Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоСтони тенис

Ново саопштење СТК Црвена звезда

Комплетна спортска и звездашка јавност добро је упозната са дешавањима који су уследили након неодиграног финалног сусрета плеј-офа стонотениске Супер лиге Србије између наше Црвене звезде и зрењанинског Баната. Тим поводом наш клуб се јавности обратио 13. јуна саопштењем које је имало велики одјек у јавности. Основни захтев руководства СТК Црвена звезда био је да Надзорни одбор СТСС-а изврши контролу законитости одлуке Извршног одбора донете на електронској седници од 1. јула, а достављене 10. јула. Надзорни одбор стонотениске кровне организације дана 17. јула састао се у Новом Саду и том приликом је утврдио следеће (прилажемо оригинал записник):


Поводом свега СТК Црвена звезда обраћа се јавности новим саопштењем које је потписано од стране Генералног секретара СТК Црвена звезда Жељка Божовића, а саопштење преносимо у целости:

– „Предмет: Саопштење након добијеног извештаја Надзорног одбора СТСС

Поштовани представници медија,

Након отказаног финалног меча Плеј офф-а између Баната из Зрењанина и Црвене звезде од стране Стонотениског савеза Србије и одлуке након тога да СТК Банат из Зрењанина буде проглашен прваком државе, Црвена звезда је упутила захтев Надзорном одбору СТСС да изврши контролу законитости одлуке Извршног одбора донете на електронској седници од 01. јула а достављене 10. јула.

Извештај са седнице Надзорног одбора СТСС од 17. јула Вам у прилогу достављамо.

У извештају Надзорног одбора установљено је следеће:

– Да је е-маил од стране канцеларије Стонотениског савеза Србије са предлозима и питањима упућеним члановима Извршног одбора на изјашњење за електронску седницу послат 02 јула у 11,37 часова, а електронска седница је одржана 01 јула како стоји у одлуци СТСС.

– Да су 4 члана Извршног одбора гласала истог дана када је и послат маил од стране канцеларије СТСС, дакле 02 јула и то: 4 гласа ЗА, 1 глас ПРОТИВ и 1 глас УЗДРЖАН, а да су 2 члана Извршног одбора гласала 10 јула, значи тек након 8 дана од гласања наведених 6 чланова Извршног одбора.

– У закључку стоји да је једногласан став Надзорног одбора да одлуку о прваку државе није могао да донесе Извршни одбор већ је то требало да учини Такмичарска комисија.

Из извештаја се види да је електронска седница Извршног одбора трајала читавих 10 дана, од 01-10 јула.

У члану 49 Статута СТСС у којима се дефинишу надлежности Извршног одбора стоји: “Извршни одбор може да доноси одлуке у хитним случајевима електронским путем“.

Са правом питамо: Какав то може бити хитан случај да би се доносио на електронској седници а да та иста хитност траје читавих 10 дана. Сматрамо да тако одржана електронска седница Извршног одбора нема законско упориште у Статуту. Наглашавамо да у Пословнику о раду Извршног одбора се не помиње ни могућност сазивања електронске седнице.

Такође се види да се нису поштовали рокови приликом сазивања електронске седнице. Остаје нејасно до када су чланови Извршног одбора морали послати одговор на послате предлоге. Ако се узме у обзир хитност случаја како и стоји у Статуту члан 49, онда логично да то не може бити дуже од 24 или максимално 48 сати од послатог маила (02 јула).

Остаје енигма који су мотиви и законске основе да се гласови 2 члана Извршног одбора верификују и прихвате као важећи након 8 дана од гласова преосталих 6 чланова Извршног одбора. То изазива сумњу да су се у том периоду могле дешавати разне договорне комбинације за тај 1 недостајући глас.

И поред једногласног става Надзорног одбора као органа који врши контролу законитости рада, да Извршни одбор није могао да донесе одлуку о проглашењу СТК Банат из Зрењанина за првака државе, Извршни одбор је на својој седници од 17 јула и званично верификовао своју одлуку са електронске седнице.

Према нашим информацијама на истој седници када је верификована одлука, г. Милан Фодора члан Извршног одбора који је иначе био један од 5 чланова који је гласао за поменуту одлуку на електронској седници (гласао 2 јула) изјавио је да је био ОБМАНУТ мислећи да су предлози са питањима које су послата из канцеларије савеза на изјашњење члановима Извршног одбора за електронску седницу у складу са актима савеза. Након свега уверен је да то није тако, да сматра да Извршни одбор не треба да ради на овакав начин и поднео је неопозиву оставку на место члана Извршног одбора.

Након добијеног извештаја Надзорног одбора сматрамо да одлука Извршног одбора донета на електронској седници од 01. јула не само да нема упориште ни у једном правном акту Стонотениског савеза Србије што смо већ раније говорили већ је и спроведена на потпуно нелегалан начин.

Црвена Звезда је клуб са традицијом и резултатима. Не дозвољавамо никоме да понижава и урушава наш рад. Нећемо одустати док све не истерамо на чистину.

Спортски поздрав“

Након свега, у закључку би могли само да поставимо два питања која су од јавног значаја. Прво се односи на начин одржавања електронске седнице ИО СТСС-а на којој је наводно донешена одлука, а која је трајала у периоду од 1. до 10. јула. Намеће се питање каква је то електронска седница која континуирано траје десет дана? Друго се односи на само гласање, где би коначно неко морао да објасни ко је, како и када гласао за донешену одлуку.

Оно што је јасно, стонотениско лето у Србији биће никада „интересантније“, али оно што је сасвим јасно СТК Црвена звезда неће одустати од борбе за истину јер овакве закулисне радње не могу и не смеју да прођу.

Повезане вести

Leave a Comment