Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКуп СрбијеНајновијеФудбал

У сусрет полуфиналу Купа Србије

Црвена звезда у среду од 20 часова гостује екипи Партизана у оквиру полуфинала Купа Србије.

Изабранике Дејана Станковића очекује нови изазов. Овога пута, наш тим укрстиће копља против вечитог ривала 200. пут, рачунајући сва такмичења. Звезда ће победом у среду имати прилику да дође на корак од освајања купа, и дуго очекиване дупле круне, која би обрадовала све звездаше.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

До сада смо се са екипом из Хумске састали 162 пута и из тих дуела имамо позитиван скор. Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на њиховом терену резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.

Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом. Црвено-бели су од укупно 162 утакмица у националном шампионату победили 64 пута уз 227 постигнутих голова, 51 пут до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана завршен је нерешеним резултатом 0:0, одигран у оквиру 24. кола Суперлиге Србије.

Најтрофејнији српски клуб много је успешнији у полуфиналима од Партизана. Тим из Љутице Богдана од 15 утакмица победио је 12 пута, а од тога се осам пута пласирао у финале Купа Србије. Претходна два полуфинала играла су се на два меча, што се десило укупно четири пута. Кад су борбе за финале биле сведене на једну утакмицу, Црвена звезда је била успешнија пет пута, а Партизан само једном.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Наши играчи истичу колико им значи подршка са трибина. Зато је битно да се на сутрашњем мечу појаве у што већем броју и подрже пулене Дејана Станковића у походу ка шампионској титули. Карте за меч са вечитим ривалом можете купити на благајни нашег стадиона сутра од 10 до 19 часова за северну и западну (бочни део до севера) трибину.

Директан пренос утакмице против Партизана можете пратити на каналу Аренаспорт 1 са почетком од 20 часова. Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше момке и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на сваком мечу из минута у минут, као и на званичном Твитер профилу.

ФОРМА ЕКИПА

Изабраници Дејана Станковића освојили су шампионску титулу. Овог пролећа су пред нашим играчима “падали” Чукарички, Војводина, Мачва, Напредак, Радник, али ни Инђија ни Партизан нису нашли кључ за победу против црвено-беле екипе. Наш тим је освојио 21 бод у пролећном делу првенства и налази се на првом месту са 75 освојених бодова. Екипа Партизана је у претходних пет мечева уписала три победе, реми и пораз, а тренутно се налази на другој позицији са 61 освојених бодова.

РЕЧ ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА

Шеф стручног штаба нашег тима истиче да је екипа спремна за 200. дерби, као и да верује да ће фудбалери изаћи храбро на терен са жељом да се надмећу.

Имали смо времена после Радника да одморимо. Дерби долази у право време, за Црвену звезду, играче, мене. Већ је 200. дерби, време баш брзо пролази. Нема ту посебних очекивања, мораш да будеш прави, да уђеш у утакмицу као да је последња. Мечеви са Партизаном увек носе дозу изненађења, а ја се надам да ћемо ми бити ти који ће изненадити. Спремни смо, знамо шта наш чека, морамо да будемо храбри – рекао је Станковић.

НАЈБОЉИ ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Екипа Партизана састоји се од одличних појединаца, како младих тако и искусних фудбалера. На голу је бивши репрезентативац Владимир Стојковић. У одбрани се налазе млади Страхиња Павловић и искусни суперлигашки штопер Бојан Остојић, док по боковима дејствују Немања Милетић и Слободан Урошевић. Везни ред чине Саша Зђелар и најбољи појединац црно-белих Бибарс Натхо, док је испред њих Сејдуба Сума. По крилима се налазе два изразито брза фудбалера Лазар Марковић и Такума Асано, док у самом шпицу напада делује Умар Садик, један од најбољих стрелаца лиге. Поред њих шансу очекују млади Филип Стевановић и Лазар Павловић, као и Бојан Матић.

СУДИЈА МЕЧА

Главни арбитар полуфиналног меча са Партизаном је Новак Симовић из Ловћенца. Помагаће му Милован Ристић и Далибор Ђурђевић.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Први пут дерби је под рефлекторима одигран 7. маја 1972. а то је био јубиларни 50. сусрет два тима, а 37. вечити дерби игран 5. децембра 1965. године је први меч Црвене звезде и Партизана који је преношен на телевизији.

Звездина највећа победа остварена је 17. новембра 1968. у оквиру 43. дербија када су црвено-бели славили резултатом 6:1.

Једини гол директно из корнера постигао је у 81. првенственом дербију Драган Стојковић.

Први дерби који је завршен без голова је одигран 1. октобра 1961. и то је био 29. сусрет вечитих ривала.

Рекордна посета је забележена 7. новембра 1976. и тада је наш тим славио са 1:0, а на трибинама Маракане било је око 100.000 гледалаца, од чега 90.142 са плаћеним улазницама.

У првом и једином вечитом дербију одиграном без публике 1. марта пре 12 година – Црвена звезда је савладала Партизан резултатом 4:1. Посебно се истакао двоструки стрелац Сегундо Кастиљо, а погађали су још Дејан Миловановић и актуелни помоћни тренер у стручном штабу Дејана Станковића – Ненад Милијаш.

Ово ће бити 200. окршај у свим такмичењима између Црвене звезде и Партизана.

ДРУГО ПОЛУФИНАЛЕ

Среда, 10. јун:

Чукарички – Војводина од 17 часова.

The post У сусрет полуфиналу Купа Србије appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment