Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Човић: „Оџо је врбован у фебруару, па у мају. Нека јавност процени ко се понаша некрофилски“

Председник Кошаркашког клуба Црвена звезда мтс Небојша Човић гостујући на „Спорт клубу“ још једном је причао о смрти доскорашњег играча црвено-белих Мајкла Оџа.

Нигеријски центар је преминуо 7. августа током тренинга на стадиону Партизана, а први човек црвено-белих је истакао да породица кошаркаша, али и нигеријска амбасада захтевају потпуну истину.

Човић је такође нагласио да није истина да је Звезда дуговала Оџу пет плата.

– „Оџо је дошао у ФМП пред сезону 2017/18. Његов тадашњи менаџер Јован Брстина га је препоручио, а људи у ФМП су га скаутирали и на крају одлучили за њега. Када је дошао технички и тактички није био на не знам каквом нивоу. Био је пројекат класичне америчлке кошарке, Оџо је тада имао одређене проблеме када су му наши плејмејкери додавали лопте пролазила му је кроз руке, ударала у главу… Показао је велику посвећеност за рад, проводио много времена у сали са Владом Јовановићем. Касније када је прешао у Црвену звезду и даље је долазио у дворану у Железнику. Мајкл је био скроман добри џин, није био ни лукав ни покварен, радио је максимално, није калкулисао на тренинзима. Када је дошао у Звезду брзо се уклопио код тренера Милана Томића и напредовао. На крају сезоне 2018/19 отишао је у САД, месец и нешто је провео и оно што ме је изненадило је да у том периоду ништа није радио. Пред сезону 2019/20 параметри су му били изузетно лоши, покушао је да се поправи, али сезона није била на нивоу као претходна. Истицао му је уговор 30. јуна 2020. године и имали смо одређене разговоре око наставка сарадње. Млад човек, стварно велика несрећа… Морало је све да се предузме да се ово не догоди,“ истакао је Човић и наставио:

– „Када је дошло до прекида и отказивања сезоне, сви наши играчи су добили паузу и сви странци осим Оџа су отпутовали својим кућама. Био је овде када смо се окупили 12. маја и када су урађени комплетни прегледи и ПЦР тестирање. Био је негативан као и остали. У периоду од 12. маја до 15. јуна имали смо још два брза теста, трећи је био 15. јуна за све. Након тога нисмо имали контакт са Оџом, није се јављао ни докторима ни физиотерапеуту иако је имао обичај. У новембру 2019. почели су да га облећу други клубови. Легитимно је са нама ступио у контакт најпре Асвел, после и Монако, а Оџу је препуштено да донесе одлуку. Само хоћемо као морални људи да се тачно зна шта се догодило са Оџом. Грешку више не можемо да поправимо, али да се не понови.“

Председник црвенои-белих наглашава и да је у фебруару извршен притисак од стране неких других менаџера.

– „Мајкл је у међувремену променио менаџера, ми смо му у том периоду понудили наставак сарадње. Он је у сезони 2019/20 имао плату 250.000 долара. На основу прича да му се дугује, то није могуће јер је рок Евролиге 15. август. Као и свима другима биће измирена дуговања у том року. Понудили смо му за наредне две сезоне 350.000 плус 450.000 евра. Тада се појавио један од наших великих ривала, пошто се допадао њиховом бившем тренеру причало се да му нуди дупло. Нисмо постигли договор, још два пута смо разговарали. Касније се нисмо ни ангажовали ни интересовали.“

Човић истиче да су медији 7. августа контактирали клуб са питањем да ли је тачно да је Мајкл Оџо преминуо.

– „Појавиле су се дезинформације и ми смо се укључили. Кренули смо у проверу… У међувремену стигао је позив из Ургентног центра да ли неко може да дође да изврши идентификацију. Отишли су директор и доктор и нажалост идентификовали нашег доскорашњег играча. После се јавила његова породица, имамо моралну обавезу да урадимо све што је породица тражила од нас. Да извршимо одређене провере. Тек тада крећемо да проверавамо шта се догодило и долазимо до информације да је Оџо почетком јуна почео да осећа болове у грудима, да га мучи кашаљ, температура… Отишао је да се тестира и поклазало се да је позитиван. Он је 6. јула у „Белмедику“ урадио комплетну анализу, скенер, када је дошао имао је температуру 37,8. Урађен је рендген и констатовано да има упалу плућа десног плућног крила. „Белмедик“ му је препоручио да иде на Инфективну клинику, али није отишао. Добио је комплетну терапију у „Белмедику“. Следећа контрола 13. јула, урађен скенер грудног коша, који је показао на левом плућном крилу почетак упале. Он је 20. јула у „Белмедик“ дошао са информацијом да је негативан на ПЦР. Речено му је да дође 29. јула на контролу. Поново није била добра крвна слика. Кључни датум је 5. август, када је у „Белмедику“ на скенеру констатовано да је упала плућа примирена и да је завршио добрим делом са короном и да је почела да се ствара нека врста трајног имунитета. Није добио налаз да може да тренира и препоруку лекара да може да тренира, већ физичка активност умереног интензитета. То не значи тренинг, већ шетања по кући и напољу. Он је рекао да је 31. јула тренирао, потом 1. и 4. августа и рекао је да страшно брзо осећа умор.

После свега се догодио тај 7. август и не видим разлог зашто би се било шта мистификовало. Породица и нигеријска амбасада траже да се дође до потпуне истине шта се догодило. Оџо је врбован у фебруару, у мају месецу и сад ово пред крај. Појавила се лавина коментара људи. Чиме су се и на који начин препознали ја не знам. Није ривалитет да са човеком који је болестан направите такав приступ, а тек није ривалитет када то радите у фебруару. Нећу да се спуштам у блато и не желим да учествујем у ријалити варијантама. Нека људи процене ко се понаша некрофилски. Нико није желео да се ово догоди, али неко покушава да прави свој рејтинг нападајући без икаквог разлога. Тужилаштво је покренуло поступак, ми ћемо да сарађуијемо. Ко је тренирао, зашто би били анонимни људи који су радили са Оџом? То је могло да се догоди у било којој другој сали. Нико са њим није отишао у Ургентни центар,“ каже Човић за „Спорт клуб“.

(извор: sportklub.rs)

Повезане вести

Leave a Comment