Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Упознајте Еуропу, првог Звездиног ривала

Црвена звезда је сазнала име противника у 1. колу квалификација за Лигу шампиона, то ће бити представник са Гибралтара, екипа Еуропе, која је у претходној сезони суверено освојила титулу државног првака.

Они су у сезони 2019/20 успели да без пораза, са само једним ремијем, иза себе оставе првог пратиоца, екипу Сент Џозефс. О њиховој нападачкој супериорности говори то да су на 11 утакмица постигли чак 58 голова. Што се прошлосезонског учешћа у Европи тиче, били су део другог по квалитету такмичења, а зауставила их је пољска Легија у 1. колу квалификација (0:0, 0:3). Претходно су у прелиминарној фази успели да савладају андорску Сент Џулију код куће са 4:0, а упркос поразу у гостима од 2:3 – прошли су даље.

Од сезоне 2014/15 па до данас, сваке такмичарске године били су део европских квалификација, али су углавном учешће завршавали у првим колима. Осим у сезони 2016/17 када их је шведски Аик зауставио у 2. колу, након што их је ривал у оба меча савладао са 1:0. На укупно 16 европских мечева које су имали прилику да играју кроз историју, остварили су три победе, два ремија, а 11 пута су поражени.

Кључни играч у екипи је капитен Лиам Вокер, крилни нападач и стандардни репрезентативац Гибралтара, који је на 22 меча у претхдоној сезони постигао 23 гола у свим такмичењима, а тим је претежно састављен од фудбалера са шпанским пасошем. Врло важан за тренера Рафаела Ескобара, који је у каријери до сада водио само шпанске нижеразредне клубове, је и двојац из Гане. То су Квадво Поку, офанзивни везиста рођен 1992. године, који је и три пута носио дрес националног тима, а ту је и Ибрахим Ају, рођени брат далеко познатијих Џордана и Андреа, али и син Абеди Пелеа, својевремено голгетера Олимпика из Марсеја и учесника чувеног баријевског финала у ком је Црвена звезда постала европски шампион.

The post Упознајте Еуропу, првог Звездиног ривала appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment