Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоЕвропска такмичењаИсторијаНајновије

Пре седам година црвено-бели су покорили Европу

Дани славља за Црвену звезду – познато је да се 29. маја обележава годишњицу освајања европске титуле у фудбалу, а 1. јуна у ватерполу!

На данашњи дан пре седам година ватерполо клуб Црвена звезда остварио је највећи успех у својој историји подизањем трофеја ЛЕН Лиге шампиона. Био је то први европски трофеј за црвено-беле који су само неколико година пре тога били у катастрофалној ситуацији због чега је дошло и до гашења.

Ипак, прво се Првој А лиги Србије прикључио клуб под именом Црвена звезда Вет, од сезоне 2012/13 је преименован у БВК Црвена звезда и одмах се попео на кров Европе.

У клуб су дошле велике звезде попут Андрије Прлаиновића, Николе Рађена, Душка Пијетловића и Дениса Шефика, на клупу је сео легендарни Дејан Савић, а све је ишло узлазном путањом… Звезда је победила Партизан у дербију после две деценије, освојила је Куп Србије победом над црно-белима, док је велику битку у првенству водила и са амбициозним Радничким, али је дошла до трофеја.

Највише енергије усмерено је на Лигу шампиона где је Звезда успешно прошла групу, иза Југа, да би потом побеђивала Егер и Сегед, а завршни турнир организован је на Бањици у Београду. Прво су изабраници Дејана Савића победили Барселонету (9:5), да би их у финалу чекао стари ривал из Дубровника.

Хрвати су повели брзо, дошло је до преокрета Звезде, која је потом одржавала предност и преко Страхиње Рашовића и Душка Пијетловића одвојила се први пут на два разлике (5:3).

Југ се није предавао и преокренули су на 6:5, међутим пред почетак финалне деонице изједначио је Виктор Рашовић (6:6). Вапенски је довео Звезду у вођство, изједначио је Бошковић, да би гол за тријумф постигао Марко Аврамовић (8:7).

Није то био и последњи потез на мечу пошто је сјајни голман Денис Шефик одбранио још неколико покушаја Дубровчана и означио велико славље за бројне навијаче Звезде на „Бањици“.

Ипак, та генерација Звезде није још остала на окупу…

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЈУГ 8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1)
ОТВОРЕНИ базен: „Бањица“. Гледалаца: 4.500. Судије: Капути (Италија) и Ставридис (Грчка). Играч више: Ц. звезда 8 (5), Југ 7 (2). Два играча више: Југ 1 (1)
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Шефик ( 15 одбрана), Страхиња Рашовић 1, Рађен 1, Ивошевић, Милићевић, Пијетловић 2, Аврамовић 1, Виктор Рашовић 1, Ранђеловић, Вапенски, Прлаиновић 1, Стојчић, Драксимовић.
ЈУГ: Бијач (7 одбрана), Врањеш, Бошковић 2, Јановић 3, Јоковић 1, Азеведо, Марковић, Бушље, Карач, Добуд 1, Ивовић, Мацан, Павловић.

(извор/фото: mondo.rs)

Повезане вести

Leave a Comment