Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Актуелни тренутак ЖФК Црвена звезда

Суспензија свих спортских такмичења која је услед светске пандемије вируса COVID-19 ступила на снагу 15. марта, одлуком Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије прерасла је и у коначни прекид такмичења када је у питању женски фудбал у Србији за сезону 2019/20. Остварени резултати закључно са 15. мартом проглашени су за коначне и активности свих женских фудбалских клубова су прекинути до старта припрема за наредну сезону.

Колико год овакав епилог био очекиван, а свако ко иоле познаје дешавања у овом сегменту фудбалске игре могао је и да их наслути још пре више од месец дана, доводи до великог знака питања опстанак како клубова, тако и женског фудбала уопште. Да подсетимо, последње коло јесењег дела шампионата одиграно је између 22. и 24. новембра претходне године. Након пуна два месеца зимске паузе настављен је пролећни део шампионата у којем су до суспензије одиграна још по три сусрета у оквиру суперлигашког каравана. Још тежа ситуација је када је у питању други степен такмичења. Прволигашки клубови су након више од четири месеца зимске паузе одиграли само једно пролећно коло и поново су отишли на паузу. Сходно свему наведеном долази се до закључка да ће проћи готово пуних девет месеци у којем како клубови, тако и играчице неће бити у озбиљном тренажном и такмичарском ритму. Самим тим доводи се у питање и сам опстанак клубова јер је јасно да нити један спонзор, којих и овако нема много, нема никаквог интереса да улаже у нешто што не функционише. Јасно је да ће оваква ситуација довести до многобројних радњи „испод жита“ и да ће сви они „заљубљеници у одраз сопственог огледала“ гледати само своје личне интересе.

Због свега тога, можда би ово био прави тренутак да сагледамо актуелну ситуацију у црвено-белом женском фудбалском колективу и пробамо да пронађемо којим путем би клуб могао и требао да крене како би избегао све турбуленције.

ЖФК Црвена звезда је након статистички најлошије сезоне у историји клуба, ушао у нови циклус такмичења са амбицијама које су биле дијаметрално супротне од онога што се заиста и могло. Сезону 19/20 обележиле су амплитуде услед којих је клуб, слободно се може рећи, био на ивици понора и таман када се ушло у неке можда „мирније воде“, када је све у клубу добило неку константу дошло је до онога на шта се није могло рачунати. Сада се дефинитивно може рећи да је клуб стигао до раскрснице пред којом се налазе три пута. Сви ти путеви воде до истог циља, али су препреке различите и треба добро поразмислити којим правцем кренути…

– Пут бр. 1 (вероватно најједноставнији, али зато и најнереалнији):

Уколико би клуб кренуо овим путем током предстојећег лета јасно је да би са једне стране њиме било најлакше стићи до жељених резултата. Услов за тако нешто је финансијска потпора (читај: проналажење донатора) којом би клуб могао прво да одабере неопходне актере из постојећег играчког кадра, а затим да се окрене довођењу искусних домаћих играчица у свим линијама тима. Њима би се придружиле и проверене странкиње које би одмах доносиле превагу на терену и могло би се кренути у остварење зацртаних циљева.
Колико год све ово лепо звучало јасно је да велики проблем представља проналазак оних који би финансијски испратили овакав пројекат. Па чак и да се они нађу увек постоји претња да се на оваквом путу налети на неку рупу, или да неко изнутра или блиске околине убаци клипове у точкове чиме би се изгубила управљчка контрола што би довело до несагледиве штете која би вероватно имало и катастрофалне последице за клуб у сваком смислу.
Због свега наведеног овај најлакши, али и најреалнији пут не треба више ни разматрати.

– Пут бр. 2 (онај којим годинама крећемо, али не стижемо на жељено одредиште):

Овај пут је свима у клубу добро познат. Годинама се њиме крећемо, пуни мотива и ентузијазма, али на жалост врло брзо схватимо да су нам „гуме ћелаве“, да нам недостаје „погонског горива“, па чак су нам и „фарови слаби“ па се на први сумрак губимо негде не тако далеко од полазне тачке, али прилично удаљени од жељеног циља.
У овом случају би клуб још једном кренуо са постојећим играчким кадром уз неке вероватно минималне корекције. Жеље би било, али не и идеје како да се она оствари, јер сви тапкамо у месту заробљени између могућности и надања не желећи да коначно себи признамо да је актуелни кадар у свим сегментима клуба досегао зенит и да просто и једноставно боље од овога не може, нити ће моћи.

Колико год се ово путешествије чинило најлошијим избором, чини се да ће оно и овога пута бити избор, јер поред чињенице да материјалне потпоре нема, нема ни идеје, а ни храбрости да се засуку рукави и крене у нешто ново, нешто другачије што би могло да у некој перспективи донесе толико жељени резултат.

– Пут бр. 3 (онај којим се ређе иде):

Кренути овим путем захтева много храбрости и авантуристичког духа. Пут је сам по себи изузетно тежак. Много је рупа, џомби, одрона и свега осталог што може нашкодити нашем не баш толико репрезентативном превозном средтву. Можда ћемо током путешествија морати и да урадимо генералку мотора, али преданим радом пратећи овај пут сигурно ћемо у неком моменту стићи на циљ.

Суштински, полазна тачка овог пута је изабрати неколицину играчица актуелног састава које би својим знањем, радом и залагањем и на терену и ван њега представљале ауторитет неким младим девојкама. Затим је неопходно окупити најталентованије фудбалерке из читаве државе са којима би се кренуло у озбиљан и напоран рад и све то би кроз неколико година могло дати резултат, али се уз све наведено и руководство клуба мора направити дугорочне планове тако да се тачно зна шта је потребно урадити за годину дана, шта за две, а шта за пет година и да нити у једном тренутку импровизације не буде.

У целокупној овој причи главни фактор стабилизације представља омладинска школа клуба. Међутим, у овом моменту ЖФК Црвена звезда не поседује своју омладинску школу. Многи би рекли да у прволигашком каравану Црвена звезда има свој резервни тим. Чињеница да тај тим представља посебан правни субјект и није толико битна, али је интересантна податак да је у актуелној сезони у оквиру Развојне лиге Београда омладински тим Звездиног резервног тима савладао омладински тим Звездиног првог тима резултатом 12:0. Чак и то се на неки начин може схватити, али податак да руководство Звездиног резервног тима поред омладинског тима Звездиног развојног тима, руководи о омладинским тимом Звездиног првог тима и те како је занимљива.
Коме сва ова игра речи можда у овом моменту и није баш разумљива, нека не брине. Ускоро ћемо се позабавити и комплетним раскринкавањем целокупне ове приче.

На крају, шта рећи у вези ЖФК Црвена звезда. Народски речено спаса нам нема, али пропасти нећемо, најбоље осликава све што се догађа, ако се уопште ишта и догађа…

Повезане вести

1 comment

Zoky мај 23, 2020 at 21:06

Krajnje je vreme…zaustaviti i onesposobiti svu bagru i ološe koji dovedože ženski segment Crvene Zvezde do ovog stanja…!!!! Doduše,nikada ti sastavi administrativno i ne postadoše CRVENA ZVEZDA…..!!! Bila je to velika obmana polupismenih ili čak nepismenih hohštaplera…..o kojima se u ovakvoj atmosferi i uopšte … ovakvom smislu življenja…bezvredno ikako pričati…!!!!

Reply

Leave a Comment