Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Терзић: Крећемо у нове победе

Шампион Србије кренуо је данас са припремама за предстојећу сезону, а Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде, је пред нове изазове изразио највише амбиције, а говорио је и на бројне теме попут прелазног рока, младих играча као и финансија.

850терза.jpg

– Наш циљ јесте шампионска титула и то смо предочили нашим играчима. Крећемо у нове победе. Никада у историји Црвена звезда, а то је 75 година, није освојила четири шампионске титуле у низу. Ово ће бити једна велика шанса да ови играчи уђу у историју Црвене звезде и да освоје шампионску титулу. Сигурно је да ћемо то и остварити. Урадићемо све да се у наредном периоду наши навијачи радују, да Звезда освоји титулу првака, као и да уђемо у неко европско такмичење. Рекао сам играчима да морамо да навикнемо и научимо да живимо са овим вирусом. Не знамо до када ће ово трајати, вакцина и лек се не назиру. Морамо подићи ниво свести и одговорности, пре свега према свом здрављу, најближима и Црвеној звезди. Имају забрану кретања осим стадион-кућа. Било какав одлазак у ресторане, непотребан дружења све је забрањено. Биће казни ко их прекрши, јер се суочавамо са опасним вирусом и морамо бити одговорни  – започео је Терзић.

Генерални директор Звезде је открио и колико је клубу потребно новца од излазних трансфера.

– Ми планирамо да остваримо око 10 милиона евра кроз трансфере овог лета. То је наш план, али не знамо да ли ћемо успети. Пре свега, зато што не знамо како ће се понашати тржиште. Сви знамо да је првество требало да се заврши 23. маја по календару УЕФА у свим шампионатима и да играчи добију слободно до првог јуна, за када је заказано окупљање репрезентативаца за Европско првенство. Међутим све то је померено, цео процес касни, а тако ће и прелазни рок трајати три месеца. Свесни смо сви да је ова пандемија направила штету светској економији, све се то као систем спојених судова прелива и у фудбалски бизнис и питање је шта ће бити са трансферима овог лета. Онако како се мени сада чини, а сваког дана смо у контакту са европским клубовима, све мирује и велика је непознаница како ће се тржиште понашати јер се овој пандемији не назире крај.

У случају одласка младих играча, Терзић је рекао како ће клуб решити проблем бонус играча.

– Морам, пре свега да изразим задовољство, што је ФСС донео одлуку да два млада играча испод 21 године буду у стартној постави. Мислим да ће то отворити велики простор за младе фудбалере. Црвена звезда је много уложила у Омладинску школу и продукт тога је велики број квалитетних играча. Ми сваке године улажемо у Омладинску школу око три милиона еура и нису Гаврић или Вељко Николич случајно ту где јесу. Пре тога, наравно, имали смо много бисера. Звезда има велики број младих играча – Гаврић, Николић, Петровић, Радуловић, Крстовић, Ераковић. Имамо шест младих играча који су прошли Омладинску школу, сем Петровића и Крстовића, и који су преко Графичара стасали за први тим Црвене звезде. Мислим да је Звезда у најбољој позицији, по питању новог правила о два млада играча, од свих клубова  у Србији, јер мислим да имамо шест најквалитетнијих фудбалера који могу да одговоре захтевима Дејана Станковића.

Терзић је открио како ће изгледати трансфер политика нашег клуба у наредном периоду.

– Странци су донели огроман квалитет Црвеној звезди. Овде сам шест година, због короне нисам могао да одржим конференцију за штампу поводом тога, а желео сам да направим брифинг са свим медијима, да направимо једну ретроспективу протеклих шест година. Могу да се захвалим странцима који су оставили озбиљан траг у Звезди и мислим да су они ударали темеље данашње, модерне Црвене звезде ту мислим пре свега на Ибањеза, Вијеиру, Доналда, Ле Талека, Кангу и Боаћија који су стварно били прави лидери и вође. Они су уградили себе у огромне успехе кроз четири шампионске титуле, као и европске резултате Црвене звезде. По прописима ФСС можемо имати укупно четири странца на терену и на клупи. У овом моменту сигурно је да имамо довољан број странаца, али је реално очекивати да неко оде. Прошле године смо имали више него што је било потребно и то јесте била грешка, која ипак није направљена смишљено, већ смо очекивали одлазак неких странаца и с обзиром да је календар био пренатрпан нисмо могли да чекамо да продамо Боаћија па да доведемо Томанеа, већ смо прво довели Португалца да би отишао Боаћи. Врло добро знамо да је и уговор за Бена са арапским клубом већ био потписан, па се због неспоразума Бена и председника тамошњег клуба то изјаловило. Било је ту неких реалних проблема  због чега смо дошли до броја од осам странаца. То је један од разлога што неки од њих нису ни показали свој прави ниво квалитета. Јавност се такође и обрушила, без неких разлога, на квалитет тих играча, поготово на Ла Пару који је пет година играо у Премијер Лиги и Чемпионшипу. Међутим, играч није играо у домаћем првенству, без икаквог ритма и форме играо је јаке утакмице против Тотенхема и Бајерна и наравно није пружио квалитет који он има. То су све последице огромног броја играча и признајем да је то грешка , али кажем да је тај број играча направио јер смо очекивали одласке, а нису се десиле. Међутим сви ти играчи су донели шампионску титулу, велику разлику у односу на Партизан и тих 14 бодова разлике у односу на вечитог ривала је последица и великог броја играча, јер је Милојевић могао да ротира и прави баланс. Што се тиче странаца нећемо доводити никог, док не неко не оде. Имамо Санога од којег много очекујемо. Мислим да неће бити много активан овај прелазни рок пошто имамо сачуван играчки кадар од прошле године. Отишао је Марин, али су дошли Саного, Спиридоновић, Катаи, као и Гаврић и Николић.

