Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатЖенски фудбалНајновијеФудбал

Нови реми који нови пораз значи

Још недељу дана је протекло у ишчекивању било какве реакције од стране председника ЖФК Црвена звезда проф др Свете Мирковића на 11 питања која смо му јавно упутили, а која се односе на функционисање нашег клуба у претходном периоду, као и на општу забринутост за даљи опстанак самог црвено-белог женског фудбалског колектива. Током претходне недеље листа питања је проширена услед скандалозног дешавања на отварању нове сезоне када је вербално нападнут, слободно можемо рећи, најискренији навијач ЖФК Црвена звезда Слободан Анђелковић, али покушај „гурања под тепих“ свих актуелних проблема и даље је избор.

Са друге стране претходни викенд обележили су мечеви 2. кола елитног ранга српског женског фудбала у којем су наше девојке на београдској Ади Циганлији гостовале екипи земунске Слоге. Након просутих бодова на отварању сезоне у Борчи у дуелу за млађим земунским суперлигашем, овога пута нови бодови су бесповратно испуштени у „београдско море“. Екипа тренера Боре Радуке забележила је и други реми на старту шампионата и већ сада са четири бода заостатка за конкурентом из Суботице не само да су распршени било какви снови о високом пласману, већ се клуб налази можда и пред историјском сезоном, али на жалост историјском у крајње негативном контексту. И сам поглед на табелу суперлигашког каравана је поражавајући, јер црвено-беле заузимају осму позицију у такмичењу од десет клубова, а само желимо јавност да информишемо да наредног лета 2+2 екипе прелазе у нижи ранг, тј. два последњепласирана тима након прве фазе такмичења (18 одиграних кола) растају се од елите, а још два клуба ће након плеј-аута (додатних шест утакмица) „извадити визу“ за други степен такмичења за сезону 2021/22.

Један од највећих дербија српског женског клупског фудбала, а то су дуели између Црвене звезде и земунске Слоге свакако били, окончан је резултатом 1:1 и може се слободно рећи да је и овога пута играчицама Слоге припао „слађи део колоча“ пошто су оне на старту шампионата укњижиле три бода убедљивом победом 4:0 у Пожаревцу над истоименом екипом. Домаћа екипа до предности је стигла у 21. минуту сусрета, а мрежу Саре Цетиње затресла је Мина Чавић. Коначан резултат сусрета постављен је у финишу првог дела игре када је Нели Мбапе у 42. минуту поравнала на 1:1. Све остало и није вредно помена. Може се сада причати да су наше девојке оштећене и за једанаестерац који је судија Јелена Међедовић превидела, али два бода су изгубљена, па су изгубљена.

Оно што је евидентно, дугогодишња криза руковођења у којој се клуб налази, уз вишегодишњи упитан квалитет стручног рада проткан непланским селектирањем играчког кадра, ове сезоне очигледно долази на наплату. Када се свему томе дода чињеница да клуб не поседује своју омладинску школу из које би се црпели таленти за први тим и олако лишавање услуга неких од носилаца Звездине игре, а поједине девојке су у буквалном смислу и отеране из клуба, јасно је колико је светла садашњост клуба, а о перспективама је излишно и говорити.

Након сусрета на игралишту ФСБ-а на Ади Циганлији у појединим фудбалским круговима провејавало је чак и питање може ли се догодити да Црвена звезда наредне сезоне не буде део српске женске фудбалске елите. Лично мислим да се такав сценарио неће одиграти, али забрињава чињеница да би чак и у том случају клупски властодршци самозаљубљени у одраз сопственог огледала, кривца за тако нешто нашли негде другде и у некоме другом, а јасно је да би им овај портал био високо позициониран на листи криваца за неуспех.

За крај морамо напоменути да су у оквиру 2. кола националног шампионата некадашња играчица нашег клуба Ивана Трбојевић и дојучерашња чланица тзв. Звездиног другог тима Нина Матејић головима директно донеле бодове својим новим клубовима, па се мора питати како за њих није било места у овој и оваквој Црвеној звезди…

ЖФК Слога Земун – ЖФК Црвена звезда 1:1 (1:1)
Стрелци: 1:0- М. Чавић 21′, 1:1- Н. Мбапе 42′
Стадион: Игралиште ФСБ на Ади Циганлији
Главни судија: Јелена Међедовић
Помоћне судије: Александра Којовић, Зорица Жујовић
Делегат: Живка Комленац
ЖФК Црвена звезда: С. Цетиња, А. Шћепановић, А. Крстић, А. Савановић, М. Тенков, Н. Мбапе, Н. Николић, Ј. Аранђеловић, А. Поповић, Н. Миловић, А. Барјактаровић (од 82′ К. Павловић). Тренер: Бора Радука

– Табела Супер лиге Србије у фудбалу за жене:
1. ЖФК Спартак (Суботица) 6
2. ЖФК Слога (Земун) 4
3. ЖФК Машинац Трејс (Ниш) 3
4. ЖФК Колубара (Лазаревац) 3
5. ЖФК Пожаревац (Пожаревац) 3
6. ЖФК Војводина (Нови Сад) 3
7. ЖФК ТСЦ (Кањижа) 3
8. ЖФК Црвена звезда (Београд) 2
9. ЖФК Земун (Земун) 1
10. ЖФК Раднички 1923 (Крагујевац) 0

Наредног викенда у 3. колу СЛС-а екипа Црвене звезде дочекује на терену са вештачком травом стадиона „Рајко Митић“ екипу новог суперлигаша ТСЦ из Кањиже.

(Фото: ЖФК Слога Земун)

Повезане вести

1 comment

Kantar авг 19, 2020 at 19:54

Razmišljam o problemu u kontekstu prethodnih tekstova. Stavljam argumente na zamišljeni kantar, a tas ili teg nikako da prevagnu na svoju stranu. Biće da je skalamerija za merenje zarđala ili su mi informacije i argumenti slabašni…

Dvoumim se da li uopšte trebaju dve Zvezde – Darkova i ova Svetina? Možda ste i vi hteli reći da jednu treba ugasiti? Možda zbog te ideje o gašenju navijate za „stariju“ Zvezdu. Pitam se po kojoj logici je „Svetina“ Zvezda bolja od Darkove? Ili Darkova lošija od Svetine, posebno kada znamo da je „otac“ obe Zvezde – Darko!

S jedne strane poštenije bi bilo forsirati „mlađu“ Zvezdu B, jer je ona stigla pošteno tu gde jeste, za razliku od starije. S druge strane, čitajući vaš tekst, možda je umesnije pitanje kako Zvezda B u datim okolnostima može nositi ime i dres Crvene zvezde?! 

Na kraju ispada da nisu krivi Sveta i njegova kamarila. Više su krivi „zatucani zvezdaši“, oni koji su podržavali loša činjenja, oni kojima nisu bila važna pravila, istina i poštena igra … Važna im je bila samo Zvezda. Po svaku cenu. Posebno ako neko drugi treba da je plati…

U ovoj situaciji, kada je Zvezda protiv Zvezde, „zatucani zvezdaši“ ne mogu da se snađu, pa ću verovatno ja ispasti glavni krivac jer sam se usudio da mislim drugačije i kažem nešto što ne prija njihovim ušima. 
A ni vi nećete bolje proći. „Zatucani“ će urediti stvar onako kako njima odgovara. Po običaju to će opet biti na štetu fudbala. Nažalost …

Nisu krivci primitivci
Što su pokupili mast
Korov nikne digod stigne
Ma svaka njima čast
(Pesma: „Krivi smo mi“, Đorđe Balašević)

Reply

Leave a Comment