смо победили Реал Мадрид

На дан оснивања Црвене звезде, забележена је једна од највећих победа у црвено-белој историји. На Маракани 4. марта 1987. године, у првој утакмици четвртфинала Купа Европских шампиона, савладан је Реал Мадрид резултатом 4:2.

Деведесет хиљада гледалаца на нашем највећем стадиону, на температури која је пала седам степени испод нуле, грејала је нада да ће се Црвена звезда на најбољи могући начин супротставити славном шпанском клубу, и стећи предност пред реванш који се 18. марта играо у шпанској престоници.

Тренер Црвене звезде, Велибор Васовић определио се за следећи састав: Стојановић, Кривокапић, Радовановић, Брачун, Елзнер, Јанковић, Ђуровић, Ђуровски, Цветковић, Стојковић, Мркела.

Наводно, играчи Реала су били неприпремљени за београдску зиму и на залеђени терен Маракане истрчали су у копачкама са 13 крампона (због којих су се клизали). Почетак меча је био урагански. Још се нису поштено ни загрејали, а Шпанци су већ два пута вадили лопту из мреже.

Играо се седми минут, када је капитен црвено-белих, Бошко Ђуровски затресао мрежу Мадриђана. Мркела је почео контру са средине терена, додао до Цветковића на левој страни, који је уз доста среће упослио Ђуровског, коме није било тешко да закуца лопту са петерца у мрежу Мадриђана. Експлозија Звездиних навијача, довела је атмосферу до усијања. Деведесет хиљада навијача је тада осетило да ће пасти круна мадридској екипи.

Само минут касније, десио се можда и преломни моменат на утакмици. После играња руком у шеснаестерцу, досуђен је пенал за Реал Мадрид. Одговорност је преузео Хуго Санчез, који је до тада био непогрешив са пенала. Међутим, фантастични голман црвено-белих Стојановић, успео је да прочита Санчеза и одбрани његов шут. Стојановић је овом одбраном дао велики ветар у леђа својим играчима.

Нови шок за Шпанце, уследио је већ у 11. минуту. Стојковић је са пола терена, милиметарски прецизним додавањем пронашао Ђуровића, који је на време изашао из офсајд замке, нашао се један на један са голманом Реала и послао лопту у мрежу. Био је то почетак као из бајке за наш тим. У 39. минуту, Реал се нашао у нок-дауну. Брачун је сјајно упослио Цветковића, који је обишао голмана Бујоа и пласирао лопту у мрежу. Резултатом 3:0 се отишло на одмор.

Наставак меча, донео је знатно бољу игру гостију. У прилог томе, говори чињеница да су на терен у наставку игре истрчали у патикама, како се не би клизали. Играчи Црвене звезде су се надали да ће им три гола предности бити огроман капитал пред реванш у Шпанији. Међутим, одбрана црвено-белих је заказала у 65. минуту. Сви играчи у црвено-белом дресу су били у том тренутку као залеђени. Лопта је скакутала око шеснаестерца, а Хуго Санчез је волеј ударцем затресао мрежу Стојановића.

Краљевски тим је дошао до ваздуха. Црвена звезда је нападала, имала своју игру и мора се напоменути да је то вече била знатно бољи ривал. Добра игра, крунисана је у 83. минуту, када је Бошко Ђуровски побегао одбрани Реала, лобовао голмана Бујоа, док је лопта скакутала ка мрежи, био је срушен. Судија Кит Хекет је оправдано показао на белу тачку. Одговорност је преузео Милан Јанковић, који је лопту послао у леву, а голмана Бујоа у десну страну. Велика радост свих којима је црвено-бела боја у срцу.

Чинило се да Црвена звезда има огроман капитал пред реванш, а онда је судија Хекет по трећи пут на овом мечу показао на белу тачку. У 87. минуту, срушен је Гордиљо, а Хуго Санчез је овога пута лопту шутнуо силовито у десни угао, голман Стојановић је био немоћан, и смањио заостатак свог тима на два гола минуса. Испоставило се да је овај резултат остао на снази до краја меча.

Победа од 4:2 над Краљевским клубом, дала је наду црвено-белима да ће се радовати после реванша. По завршетку меча, фудбалери Црвене звезде су били уморни, срећни, али и помало потиштени. Никако нису могли да забораве да су пропустили огромну шансу да сјајну игру крунишу још неким голом.

Температура је била минус 13, а ми у то време нисмо имали адекватну обућу за залеђен терен, па је наш економ Столе заоштрио крампоне Бори Цветковићу, Пиксију и мени како бисмо били стабилнији на терену. Зато смо их растурили у првом полувремену. У наставку су играчи Реала обули патике и зато су играли боље у другом делу меча. Ипак, пенал који је судија свирао уопште није постојао, а тим поготком олакшали су посао у реваншу, јер је два гола разлике знатно лакше достижно него три – рекао је капитен Црвене звезде, Бошко Ђуровски.

Хвалите играче, они заслужују све почасти. Сви ми смо у односу на њих грађани другог реда – истакао је тренер Црвене звезде Велибор Васовић.

The post Како смо победили Реал Мадрид appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

2 comments

dusan авг 22, 2020 at 22:13

bio sam na ovoj utakmici. bilo je hladno za sve pare. velika utakmica. ozbiljan tim. ozbiljan klub. ta zvezda nema veze sa ovom danas

Reply
Loki авг 23, 2020 at 00:37

Bracun odigrao utakmicu zivota, sve nase kontre iz kojih su pali golovi potekle su od njega. A mraz bio…katastrofa!

Reply

Leave a Comment