Генерални директор није желео да открије имена потенцијалних појачања у нападу.

– Стил Црвене звезде је да не никад не говори о потенцијалним појачањима тако да ћу и овог пута прекочити тај одговор. У овом тренутку имамо четири нападача то су Павков, Боаћи, Томане и Крстовић. Тако да нема потребе да се доводи центарфор. Међутим, реално је очекивати да оду пре свега Боаћи или Павков, дуго су у клубу, можда је дошло и до засићења, а и Звезди је потребна свежа крв. Свакако прво треба да оде неко од њих двојице, или обојица , да би дошао нови центарфор. Наш спортски сектор и скаутинг има списак потенцијалних нападача које анализирају са Дејаном Станковићем и стручним штабом, тако да ћемо донети најбоље решење.

Терзић је говорио и око доласка младог Филипа Станковића из Интера, као и да ли у случају одласка Милана Родића постоји замена на позицији левог бека.

– Разговарали смо са Дејаном Станковићем око доласка његовод сина Филипа. Видећемо, у овом моменту имамо Борјана, Васиљевића, Катића и најмлађег Марка Ћопића. У складу са одласцима сигурно је да ћемо реаговати. У случају да или Борјан или Васиљевић напусте наш клуб, довели би Филипа Станковића, али отом потом. У овом тренутку није тема. Имамо два лева бека – Родић и Хајдин. Скаути прате све играче на свим позицијама, имамо предлоге. Моја велика жеља је да Родић остане, јер мислим да је највећи квалитет Звезде задња линија – Борјан и ове четири позиције – и мислим да Звезда дуго није имала тако чврсту и квалитетну одбрану.

Звездан Терзић је изнео и своје мишљење на проширење Суперлиге Србије, у којој ће се ове сезоне такмичити 20 екипа.

– Црвена звезда је најквалитетнији клуб и тим у Србији и наравно да се без проблема може прилагодити на сваки систем такмичења. Било да је то 12 или 20 клубова, то није проблем. Због ове пандемије и кризе можда је било најрационалније овако поступити. Генерално, мислим да лига од 20 тимова није добра у нашој земљи на дуже стазе, најбољи модел по мени је лига од 12 клубова и трокружни систем. Звезда ће инсистирати да се кроз годину, две кроз систем такмичења, смањивањем броја клубова, ове сезоне испада шест екипа, доћи до лиге од 12 клубова јер је то најбоље за Суперлигу.

Терзић се осврнуо и на ситуацију са Кањасом, а демантовао је да има разговора са Александром Пријовићем као и да неће бити довођења централних дефанзиваца.

– Дејан Станковић не рачуна на Кањаса и тражимо решење да споразумно раскинемо уговор. Са Пријовићем не разговарамо јер имамо четири нападача, а нисмо ни причали. О штоперима уопште не размишљамо. Поносни смо на нашу одбрану. Имамо четири врхунска играча на тој позицији. Мислим да Дегенек, Милуновић, Панков и Бабић заслужују пуно поверење. Долази нам и Страхиња Ераковић који је био најбољи играч Графичара, био је капитен и лидер, ту је од петлића, и много очекујемо од њега. Нарочито што ће имати простора да игра тако да Ераковић као пети штопер може бити део и неког стартног тандем штопера, тако да неће бити довођења нових централних дефанзиваца.

Било је приче и око смањења плате играчима и читавог проблема око пандемије корона вируса.

