Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновије

COVID-19 и спорт – Каква нас будућност чека?

Кошарка, спорт и цео свет стали су половином марта када је проглашена глобална пандемија вируса Ковид-19.

У претходних 60 дана овај вирус паралисао је цео свет, а и поред чињенице да спорт није приоритет посебно када је борба за људске животе у питању, јасно је да ће многа круцијална питања са којима се у будућности суочава спорт, морати да дођу на ред…

У ауторском тексту у дневнику “Блиц” председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић изнео је своја виђења, ставове и прогнозе шта спорт очекује у наредном периоду са вирусом Ковид-19.

КОРОНА НАС ЈЕ ПОНОВО ПОДСЕТИЛА КОЛИКО СМО ЗАПРАВО СЛАБИ

“Природа је сирова а људи немогући”, говорио је својевремено наш нобеловац Иво Андрић.

Верујем да је мало ко од нас пре само 5-6 месеци очекивао да ће цела планета стати и постати својеврсни карантин до кога је довео респираторни вирус под једноставним и шифрованим именом Ковид-19.

Изненадио је не само најмоћније државе света и економије већ и научну заједницу, медицинске системе свих држава, изненадио је све!

Оно што забрињава је да о њему ни након више месеци не знамо много тога, осим да је из породице вируса Сарс и Мерс, као и које слабе тачке напада у организму човека. Много више брине одсуство конкретних сазнања о овој куги 21. века (како већ многи називају Ковид-19), како је и где настао (стигао из природе или је настао у лабораторији), да ли ће се сезонски враћати, како ћемо живети са њим до системског решења (вакцина или лек)и када ће до решења доћи, колико мутација је до сада доживео, да ли су само најстарији становници планете земље угрожени?

Оно што са друге стране знамо је да је однео скоро 300 хиљада живота, да је у свету заражено скоро 4,5 милиона људи, да се изузетно брзо шири и лако преноси, да су “улазне тачке” уста,нос и очи… Знамо и да је једини лек прање руку, коришћење дезинфикационих средстава и одрзавање физичке дистанце између људи. Знамо и да је већ девастирао економије већине земаља света и показао нам да смо у својој брзини и ароганцији глобалног потрошачког друштва у коме смо имали велике планове, трошили трилионе долара и евра на наоружање, и убрзано загађивали планету до “тачке без повратка” у глобалном загревању, да смо “заборавили” да су највећи непријатељи човечанства кроз историју били заправо микроогранизми који су такође становници планете земље.

Корона није заобишла ни најзабаченији кутак света, нити “заборавила” ни једну пору и сферу друштва. Заправо је пољуљала све постулате друштва који су пропагирани кроз векове, почев од основног – да нема социјализације, груписања и контакта међу људима, што је перпсективно гледајући немогуће обезбедити када је опстанак људске врсте у питању.

КОВИД-19 и СПОРТ:
Много је питања на које немамо одговор. Као активни учесник у свету спорта у коме сам као играч, тренер и спортски радник скоро 51 годину, у овом тексту фокусираћу се на ову сферу и сазнања и дилеме које имамо у овом врло важном сегменту сваког друштва. Један од темеља спорта је управо социјализација и физички контакт. Дакле, све оно што је својом појавом Корона или службено Ковид-19 поништила и негирала у свету спорта!

Спорт је увек на најбољи начин објашњавао нека правила и законитости живота, па ћу управо кроз спорт покушати да објасним колико је Ковид-19 за само пар месеци донео неповратне промене и у ову изузетно важну сферу живота.

КК Црвена звезда мтс у коме сам тренутно председник клуба, први је од спортских клубова у нашој земљи могао да види са чиме се сусрећемо – наш сениорски тим је 12.марта ове године требало да одигра утакмицу 19.кола Евролиге против Реала у Мадриду. У тим данима, Шпанија је већ била жариште овог вируса, и екипа је по доласку у Мадрид затекла својеврсни карантин у који су Шпанија и град Мадрид полако улазили.

Осим озбиљних логистичких изазова након отказивања утакмице, да екипу безбедно и брзо вратимо из Шпаније само два дана пре увођења ванредног стања у Републици Србији, додатну бригу изазвала је и чињеница да је екипа провела два дана у средини у којој је већ било пуно заражених.

Како бисмо дочарали каквом “удару” су били изложени спортисти током ванредног стања и анализирали ситуацију у којој се тренутно налазимо, као и могућност и термин евентуалног започињања са спортским такмичењима након укидања ванредног стања, неопходно је да се подсетимо чињеница које су у овом периоду неоспорно утицале на здравствено стање и физичку спрему професионалног спортисте.

– Играчи КК Црвена звезда су имали последњи тренинг 11.03.2020 у Београду, без одигране утакмице и након повратка у Србију били су 28 дана у самоизолацији, а потом у режиму живота током ванредног стања као и сво остало становништво што је подразумевало поштовање времена кретања и све епидемиолошке мере.

– Забрана окупљања и дистанцирање онемогућили су било какав колективни тренинг, а могућност за индивидуални професионални тренинг код ове врсте спорта је било немогуће организовати у таквим оклностима и кућним условима.

У периоду у коме су такмичења предугачка и веома напорна са скоро 90 такмичарских утакмица у сезони, физичка спрема и форма се темпирају за други део сезоне и плеј оф, а до сада никада није било прекидања такмичења у овом периоду изузев за време НАТО агресије.

Пауза коју су спортисти имали у току ванредног стања изазваног епидемијом Корона вируса је веома специфична, до сада незабележена за сваког професионалца и свакако да је оставила велике последице на здравствено стање и физичку спрему спортисте. Ова пауза је била непланирана и предугачка, а уз то у периоду године који по биоритму није предвидјен за одмор и ревитализацију, а оптерећена је додатно психолошким стресом којим су били изложени, бораваком у затвореном простору и неадекватном исхраном.

Код свих наших кошаркаша је спроведен комплетан спортско медицински преглед који је обухватио и ПЦР тест назофарингеалног бриса на Ковид-19 као и лабораторијска испитивања (крви и урин) и функционална тестирања и тестови физичког оптерећења.

Резултати прегледа које су обавили сви кошаркаши КК Црвена звезда у четвртак 7.маја само су потврдили наше претпоставке указавши нам на лошу кондициону припрему, пад имунитета, пад ВО2 (потрошња кисеоника), пад мишићне масе, као и јако ниске вредности Витамина Д (25 ОХ) и ниже вредности гвождја и хемоглобина, што све указује на низак ниво физичке спреме и изузетно слаб имунолошки статус.

Идентични резултати у складу са узрастом добијени су и приликом тестирања играча млађих категорија КК Црвена звезда.

Упоређујучи ове параметре са параметрима из августа 2019. године резултати су за 30 посто лошији у односу на почетак припрема. То је велико упозорење за све нас у смислу тренажних процеса који ће се сада применити у циљу враћања играча на ниво параметара професионалних спортиста.

Наиме, период постепеног увођења играча у такмичарску форму трајаће месецима а не недељама, а свако евентуално убрзање довело би до огромног ризика од повреда!

Амерички медији већ су на том пољу обавили озбиљне анализе и подсетили да су у НБА и НФЛ лигама које су својевремено имале застоје у сезонама због такозваног “локаута” проценти тешких повреда (ахилове тетиве и предњи укрштени лигаменти) у наредној сезони били већи и до 75 посто!

Све ово говори да свако пребрзо решење и инсистирање на завршетку ове сезоне може довести до катастрофалних последица по здравље и каријере играча!

ЕКОНОМСКЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИД-19 НА СПОРТ
Осим на здравље играча, Корона је озбиљно утицала и на финансије свих клубова, не само у свету кошарке. КК Црвена звезда је примера ради само од сезонских улазница и дневних карата у такмичарској сезони 2019-2020 приходовала трећину средстава свог пројектованог сезонског буџета. Идентичан, па и већи однос имају неки други клубови Евролиге, што довољно говори о огромним последицама Цовида-19 на светски спорт. Поједини клубови попут ЦСКА и Макабија који важе за најбогатије у Евролиги већ су јавно саопштили да ће изгубити значајне спонзоре и приходе за наредну сезону, а Макаби и велика средства од продаје сезонских улазница. Чак 6 немачких клубова већ је аплицирало за прелазак у нижи ранг такмичења јер не могу да издрже овакав финансијски удар. Уз додатно оптерећење да би до коначног решења за вирус сви били проморани да играмо без публике која је есенција сваке кошаркашке утакмице – јасно је да је смо сви на озбиљном испиту: како оформити такмичарску екипу у складу са циљевима и очекивањима, али и како формирати буџет клуба у околностима у којима неће бити могуће продавати карте или то неће бити могуће радити у пуном капацитету. Такође, колика је заинтересованост спонзора да у новим околностима инвестирају у спорт и у коликом обиму? Ово је универзални проблем који је погодио све, од НБА лиге преко Евролиге до лига које су већ одлучиле да заврше своју сезону (Италија, Турска, ВТБ, Литванија, Белгија, Бразил…).

КОШАРКА ПОСЛЕ КОРОНЕ И У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2020-2021
Утакмица без публике као прво и прелазно решење такође доноси много недоумица и питања на које још увек немамо одговоре!

Немамо одговор на питање да ли у спорту који се игра уз пуно контаката постоји опасност од преношења заразе путем капљица зноја? Како организовати груписање људи у две свлачионице пре, на полувремену и након утакмице? Како организовати меч који логистички захтева службена лица, ТВ екипе, судије, мањи број редара, волонтера, службена лица клубова, што нас доводи до броја од преко 100 људи неопходних за одржавање једне утакмице? Како отпутовати на међународну утакмицу и какви су протоколи по том питању?

Оно што знамо је да дефинитивно у свету кошарке ништа неће бити исто, почев од новца (висине уговора играча, буџета клубова, спонзорских уговора) преко здравствене превентиве играча, до броја људи на утакмицама на трибинама у ери када се потенцира физичка дистанца и одвојеност људи.

Коначно за крај, пред нама се после свега наведеног, као први и основни задатак намеће да научимо да живимо са овим вирусом до појаве системског решења, а то могу бити једино вакцина или лек. Вакцина која мора бити безбедна по здравље људи и као таква гарантована од надлежних државних органа, а не производ разноразних медијских кампања интересних група или појединаца ма колико они били промовисани као стручњаци. Пошто је јасно да се то неће догодити брзо, пред нама је велики лавиринт кроз који морамо да прођемо уз сазнање да на овој планети нисмо сами и највећи, на шта нас је поново “подсетио” један вирус – одакле год он дошао и са којом год намером!

КК Црвена звезда се у доба ванредног стања понашао у складу са тешком ситуацијом у којој смо се нашли сви, јер је здравље свих људи, укључујући и наших играча – за нас увек на првом месту! Нажалост, многи су у претходних 60-ак дана „заборавили“ да кошарка није баш све у животу, посебно не у овим околностима и оваквим временима. КК Црвена звезда и људима који раде у њој кошарка је увек само циљ, а не средство за личне промоцију.

Ипак, оптимиста сам да ћемо победити Ковид-19, а са њим и све пропратне појаве које су се манифестовале уз овај вирус и у свету кошарке. Упозорење за својеврсни “ресет” смо добили, на свима нама је да извучемо поуке.

Председник КК Црвена звезда мтс Небојша Човић

The post Ковид-19 и спорт – Каква нас будућност чека? appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Звездаш мај 23, 2020 at 08:50

Јебо вас КОВИД 19 и „Куга 21.века, „Борба за људске животе“! Вама као да су свраке попиле мозак!

Reply

Leave a Comment