Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновије

др Миљко Ристић о изненадној смрти Мајкла Оџа

Свет кошарке, али и спорта генерално, шокирала је у петак вест о изненадној смрти доскорашњег играча КК Црвене звезде мтс Мајкла Оџа. Овај 27-годишњи Нигеријац колабрирао је током индивидуалног тренинга у Београду, а хитна помоћ није могла да га спасе.

Претпоставља се да је Оџо доживео срчани удар и да је преминуо од његових последица. Ипак, шта је изазвало заустављање најважнијег мишића на телу неће бити познато без обдукције.

– „Изненадна срчана смрт код спортиста постоји откад се свет бави спортом. Нажалост, све је присутнија, јер је спорт постао нека врста моде. О изненадној смрти спортиста може да се прича сатима. Ту су већ донети неки закључци по питању превенције, не само у Србије. Има разних података, примера, постоји смрт код спортиста до 35. године где је узрок неки генетски фактор. Имате физиолошке поремећаје које неки пут није тако лако открити. Постоји и изненадна смрт после 35. године, по престанку бављења спортом, кад је реч о некој коронарној болести“ – објаснио је кардиохирург др Миљко Ристић за телевизију „Пинк“.

Ристић сматра да је неопходно да се изврше додатне анализе да би се утврдило шта се десило Оџу.

– „Што се тиче кошаркаша Оџа, он је типичан пример изненадне срчене смрти, разлози се не могу преко ноћи открити. Ту је потребно извршити обдукцију, да се провери кардиоваскуларни систем и дође до закључака“ – казао је др Ристић.

Повезане вести

Leave a Comment