– Ништа неће бити као што је било. Сведоци смо светске економске кризе и пандемије корона вируса. У ауторском тексту који сам написао у априлу месецу и рекао да ће криза оставити несагледиве последице и на фудбал. Ми смо од јануара имали минималне приходе, а расходи остали исти. Питање је како ће се понашати тржиште. Од 40 до 50 одсто наших прихода остварујемо преко трансфера. Ми смо остваривали озбиљан износ и од улазница, нарочито од Лиге шампиона и Лиге Европе. Морамо рачунати да ћемо имати много мање приходе од досадашњих. Сви клубови у Европи остварују највеће приходе од ТВ права док ми не. Морамо се прилагодити новонасталој ситуацији. Ми шест година, колико сам ја ту, на крају сваке године предајемо позитиван финансијски извештај. Осим што смо освојили четири шампионске титуле, играли Лигу Европе и две Лиге шампиона, Црвена звезда је за време мог мандата у огромном финансијском плусу. Биће болних резова. Већ смо смањили плате 20 одсто свим запосленим на челу са мном. У три месеца, када није било активности, смањили смо плате играчима 50 одсто. Сигурно је да ће бити смањен играчки кадар и да ћемо се са неким играчима. Биће и смањење плата, и играчи треба да схвате да то није ничији хир већ потреба да би клуб опстао. Као што је био случај пре годину или две када је клуб остваривао изванредне приходе, а сви ти играчи су имали важеће уговоре, управа их је звала и на нашу иницијативу смо им подигли уговоре, ту спадају сигурно осам или девет играча. То смо радили због остваривања прихода као и њихових добрих игара и резултата. Као што су то прихватили, морају и ову ситуацију сада. Разговараћемо са њима и очекујем да ће то он ии прихватити. То раде сви клубови раде и у Европи, мораћемо и ми.

Из табора неколико суперлигаша стижу индиције да би могли да се уклјуче у трку за титулу, а Терзић не крије да би то и волео.

– Многи клубови већ годинама најављују борбу за титулу. Ја бих искрено волео, као човек фудбала и спорта, да се појави неко ко може да угрози Црвену звезду и Партизан. Има неких назнака да то може бити Војводина као клуб из великог града. Показује то и Чукарички који има једну организацију и потпуно другачију власничку структуру у односу на све остале клубове. Волео бих да ту буде и Раднички из Ниша. Свакако ће Звезда и Партизан бити главни фаворити за титулу. Мора много ствари да се поклопи, пре свега на улагања осталих клубова. Искрено мислим да би била сјајна ствар и за наш клуб да се неко укључи у трку за титулу, јер ће се играчи развијати на много квалитенији начин ако би имали квалитетнију лигу.

Многи покушавају да оспоре Звездину тречу титулу заредом, а наш директор је то детаљно објаснио.

– Свесни смо да победа у дербију навијачима значи много. Наравно да не прија пораз од 1:0, као што не прија ни пораз Ливерпула од Манчестер Ситија са четири гола разлике, али ако је тај пораз бацио сенку да титулу коју је освојио Ливерпул, онда је и пораз и у купу бацио сенку и на нашу. Четири шампионске титуле, у току мог мандата, освојене су убедљиво и то са скоро 100 бодова укупне разлике у односу на Партизан. Ови успеси које је Звезда направила ће остати уписани златним словима у историју нашег клуба. Можда су у датом тренутку навијачи незадовољни, али видећете са неке друге временске дистанце да нисмо ни свесни какве је успехе Црвена звезда остварила у протеклом периоду. У дану када сам дошао у Црвену звезду, а то је 19. јун 2014. године, да сам некоме тада рекао да ћемо у наредних шест година освојити четири титуле, да ћемо играли Лигу Европе и две Лиге шампиона људи би рекли да нисам нормалан. То нико није веровао осим мене и мојих најближих сарадника. Данас, шест година касније они дају себи за право да критикују све ово што смо урадили у овом период – подвукао је Звездан Терзић.

Повезане вести

3 comments

ĐOLE BARI 91 јул 11, 2020 at 17:20

ZAŠTO STE MI UKLONILI KOMENTAR ? ŠTA JE OVDE UVREDLJIVO ?

Reply
ĐOLE BARI 91 јул 11, 2020 at 17:11

OBAVEZNO ZADRŽATI BORJANA KOJI IMA 90 % ZASLUGA ZA SVE NAŠE USPEHE ,STANKOVIĆ NEKA SINA ŠALJE U GRAFIČAR NA KALJENJE. PRODATI BOAĆIJA,JOVANČIĆA,JOVIČIĆA,TOMANEA,PAVKOVA,DOVESTI OBA BEKA,DVA ŠPICA RAZLIČITIH KARAKTERISTIKA I OFANZIVNOG VEZISTU. ŠTO SE OMLADINACA TIČE TO SU PRAZNE PRIČE,ZAR ĆE NJEGOŠ PETROVIĆ,RADULOVIĆ,VELJKO NIKOLIĆ I SL DA NAM IGRAJU EVROPSKE MEČEVE ??? KAKVE SU TO GLUPOSTI ? DOVEDITE 3-4 ISKUSNA IGRAČA U SUPROTNOM U OVOJ SITUACIJI BEZ PODRŠKE NAVIJAČA ISPADAMO ODMAH I VRAĆAMO SE 10 GODINA UNAZAD .

Reply
ĐOLE BARI 91 јул 11, 2020 at 18:32

ZABORAVIH,KRSTOVIĆA,BABIĆA I GAJIĆA TAKOĐE POD HITNO PRODATI

Reply

Leave a Comment