Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

Из архиве – Титула са Шекијем из 1990. године

У сезони 1989/90, Црвена звезда је освојила 17. титулу шампиона државе. Оно што је карактеристично за ово првенство било је то да је и после 21. кола, Црвена звезда заостајала три бода и мало ко је веровао да црвено-бели ту предност могу да надокнаде. Међутим, тим који је састављен од звезда југолсовенског фудбала, на челу са тренером Драгославом Шекуларцем, потврдио је класу и заслужено освојио шампионску титулу.

Црвена звезда је последњу утакмицу одиграла против Спартака. Пред 40 хиљада гледалаца, који су направили праву бразилску атмосферу. Шампиони су били спремни да прославе титулу. Тренер Драгослав Шекуларац, на терен је извео следећи састав: Стојановић, Јурић, Маровић, Канатларовски, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Савићевић, Панчев, Стојковић, Шабанаџовић.

Почетак меча је био сјајан. Само шест минута требало је фудбалерима Црвене звезде да дођу до предности. Акција Просинечки-Стојковић-Панчев била је брза, тачна и ефикасна. Само седам минута касније, Црвена звезда је дошла до предности од 2:0. Са око 20 метара, Роберт Просинечки је упутио неодбрањив шут који је завршио иза леђа голмана Спартака Варводића. Црвена звезда је нападала и имала теренску иницијативу, а таква игра је крунисана у 43. минуту. Драган Стојковић Пикси је сјајно упослио Дејана Савићевића, коме није било тешко да постигне девети гол у сезони. Друго полувреме, протекло је у тактизирању црвено-белих за финале купа које се играло у суботу.

Тренер Драгослав Шекуларац је из игре извео фантастичног Роберта Просинечког и Савићевића, а убацио Стошића и Мркелу. У наставку, фудбал је био у другом плану, будући да се на трибинама одвијала много занимљивија утакмица. Навијачима Црвене звезде, обезбеђење је одузело транспаренте, јер се према прописима УЕФА, на ободу стадиона могу налазити само рекламе. Дошло је до протеста најватренијих присталица црвено-белих, који су напустили северну трибину пре краја утакмице. Резултат је до краја остао непромењен, а наш тим је победом ставио круну на врло успешну сезону.

Црвена звезда је у сезони 1989/90 срушила рекорд по броју постигнутих голова у првенству – 76, а Панчев је са 25 голова постао најбољи стрелац свих времена у једном шампионату.

The post Из архиве – Титула са Шекијем из 1990. године appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment