Moja Crvena Zvezda
Featured Važne vesti Важно Најновије Остало Стони тенис

Слободан Тасковић: „Одлуке супротне законским актима могу нанети несагледиву штету“

Лето 2020. године као никада до сада остаће упамћено по бури која влада у српском стонотениском спорту. Љубитељи овог спорта и црвено-белог клуба већ су имали прилике да се на нашем порталу упознају са свим дешавањима који су се догодили након неодиграног финалног сусрета суперлигашког плеј-офа, а тим поводом наш стонотениски клуб јавности се обратио и са два саопштења које смо пренели у целини.

Сасвим је јасно да СТК Црвена звезда неће мирно прећи преко скандалозне одлуке СТСС-а којом је ничим оправдано шампионска титула додељена, поклоњена зрењанинском Банату, а о свим дешавањима овога пута говорио је за портал „stonitenis.org“ тренер нашег клуба Слободан Тасковић. Интервју дугогодишњег и актуелног тренера ТК Црвена звезда преносимо у целости:

Пре свега, морамо се осврнути на Саопштење СТСС у вези завршетка такмичења у Супер лигама. Како коментаришете овај званичан став Савеза након свега што се издешавало?

– ”Овим саопштењем СТСС ништа није рекао, сем што је описао дешавања. Поготово не оно што је суштина, а то је на основу ког члана ког правног акта је донета одлука о проглашењу Баната за шампиона? Наравно, није речено јер такав правни акт и не постоји. Донели су одлуку само на основу мишљења чланова Извршног одбора, а ако се тако одлучује, шта ће нам онда Статути, Правилници и Пропозиције ако се одлуке доносе на основу мишљења? Увек ће постојати незадовољства одлукама Савеза, али незадовољства због одлука која су у складу са законским актима Савеза су различита у односу на одлуке које то нису, као што је ова. Одлуке супротне законским актима могу нанети несагледиву штету Савезу и стонотениском спорту за разлику од оних првих.”

Запало нам је за око то што СТСС наводи да клубовима, па самим тим и вама, није нанета штета одлуком да Банат буде шампион. Да ли се слажете са Савезом?

– ”Никако! Лицемерно је тврдити тако нешто! Црвена звезда је све урадила у складу са донетим актима СТСС у погледу мера заштите здравља, а директно је оштећена одлуком Извршног одбора који је донео та иста акта. Цео поступак доношења ове одлуке је спроведен потпуно скандалозно. Прво, наглашава се да је електронска седница одржана 1. јула, а предлози за гласање су послати 2. јула, затим шест чланова је гласало 2. јула, а два члана 10. јула, чак осам дана након изјашњавања првих шест чланова. Шлаг на торти је ”хитност” седнице која је трајала 10 дана. То је незапамћено! Овакав поступак доношења одлуке од стране Извршног одбора је једна потпуна смејурија за сваког искреног спортског радника, незабележен до сада у историји мислим ни у једном Савезу икада.”

Све је јасно када је у питању законска страна, као клуб тражите своја права што је потпуно легитимно, међутим, како са спортске стране посматрате тренутна збивања?

– ”Ко год се имало разуме у стручни рад, јасно му је да када се десе ванредне околности на које се не може утицати и када се прави прекид тренинга и такмичења од скоро 3 месеца, па се исто настави, па поново прекине и исто не заврши – не може се као једино мерило вредности узети само последњи период. Мора се узети у обзир и анализирати цело првенство до момента коначне одлуке о прекиду.”

Шта мислите да је ИО СТСС требао да узме у обзир када је доносио одлуку?

– ”Доста ствари, набројаћу оне најважније. Завршетак првог дела првенства. Раднички и Црвена звезда су имали по 1 пораз, Банат 2 пораза. Црвена звезда је победила Банат у Београду а изгубила од Радничког у Новом Саду, док је Банат победио Раднички. Затим, стање у моменту прекида првенства и проглашења ванредног стања. Црвена звезда је у том моменту била најуспешнији клуб у Супер лиги са 1 поразом. Банат и Раднички су имали по 2 пораза. Онда, након паузе од скоро 3 месеца без тренинга и такмичења а пре самог његовог наставка не могу бити исти показатељи тренутног квалитета екипа као у моменту прекида истог. Неко је можда имао могућност тренирања у свом приватном простору док неко ту могућност није имао. Дефинитивно се требала узети у обзир и анализа завршетка регуларног дела лиге по убрзаном формату до почетка плеј-офа, као и резултати полуфинала плеј-офа и квалитет тих мечева и стање форме играча.”

Можете ли мало боље објаснити све параметре које сте претходно навели?

– ”Оно што хоћу да кажем, како је такмичење настављено 10. јуна а плеј-оф игран 27. јуна, није са стручно-спортске стране релевантно дати тумачање да је тих 15 дана једини реални показатељ квалитета у односу на све друге набројане аспекте посматрања лигашког такмичења. Нама је, као вероватно и другим клубовима, био приоритет да се играчи сачувају од повреда након паузе и достигну жељену форму тек за плеј-оф, као једину могућност освајања титуле. Због тога сматрам да ни са спортске стране није исправна одлука Извршног одбора. Замислите шта би се десило да је, на пример, Јосип колумбо знао пре почетка плеј-офа да ће се у случају прекида такмичења шампионом прогласити бољи из лигашког дела. Да ли би се онда играло женско финале?! Или, да се неким случајем уместо Баната у финале пласирао Спартак? Да ли би онда била донешена иста одлука у којој би Црвена звезда била проглашена прваком због бољег стања на табели? Против свих је правних и спортких норми а није ни нормално такмичити се а да се не знају правила унапред.”

Анализирали сте случај са правне и спортске стране. Шта је онда требао, по Вама, Извршни одбор да одлучи када је проглашење шампиона у питању?

– ”СТСС је по мом мишљењу имао само две законске солуције решавања овог случаја. Прву, да закаже нови меч у складу са чланом 8, последњи став анекса Пропозиција, и другу, да не прогласи првака. Једина одлука по мени, која није у складу са актима Савеза а да не наноси никоме штету је – да се због ванредних околности и специфичне ситуације због пандемије прогласе оба клуба за првака државе. Постојећа одлука је нанела штету само Црвеној звезди. Да смо неким случајем у обрнутој ситуацији ми као клуб сигурно не би прихватили титулу освојену на овакав начин. Предложили би Савезу (као што и јесмо у свом допису од 1. јула) да се игра нови меч, а уколико се не може одиграти нови меч или да се не прогласи првак или да оба клуба да буду проглашена шампионима, јер по реалним показатељима резултата током целе сезоне па до самог прекида једино је то реална опција у овим ванредним околностима.”

Више је него јасно да смо и поред чињенице да је СТСС донео „коначну“ одлуку о стонотениској Супер лиги за сезону 2019/20, далеко од коначног решења. Такође је сасвим јасно и да ће сва ова дешавања, посебно уколико се скандалозна одлука не ревидира имати далекосежне последице и питање је како ће нови шампионат уопште и започети, али СТК Црвена звезда мора истрајати у борби јер се истина одбранити мора.

5 1 vote
Article Rating

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x